Hablemitoğlu davasında yeni gelişme

Doç.Dr. Necip Hablemitoğlu suikasti ile alakalı dosyada yeni gelişme yaşandı, sanıklar terör mahkemesinde yargılanacak

Ankara Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Necip Hablemitoğlu‘nun 2002 yılında suikast sonucu öldürülmesine yönelik aralarında FETÖ elebaşı Fetullah Gülen ve firari emekli Albay Levent Göktaş’ın da bulunduğu 10 kişi hakkında hazırlanan iddianame Ankara 36. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi. Ankara 36. Ağır Ceza Mahkemesi, terör kapsamında olduğu gerekçesiyle dosyanın terör mahkemesine gönderilmesi gerektiğini belirterek davada görevsizlik kararı verdi. Görevsizlik kararının ardından savcılık itiraz etti.

İtiraz reddedildi, Hablemitoğlu sanıkları terör mahkemesinde yargılanacak

Ankara 37. Ağır Ceza Mahkemesi itirazı değerlendirerek reddetti. Mahkeme kararında, iddianamenin 1 numaralı sanığı Fetullah Gülen’in FETÖ/PDY Silahlı Terör Örgütünün kurucusu ve lideri olduğu, 2 numaralı sanık Mustafa Özcan’ın FETÖ/PDY terör örgütünün sözde Türkiye imamı olarak, haklarında ayrıca FETÖ/PDY çatı davasında sanık sıfatı bulunduğunun bilgisine yer verilmesi karşısında, bu sanıkların örgütün nihai amacını bilmemelerinin mümkün olmadığını ifade etti. Kararda, “Diğer sanıkların hukuki durumlarının da Türk Ceza Kanun’unda yer alan suça iştirak ve bağlılık kuralları gereğince birlikte değerlendirilmesi gerektiği kanaatiyle ve fiilin hukuki nitelendirilmesinde mahkemenin iddia ile bağlı olmadığı gözetilerek, bu yönüyle Ankara 36. Ağır Ceza Mahkemesi’nin görevsizlik kararında usul ve yasaya aykırılık bulunmadığından, yapılan itirazın reddine karar verildi” denildi. İddianame Ankara 28. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi.

hablemitoğlu

Necip Hablemitoğlu kimdir?

Necip Hablemitoğlu (28 Kasım 1954, Ankara – 18 Aralık 2002, Ankara), Türk tarihçi, yazar.

Evinin önünde uğradığı suikast sonucu 18 Aralık 2002 tarihinde hayatını kaybetmiştir. Bu suikastın failleri halen bulunamamıştır. Ancak Ergenekon Davası tutuklu sanıklarından Osman Yıldırım ifadesinde Hablemitoğlu’nu Osman Gürbüz’ün öldürdüğünü ve Veli Küçük ile Muzaffer Tekin’in azmettirdiğini iddia etmiştir.Ayrıca MİT Kontrterör Dairesi eski başkanı Mehmet Eymür “Hablemitoğlu, askeri ihalelerle ilgili (yolsuzluk.com’a) bilgi sızdıranca Ergenekon’un hedefi haline gelmiş olabilir…” demiştir.

Evli ve iki kız çocuğu babası olan Necip Hablemitoğlu Türkiye dışındaki Türk topluluklarının yakın tarihi ile ilgili olarak çalışmalar yapmıştır. Orta Avrupa ve Balkanlar’da Türk eserleri, Türk azınlıkları ve Türk şehitlikleri konularında alan çalışmaları yürütmüş, ve bu konularda çeşitli projelerde aktif rol almıştır. Çalışma alanına ilişkin çok sayıda kitap ve makalesi bulunan Hablemitoğlu, öldürüldüğü 18 Aralık 2002 tarihine kadar Ankara Üniversitesi’nde doçent doktor öğretim görevlisi olarak yirmi yıl süresince Atatürk ilkeleri ve devrim tarihi derslerini verdi.

Kendisi gibi öğretim üyesi olan Prof. Dr. Şengül Hablemitoğlu ile evli, Kanije ve Uyvar adında iki kız çocuğun babası idi.

NECİP HABLETMİTOĞLU SUİKASTI NASIL GERÇEKLEŞTİ?

Dr. Necip Hablemitoğlu, 18 Aralık 2002 tarihinde evinin önünde uğradığı silahlı saldırı sonucunda hayata gözlerini kapadı. Köstebek isimli kitabı ölümünden sonra basılmıştır. Cinayet sonrasında Hablemitoğlu’nun elektronik postasına ve telefonuna gelen tehdit telefonları emniyet mensuplarınca incelenmek üzere alınmıştır. Ailesinin İçişleri Bakanlığı aleyhine Ankara 5. İdare Mahkemesi’nde açtığı dava neticesinde, İçişleri Bakanlığı 40 bin lira manevi tazminat ödemeye mahkûm edildi. İçişleri Bakanlığı, savunmasında Hablemitoğlu’nun cinayetini “adi bir cinayet vak’ası” olarak değerlendirdiğini bildirmişti. Ayrıca cinayetin üzerinden 7 sene geçmesine rağmen İçişleri Bakanlığı hâlâ “hazırlık soruşturmasının” sürmekte olduğunu bildirmektedir. Ölümü üzerine birçok iddia ortaya atılmıştır. Bir teoriye göre Bergama ve Alman Vakıfları üzerine araştırmaları nedeniyle, Alman GSG 9 timleri tarafından öldürülmüştür. Bir diğer teoriye göre ise Hablemitoğlu laiklik konusundaki hassasiyeti nedeniyle öldürülmüştür.

18 ARALIK 2002’DE ÖLDÜRÜLDÜ

Bir diğer görüşe göre ise Hablemitoğlu Ergenekon örgütü tarafından öldürülmüştür.  Ergenekon davasında tanıklar tarafından mahkemede verilen ifadelerde de dile getirilen bu görüşe göre; Necip Hablemitoğlu, 18 Aralık 2002 tarihinde öldürüldü. Ölmeden önceki son araştırması, Alman vakıflarının Türkiye’deki faaliyetleri üzerineydi. Hablemitoğlu, üzerinde çalıştığı Alman vakıfları dosyasında ulaştığı yeni ve çok önemli bilgileri 8 gün sonra, 26 Aralık 2002’de Ankara 1. Nolu Devlet Güvenlik Mahkemesi’nde görülmeye başlanacak 15 sanıklı ‘Alman Vakıfları’ davasında açıklayacaktı. Araştırmalarıyla, Alman vakıflarının Türkiye’de yasal olmayan çalışmalar yaptığı, etnik ve mezhepsel ayrılıkları körüklediği ve altın madeni karşıtlarını örgütlediği yönünde çok önemli bilgilere ulaştığı ileri sürülen Ankara Üniversitesi öğretim görevlisi Doç. Dr. Necip Hablemitoğlu, bu iddialarının ele alınacağı davaya bir hafta kala evinin önünde uğradığı silahlı saldırıyla öldürüldü.

HABLEMİTOĞLU’NUN FETÖ TERÖR ÖRGÜTÜYLE ALAKALI 1999 YILINDAKİ GÖRÜŞLERİ;

NECİP HABLEMİTOĞLU BİLGİLERİ İÇİN TIKLAYINIZ

HABLEMİTOĞLU SUİKASTİ İLE ALAKLI BİR BELGESEL .. 

Exit mobile version