Ertan Özyiğit: İngilizlerin ilk kralı Rex Offa Müslüman’dı

Ertan Özyiğit: İngilizlerin ilk kralı Rex Offa Müslüman'dı
İngiltere’nin ilk kralı Rex Offa Müslümanlığı kabul etseydi bugün nasıl bir İngiltere olurdu? Bastırdığı gizemli altın sikkede yer alan kelimei tevhid o dönem için ne anlama gelmekteydi. Ünlü araştırmacı Ertan Özyiğit, yine gündemi altüst edecek gizemli bir konuyla karşımızda.

 Rex Offa’nın gizemli altın sikkesi

Türkiye’nin gündemine ilk olarak rahmetli üstad Aytunç Altındal’ın getirdiği ve benim de detayları ile araştırdığım tarihteki çok ilginç bir olaydan bahsedeceğim. İngiltere’nin ilk krallarından Rex Offa’nın altın sikkesinin sırrını konuşacağız.

Gelin bir zaman yolculuğuna çıkalım 8. yüzyılın dünyasında İngiliz krallıkları ve İber yarımadasındaki Müslüman yönetimine şöyle bir göz atalım.

İber yarımadasının büyük bir bölümünü, yaklaşık 300 yıl boyunca Emevi Arap hanedanlığı yönetmiştir. Bu hanedanlığın bir üyesi dikkat Endülüs Doğan’ı lakabıyla anılan 731-788 yıllarında yaşamış I. Abdurrahman İbn-i Muaviye 750’de Şam’da Emevileri deviren, Abbasilerden bir kopuş anlamına da gelen Kurtuba emirliğini İber Yarımadası’nda kurmuştur. Bu emirlik 756’da kurulan Endülüs Emevilerinin temelini de atmıştır. Peki Britanya adasında neler oluyor bu dönemde? Anglosakson yani erken Orta Çağ ingilteresinde 7 ayrı Angolosakson krallığının var olduğu bir dönemdir bu dönem.

Bu krallıklardan biri Mersiya krallığıydı. Bu arada eski İngilizce’de mirs sınır anlamına gelir ve özgün adıyla mörsiyan sınır adamları sınır insanları anlamına geldiğini de ekleyelim. Merciyalı bir hükümdar ailesinden gelen ve 757’de iç savaş sonunda iktidarı ele geçiren Kral Offa. İngiltere’nin güneyinde Anglosakson döneminin krallıklarından birini en güçlü haline getirdi. 796’da Bedfordshire İngiltere’de ölümünden hemen önce Frank kralı Charlemagne ile ticaret anlaşması imzalamıştır. Hatta Papa I. Hadrianus’un İngiliz kilisesi üzerinde egemenlik kurmasına ve bir başpiskoposluk kurmasına da izin vermişti.

Böylece Mörsiya Kilisesi Canterbury başpiskoposluğunun yoğun baskısından da kurtulmuş oldu. Offa’nın topraklarının sınırlarını genişlettiğini biliyoruz. Daha sonra Offa seti olarak bilinen savunma setini de krallığını korumak için oluşturmuştur. Rex Offa’nın ölümünden 170 yıl sonra dikkat 170 yıl sonra Kral Æthelstan 12 Temmuz 1927’de diğer 7 Anglosakson krallığını birleştirip büyük İngiltere krallığını oluşturmuştur. Ufak bir tarih hatırlatmasından sonra Rex Offa’nın bastırdığı sikkelerin sırrına dönelim sevgili dostlar.

Gizemli sikke bütün dikkatlerini üzerine çekiyor

İngiltere’de yapılan arkeolojik kazılarda ortaya çıkan ve bugün British Museum koleksiyonunda dikkat edin raf işareti cm 1913, 1213-1 ile sergilenen şaşırtıcı bir sikke tüm dikkatleri üzerine çekmektedir. Evet dostlar bu sikke size anlatacağım İngiltere tarihinin ilk altın dinarını basan hükümdarı Rex Offa’nın sikkesinin hikayesidir.
Bu altın sikke 774 yılında bir mankus yani baş aşağı duran bir şekilde 4.25 gram ağırlığında ve Abbasi halifeliğinde kullanılan İslami altın dinarlara eş değer ve benzeri bir formda basılmıştır yani darp edilmiştir.

Bu sikkede şaşırtıcı olan durum Hz Muhammed’in ölümünden 142 yıl sonra Müslüman olmayan bir kral dikkat Müslüman olmayan bir kral tarafından basılması ve bir yüzünde La İlahe İllallah diğer yüzünde ise Arapça Muhammedin Resulullah yazmasıdır. Şaşırdınız değil mi? Sevgili dostlar neden bahsediyoruz? Rex Offa’nın ünlü
sikkesi üzerinde La İlahe İllallah yazıyor.

Şimdi size göstereceğim bu kutunun içinde Rex Offa’nın 4.25 gram ağırlığındaki altın sikkesini görüyorsunuz. Ön yüzünde kendi ismi yazılı Rex Offa. Arka yüzünde ise La İlahe İllallah ve etrafında ayetlerin yazılmış olduğu darp edilmiş olduğu sikke. Bu sikke Rex Offa’nın altın gizemli sikkesi.

Kur’an’da 9. sure olan ve 129 ayetten oluşan Tevbe suresinin 30. ayetinde geçtiği gibi ilk defa Paganların ve Hristiyanların ülkesinde yani gayrimüslim bir ülkede bir sikke üzerinde kelimeyi tevhidin yer alması ilginç geliyor.

