Erdoğan, Karadeniz’de yeni hidroelektrik santralinin açılışını yaptı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Salı günü yaptığı açıklamada, Yusufeli Barajı ve Hidroelektrik Santrali'nin (HES) 275 metre (902 fit) yüksekliğiyle ülkemizde birinci, dünya çapında ise sınıfında beşinci sırada yer aldığını söyledi.

Erdoğan, Karadeniz'de yeni hidroelektrik santralinin açılışını yaptı

Baraj Türkiye'nin kuzeyindeki Artvin ilinin Yusufeli ilçesinde hizmete açıldı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, törende yaptığı konuşmada, Yusufeli Barajı'nda üretilecek yıllık 1 milyar 900 milyar kilovatsaat enerjinin Türkiye ekonomisine 5 milyar lira katma değer sağlayacağını söyledi.

YUSUFELİ BARAJI HAKKINDA

Yusufeli Barajı ve Hidroelektrik Santralı (HES), Bakanlığa bağlı Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü tarafından Doğu Karadeniz Bölgesi`nde, Artvin`in 70 kilometre güneybatısında, Türkiye`nin en hızlı akan ırmağı Çoruh Nehri üzerinde inşa edildi.

Orta Çoruh Havzası`nda inşa edilen en büyük baraj olan dev tesisin yapımına 2012`de başlandı.

Talvegden 220, temelden ise 275 metre yüksekliğe sahip barajın gövdesi, 100 katlı bir gökdelen yüksekliğine sahip bulunuyor. Eyfel Kulesi`nden 25 metre kısa olan baraj, devasa gövdesiyle yükseklik bakımından Türkiye`de birinci, dünyada 5`inci sırada yer alıyor.

Barajın gövdesi, düşey ve yatay düzlemde kavisli şekilde tasarlandı. Bu çift eğrilikli tasarım sayesinde barajın arkasındaki milyonlarca metreküplük suyun basıncı yamaçlara aktarılıyor ve gövdenin mukavemeti artırılıyor. Bu tasarım aynı zamanda devasa gövdeye zarif bir görünüm de kazandırıyor.

EKONOMİYE YILDA 5 MİLYAR LİRALIK KATKI

Dev gövdenin arkasında depolanan suyun potansiyel enerjisi, Türkiye`nin HES potansiyelinin yaklaşık yüzde 2`si olan yıllık ortalama 1 milyar 888 milyon kilovatsaatlik elektrik enerjisine dönüştürülecek. Yusufeli Barajı, 558 megavat kurulu gücüyle ülke ekonomisine yıllık 5 milyar lira katkı sağlayacak.

Yusufeli Barajı, mansabında bulunan barajların hidroelektrik enerji üretimini de artıracak. Böylelikle HES vasıtasıyla Antalya`nın bir yılda harcadığı elektrik miktarı kadar elektrik üretimi yapılabilecek.

Baraj, 2 milyar 130 milyon metreküp su depolama hacmine sahip olarak inşa edildi. Yusufeli Barajı mansabındaki Artvin, Deriner, Borçka ve Muratlı barajlarına regüle edilmiş su bırakacağı için bu barajların enerji üretim miktarlarına da önemli oranda katkı sağlayacak.

Exit mobile version