Hulusi Akar’dan Yunanistan’a ‘12 mil’ tepkisi

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Yunanistan’ın Ege’de kara sularını ‘12 mil’e çıkarma planları yaptığına ilişkin açıklamada bulundu. “Türkiye’nin Yunanistan’a yönelik tehdit olduğuna” dair söylemlere de tepki gösteren Bakan Akar, “Biz Yunanistan’ın tahriklerine kapılmadan hiçbir oldubittiye izin vermeyecek, hakkımızı çiğnetmeyeceğiz. Bu konuda azimli ve kararlıyız. 6 milden fazlasını kabul etmeyiz” dedi.

Hulusi Akar’dan Yunanistan’a ‘12 mil’ tepkisi

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, beraberinde Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Güler, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Musa Avsever, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Ercüment Tatlıoğlu ve Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Atilla Gülan ile Donanma Komutanlığı’nda inceleme ve denetlemelerde bulundu.

‘Türk Silahlı Kuvvetleri’nin sorumlulukları arttı’

Burada yaptığı konuşmasında Yunanistan’ın ‘12 mil’ planlarına ve Yunan yetkililerin ‘tehdit’ söylemlerine değinen Akar, net cevap verdi. Bölgedeki ve dünyadaki gelişmelere dikkati çekerek kritik bir dönemden geçildiğini ifade eden Bakan Akar, bu kapsamda Türk Silahlı Kuvvetleri’nin sorumluluklarının arttığını ve Cumhuriyet tarihinin en yoğun operasyon ve tatbikatlarını yaptığını söyledi.

‘Tarihten ders alın, başınızı belaya sokmayın’

Ege ve Doğu Akdeniz’de gerilimi tırmandıran Yunanistan ile Türkiye arasındaki sorunlara da değinen Bakan Akar, sorunların çözümü ve gerginliğin giderilmesi için barışçıl yol ve yöntemlerin, diyalogun önemine vurgu yaptı. Yunanistan’ın işgal girişiminin Milli Mücadele ile akamete uğratıldığını hatırlatan Akar, “Yunanistan 1919’da bazı ülkelerin teşvik ve tahrikiyle Anadolu’ya yönelik işgal girişimi Milli Mücadele ile akamete uğratıldı. Biz de onlara tarihten ders alın, başınızı belaya sokmayın, yeni maceralara girmeyin, başka ülkelerin hak ve menfaati için kendi halkınızın hak ve menfaatlerini heder etmeyin diyoruz. Biz Yunanistan’ın tahriklerine kapılmadan hiçbir oldubittiye izin vermeyecek, hakkımızı çiğnetmeyeceğiz. Bu konuda azimli ve kararlıyız” dedi.

‘Biz Türkiye olarak kimseyi tehdit etmedik’

“Atina’nın Girit’te 6 mil olan kara sularını 12 mile çıkarma planları olduğu” iddiasına değinen Akar, “6 milden fazlasını kabul etmeyiz” diyerek net cevap verdi. Bakan Akar, bazı Yunan yetkililerin “Türkiye’nin Yunanistan’a yönelik tehdit olduğuna” dair söylemlerini de eleştiren Akar, “Biz Türkiye olarak kimseyi tehdit etmedik. Yunanistan’ı hiç etmedik. Türkiye güçlü, güvenilir, etkin bir müttefik. Güçlü Türkiye, güçlü TSK, güçlü NATO, güçlü ittifak. Bunu herkesin bilmesini istiyoruz” ifadelerini kullandı.
Türkiye’nin Kıbrıs’ta garantör ülkeler arasında yer aldığını belirten Akar, “KKTC kuruldu, mesele onun tanınması meselesi. Bu konuda çalışmalarımız sürüyor. Yunanistan’a diyoruz ki yanlış hesap yapmayın, yanlış yollara girmeyin ve tarihten ders alın. Güvendiğiniz dağlara karlar yağmadan aklınızı başınıza alın. Yanlış hesap Ankara’dan döner” dedi.

Exit mobile version