Asıl soru acaba Kral Offa tarihi araştırmacıların söylediği gibi bu dinara kelimei tevhidi yerleştirmesindeki gerçek amaç Müslümanlarla ticareti geliştirmek mi? Yoksa tüm dünyaya Müslüman olduğunu ilan etmek miydi amacı? O günlere gittiğimizde tedavülde olan Abbasi dinarı ile arasındaki önemli farklardan bir tanesi de Kral Offa’nın sikkesinin üzerine kendi adını darp etmesidir. Yani Reks Offa yazısıdır. Bu sikke büyük olasılıkla bir Arap sanatkar tarafından yapılmamıştır. Zira bu para yapan kişinin Arapça bilgisinin yetersiz olduğunu göstermektedir. Bu sikke büyük bir ihtimalle Anglosakson bir zanaatkar tarafından kopyalanmıştı. Paranın bir yüzünde Rex Offa yazısı baş aşağı yazılmıştır. Atrafında ise Arapça ve küfi stilinde Muhammedin Resulullah yazar yine aynı Yüzünde dairesel olarak da Arapça Bismillah ve bu para Hicri 157 yılında basılmıştır yazar. Diğer yüzünde ise ortada kelimei tevhid vardır yine kenarında dairesel olarak Arapça “Muhammed Allah’ın resulüdür ve Allah tarafından tüm dinler üzerine zahir kılınmak üzere doğru öğreti ve inanç ile gönderilmiştir” ayeti yazılmaktadır.

Kral Offa’nın kestirdiği sikkede La İlahe İllallah darp edilmişti çünkü o dönemde Yahudilik ve Hristiyanlık olmasına rağmen La İlahe İllallah’ta gizlenmiş olan şifreyi Müslümanlar Keltlere anlatmışlardı. Keltler de Hıristiyanlıktaki baba oğul ve kutsal ruh üçlemesi yani trinite… Yahudilikte de Tevrat mesburlar 89 6 ve 7’de “Ey Tanrım sen Tanrılar konseyinin başısın” diyerek başka Tanrıların olduğunu ve diğer tanrılarının hepsinin YahveRden korktuğu ima edilmesine karşı La İlahe İllallah’ta dikkat Tanrı’ya eş tutulmuş ilahlar ilahçıklar, milahçıklar yoktur. Keltler Müslümanlıktaki bu fikri yani diğer semavi dinler olan Hristiyanlık ve Musevilikteki gibi Tanrılar ve yarı tanrılarının olmamasını tek bir yaratıcı olduğu söylemini daha gerçekçi bulup içselleştirdiler

Aytunç Altındal’ın sözleri

Aytunç Altındal’ın anlattığı gibi birçok haham ve kardinal “Bu formül bizde olsaydı dünyayı daha çok etkimiz altına alırdık” demişlerdir.

Peki bu bilince rağmen neden, belki bu en büyük sorulardan biri Kral Offa Müslüman olmadı? Burada yaşananları anlatmamız lazım Müslümanlıktaki en önemli kavram hiçbir kimse zorla yani kılıç soruyla Müslüman yapılamaz. Yalnızca bilgilendirmek için tebliğ edilir. Bu bir zorunluluktur. Müslümanlığı kabul etmesi o kişinin kararına bırakılır tebliği bir zorunluluktur demiştik. Bu sebepten Endülüs Doğan’ı I. Abdülrahman tebliğ elçisi Süleyman-el Hişam’ı Kral Off’ya göndermiş ve krala Müslümanlığı tebliğ etmiştir. Bunun üzerine Offa hem İslam inancına yakın olduğunu göstermek için hem de Araplarla ticareti ve siyasi ilişkilerini geliştirmek için üzerinde isminin ve kelimei tevhidin yazılı olduğu sikkeyi bastırır. Ancak Offa İslam’ın her şeyi yaratan tek tanrı yani Allah inancından ne kadar etkilense de Katolik kilisesinin bu durum karşısında savaşa varacak siyasi ve ticari baskıları karşısında geri adım atmak zorunda kalır.

Offa Müslümanlığı kabul etseydi bugün nasıl bir İngiltere olurdu?

Evet daha önce bahsettiğimiz gibi Linfield bölgesinde bir başpiskoposluk kurmaya kadar gider durum. Bastırdığı kelimei tevhid yazılı bu sikke ise eğer Offa Müslümanlığı kabul etmiş olsaydı bugün nasıl bir İngiltere olurdu sorusuyla bizi baş başa bırakır. Benzer bir durum bugün Liverpool olarak bilinen bölgede bir Kelt gizemi olarak yine karşımıza çıkar. Milattan sonra 810 yılında yapıldığı tespit edilen mücevherlerle süslenmiş Bir Kelt haçının tam ortasında besmele yani Bismillahirrahmanirrahim yazmaktadır sevgili dostlar.

İngiltere’nin önemli soylularından biri olan antikacı Philip Gardner İrlanda’da Ballycotton haçı olarak isimlendirilen bu eseri sergilenmesi için British Museum’a teslim eder ancak ne hikmetse İslam’ın en önemli simgelerinden birini taşıyan bu Kelt haçı asla ama asla sergilenmez. Müzenin tozlu arşivlerinde bir yerlerde saklanır.

Evet sevgili dostlar Offa sikkesi ve Ballycotton haçı Birleşik Krallık topraklarındaki İslam’ın etkisini gösteren en gizemli iki obje olarak karşımıza çıkmaktadır. Şimdi soralım acaba arşivlerin arasında gizlenmiş açığa çıkmayı bekleyen hangi gizemler zamanını beklemektedir.

Exit mobile version