Kahramanmaraş artçı depremler devam ediyor mu? Artçı depremler ne zaman bitecek?

Kahramanmaraş artçı depremler devam ediyor mu? Artçı depremler ne zaman bitecek? Kahramanmaraş’ta meydana gelen iki büyük depremde 5. güne gelindi. Arama kurtarma çalışmaları hızla devam ediyor. 107. saate gelinmiş olmasına rağmen hala enkaz altında yaşayan insanlar var.

Türkiye, 6 Şubat Pazartesi günü Kahramanmaraş’ta meydana gelen 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki iki depremin yol açtığı ağır yıkımla mücadele ediyor.

Kahramanmaraş artçı depremler devam ediyor mu?

Deprem üzerinden 5 gün geçmiş olmasına rağmen artçı depremler devam ediyor. Artçı depremlerin ne zaman biteceği ve ne kadar süreceği ile ilgili bilgiler merak ediliyor. Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Haluk Özener, depremlerle ilgili açıklamada bulundu.

Kahramanmaraş artçı depremler devam ediyor mu? Artçı depremler ne zaman bitecek?

Prof. Dr. Haluk Özener, şu ana kadar bin 200 artçı sarsıntının çözümünün yapıldığına ve bu sayının 9 bini aşabileceğine dikkat çekti.

AFAD Deprem Risk Azaltma Müdürü Orhan Tatar’ın açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

Karayollarının, demiryollarının 3-4 metreye varan şekilde deformasyona uğradığını görüyoruz. Bu iki büyük depremin oluşumundan sonra 1400’ün üzerinde artçı gerçekleşti. Bu tür depremlerin sonrasında artçı sarsıntıların çok uzun süre devam edeceğini öngörüyoruz. Burada önemli hususlardan bir tanesi; hasarlı binalardan belli bir süre uzak durmamız gerekiyor. Dünden itibaren başlayan hasar tespit çalışmalarında oturulabilir raporu alındıysa binalara girebilmekte yarar var.

Artçı depremler ne zaman bitecek?

Prof. Dr. Haluk Özener artçı depremlerle ilgili olarak yaptığı açıklamada, “Şu an itibariyle merkezimizde bin 200 tane artçı sarsıntı çözümü yapıldı. Bunlardan 256 tanesi 4 ve üzerinde depremler. İki tane 6’dan büyük deprem var, bunlar da ilk gün olan depremler. Bir tanesi 6.0, bir tanesi 6.9. Artçı sarsıntılar sürüyor. Bu artçı sarsıntılar, haftalar, aylar hatta 1 yıla kadar sürecek artçılar olacaktır.” dedi.

Exit mobile version