Evim fay hattı üzerinde mi? E-devlet fay hattı sorgulama nasıl yapılır? İstanbul fay hattı deprem haritası

Evim fay hattı üzerinde mi? E-devlet fay hattı sorgulama nasıl yapılır? Kahramanmaraş’ta yaşanan deprem felaketi bir kez daha evlerin güvenliğini gündeme getirdi. Binlerce insan evim fay hattı üzerinde mi ya da evim depreme dayanıklı mı diye merak ediyor. E-devlet üzerinden İstanbul fay hattı sorgulama yapabilirsiniz. Deprem tehlike haritasını siz de inceleyebilirsiniz. Herkes evimin yakınında fay hattı var mı diye meraklanıyor.

Kahramanmaraş’ın Pazarcık ilçesinde 6 Şubat 2023 günü saat 04:17’de 7,7 büyüklüğünde şiddetli bir deprem meydana geldi. Depremi çok sayıda artçı sarsıntı izledi. İnsanlar evlerinin fay hattı üzerinde olup olmadığı sorusuna yanıt arıyor. MTA, E-Devlet üzerinden fay hattı sorgulama ekranı yayınladı.

Evim fay hattı üzerinde mi?

Evimin yakınında fay hattı var mı diye bir araştırma yapabilirsiniz. Deprem, halk arasında evlerinin fay hatlarına göre konumu konusunda endişelere yol açtı. MTA, E-Devlet üzerinden fay hattı sorgulama ekranı sunarak vatandaşların evlerinin fay hattı üzerinde olup olmadığını kontrol etmesini kolaylaştırdı. Fay hatlarına ait ekran ve haritalara online olarak kolayca ulaşılabilmektedir.

Evim fay hattı üzerinde mi? E-devlet fay hattı sorgulama nasıl yapılır? İstanbul fay hattı deprem haritası

Türkiye Sismik Tehlike Haritası, AFAD tarafından desteklenen bir proje olarak kamu ve üniversite işbirliğiyle hazırlandı. Fay hattı sorgulaması, MTA tarafından E-Devlet aracılığıyla sunulan ve tüm Türkiye’deki deprem fay hattı haritasını online olarak sisteme entegre eden ekrandan yapılabilir.

E-devlet fay hattı sorgulama nasıl yapılır?

Kahramanmaraş’ta meydana gelen 7.7 büyüklüğündeki depremin ardından evlerin bir fay hattı üzerinde mi yer aldığı veya evlerin altından bir fay hattının geçip geçmediği soruları yoğun bir şekilde araştırılıyor. Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü (MTA) ile Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) tarafından sağlanan revize canlı fay hattı haritası, evinizin ve konumunuzun güvenliğini hızlı ve kolay bir şekilde belirlemenizi sağlar.

MTA ve AFAD fay hatlarını listeler ve bilgiler birkaç adımda kolayca görüntülenebilir. Fay hattı haritasında fay hatlarının hangi il veya ilçelerden geçtiği listelenmekte ve bu iki kuruluş belirli aralıklarla bilgilerini güncellemektedir. Türkiye’nin fay hattı haritası internet üzerinden online olarak kolayca görüntülenebilir.

İstanbul evim depreme dayanıklı mı fay hattı sorgulama

Türkiye Deprem Bölgeleri Haritası son kez 1996 yılında yürürlüğe girdi ve 2018 yılında AFAD tarafından yenilendi. Yeni harita daha ayrıntılı verileri ve en son deprem kaynak parametrelerini dikkate alarak hazırlandı. Deprem bölgesi kavramı ortadan kaldırıldı ve en büyük yer ivmesi değerleri gösterildi. Deprem tehlike haritası, depremin çevreye vereceği zararları, ekonomik kayıpları ve etkilenme durumunu hesaplayan bir RİSK haritası değildir.

Türkiye Deprem Bölgeleri Haritası, 1996 yılından beri hizmette olan bir haritadır ve AFAD Deprem Dairesi Başkanlığı tarafından güncellenmiştir. 18 Mart 2018 tarihinde yayımlanmış ve 1 Ocak 2019 tarihinde yürürlüğe girmiştir. Harita, en güncel deprem kaynak parametreleri, deprem katalogları ve yenilikçi matematiksel modeller kullanarak daha ayrıntılı verilerle hazırlanmıştır. Bir önceki haritadan farklı olarak, deprem bölgeleri yerine en yüksek yer ivme değerleri gösterilmiş ve “deprem bölgesi” kavramı ortadan kaldırılmıştır.

Deprem tehlike haritası, RİSK haritası değildir. RİSK haritası, yapıların ve nüfusun deprem anında etkilenme durumunu belirleyebilmek, ekonomik kayıpları hesaplamak ve depremin çevreye vereceği zararları tahmin etmek gerekir. Bunları gösteren bir harita oluşturmak için tehlike haritası üzerinde ek hesaplamalar yapılması gerekir.

Fay hattı nedir, depremler neden olur?

Fay hattı, yer kabuğunun kırılma veya kayma bölgeleridir. Fay hattı boyunca bulunan plakalar, zamanla birbirlerine yaklaşırlar veya birbirlerinden uzaklaşırlar. Bu hareket, fay hattı üzerinde kırılmalar veya kaymalar sonucu oluşan stresin artmasına neden olur. Bu stres, belirli bir seviyeyi aştığında, deprem olarak tanımlanabilecek bir enerji salınımına neden olur.

Depremler, fay hattı boyunca bulunan zemindeki harekete bağlı olarak oluşur. Fay hattı boyunca bulunan plakalar birbirine doğru hareket ederken, bir tarafta kırılma veya kayma, diğer tarafta da uzama olur. Bu hareket, fay hattı üzerinde stres ve gerilme oluşmasına neden olur. Stres ve gerilmenin birikmesi sonucu, fay hattı üzerindeki hareket, deprem enerjisi olarak salınır.

Deprem enerjisi, yer kabuğundaki kaya ve kil örtüsüne iletimine neden olur. Bu enerji, yerin üzerindeki nesneleri ve yapıları harekete geçirerek, deprem etkilerini yaratır. Deprem enerjisi, kaya ve kil örtüsünün dalga şeklinde hareketine bağlı olarak, yer üzerinde yer hareketleri ve sallanmalar yaratır.

Fay hattına yakın olmanın tehlikeleri nelerdir, fay hatları nasıl kırılır?

Fay hattı yakınlarındaki tehlikeler şunlardır:

  1. Deprem Riski: Fay hattı yakınlarındaki bölgeler düzenli olarak depremlere maruz kalabilir ve bu nedenle binalar ve insanlar için ciddi tehlike oluşabilir.
  2. Yer Kayması Riski: Fay hattı yakınlarındaki arazilerin yer kayması riski bulunabilir ve bu kaymalar binaların yıkılmasına, insanların yaralanmasına veya ölümlerine neden olabilir.
  3. Tsunami Riski: Fay hattı yakınlarındaki deniz kıyılarında tsunamilerin oluşması riski bulunabilir. Ancak bu durum genellikle okyanus yakınları için geçerlidir.

Fay hattı kırılması, fay hattı üzerindeki bir yerin hareket ederek diğer tarafın kayması sonucu oluşur. Fay hattındaki gerilme enerjisi, fay üzerindeki zemin parçalarının hareketine neden olur ve bu hareket fayın kırılmasına sebep olur. Deprem, fay kırılması sonucu meydana gelir ve enerjisi yer sismik dalgaları olarak yayılır.

Exit mobile version