İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, İBB Medya AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Murat Ongun’un mal varlığına el konulması için talepte bulundu ve bu talep sulh ceza hakimliği tarafından onaylandı. İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun gözaltına alınmasının ardından başlayan süreç, bugün yeni bir gelişmeyle gündeme oturdu. Soruşturma, İstanbul’un en üst düzey belediye yöneticilerini hedef alıyor.
Murat Ongun’un Mal Varlığına El Konuldu
Bugün sabah saatlerinde, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın talebi üzerine Murat Ongun’un tüm mal varlığına el konuldu. Karar, sulh ceza hakimliği tarafından hızla onaylandı. Ongun, dün sabah İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu ile birlikte gözaltına alınmıştı. Soruşturma kapsamında, Ongun’un mal varlığına el konulması, İBB’deki yolsuzluk ve terör bağlantısı iddialarını daha da derinleştirdi. AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, konuyla ilgili “Yargı sürecini izleyin” çağrısı yapmıştı.
İmamoğlu ve Ekibi Hedefte
Soruşturma, Ekrem İmamoğlu’nun liderliğindeki İBB yönetimini sarsmaya devam ediyor. Dün sabah saatlerinde İmamoğlu’nun yanı sıra Ongun ve diğer üst düzey isimler gözaltına alınmış, İmamoğlu’nun ortağı olduğu İmamoğlu İnşaat’a da el konulmuştu. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, “kent uzlaşısı”, “rüşvet” ve “suç örgütü kurma” gibi suçlamalarla 100’den fazla şüpheliyi mercek altına aldı. Operasyonun, İBB iştiraklerindeki usulsüz ihale iddialarıyla bağlantılı olduğu belirtiliyor.
Murat Ongun Kimdir?
1975’te Ankara’da doğan Murat Ongun, Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi mezunu. Gazetecilik kariyerine adım attıktan sonra, 2014’te Ekrem İmamoğlu’nun Beylikdüzü Belediye Başkanlığı döneminde danışmanlık yapmaya başladı. İmamoğlu’nun 2019’da İBB Başkanı seçilmesiyle Ongun, İBB Medya AŞ Yönetim Kurulu Başkanı oldu. Evli ve iki çocuk babası olan Ongun, “Medyanın İç Savaşı” adlı bir kitap da yazdı. Gözaltı ve mal varlığına el koyma kararı, onun İBB’deki kilit rolünü bir kez daha gündeme taşıdı.
Soruşturmanın Arka Planı
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nca yürütülen soruşturma, İBB’deki ihale süreçlerinde usulsüzlük ve terör örgütleriyle bağlantı iddialarını içeriyor. İmamoğlu’nun diplomasının iptaliyle başlayan süreç, gözaltılar ve el koyma kararlarıyla tırmandı. CHP, operasyonu “siyasi bir darbe” olarak nitelendirirken, iktidar kanadı yargının bağımsızlığına vurgu yapıyor. Ongun’un mal varlığına el konulması, soruşturmanın finansal boyutunun da derinlemesine incelendiğini gösteriyor.