Kira sözleşmesinde 2024 itirbariyle e-devlet dönemi başlıyor

Kira sözleşmeleriyle alakalı yeni dönem başlıyor 2024 yılında itibaren kira sözleşmeleri e-Devlet uygulaması üzerinden yapılacak.

Konut sahipleri ve kiracılar arasında yapılan kira sözleşmesi,  yapılırken öncelikli olarak tarafların haklarını güvence altına almak amaçlanıyor .

Kiracının konutta yaşadığı sürece ileriki dönemde yaşanacak sorunları ya da talepleri kontrol altına alan sözleşmede dikkat edilmesi gereken unsurlar büyük önem taşıyor. İki tarafın da uyması gereken maddelerin yer aldığı sözleşmede aksi durumda yasal süreç başlatılabiliyor. Son dönemlerde ise mahkemeler kiracılar ise ev sahipleri arasında oluşan kira anlaşmazlıklar ile davalarla dolmuş durumda ..

Kira Sözleşmesi e-devlet’e geçiyor yeni dönem 2024

Kira sözleşmesi yeni yapılacak uygulamalar ve düzenlemeler ile artık e-Devlet sistemi üzerinden yapılacak. Çalışmalar bittiğinde 2024 yılı gibi yeni dönem başlayacak.  Düzenlemeyle birlikte kira sözleşmeleri artık e-Devlet üzerinden yapılabilecek.

Plana göre, karar alma süreçlerini desteklemek ve risk analizi çalışmaları yürütmek üzere kira sözleşmeleri, artık elektronik ortamda düzenlenecek.

kira sözleşmesi e-devlet

Kira Sözleşmesi Nasıl Yapılır?

Kira sözleşmesi yaparken kırtasiyeden aldığın ya da internetten bulduğunuz hazır sözleşmeleri kullanabilirsin. Ancak kiralamada özellikle belirtmek istediğin noktalar bulunuyorsa kiracı ve mülk sahibinin kabul edeceği özel bir sözleşme de hazırlanabilir.
Not almak
Sözleşmede temel olarak 3 kısım bulunuyor. İlk bölümde konut ya da iş yerinin açık adresi, kişilerin iletişim bilgileri, kiralamanın başlandığı tarih, kira bedeli gibi ayrıntılar yer alıyor.
İkinci bölümde taşınmazla ilgili ayrıntılara yer verilmelidir. Kiralanan taşınmazda mevcut olan hasarlar, beraber teslim edilen demirbaşlar ayrıntılı olarak belirtilmelidir Ayrıca kiralamanın sona erdiği tarihte yaşanabilecek sorunların önüne geçilmek için sigorta yaptırmayı düşünebilirsin.

Son bölümde ise kiranın hangi banka hesabına ödeneceği, evde kaç kişinin kalabileceği gibi kişiden kişiye değişebilecek maddeler yer alıyor.

Kira Sözleşmesi Doldururken Dikkat Etmeniz Gerekenler Nelerdir?

Kira sözleşmesinin geçerli olması için kiracı ve kiralayanın bilgileri doğru olmalıdır. Bu nedenle ad soyad, T.C. numarası gibi alanların doğru olarak doldurulduğundan emin olmalısın.
Eğer depozito alındıysa depozito miktarı belirtilmelidir. Taşınmazsa oluşabilecek hasarlara karşı garanti olarak alınan depozito kiracı ve kiralayanın ortak izni olmadan işlem yapılamayan vadeli banka hesabında durmalıdır. Ancak depozitoyu son kiraya sayma gibi farklı yollar izlenecekse sözleşmede belirtilmelidir.
Kiranın bedeli ve ödeneceği tarih net olarak belirtilmelidir.
Taşınmaz için yapılacak tadilat masraflarının kimin tarafından ödeneceği belirlenmelidir
Ev ya da iş sahibi taşınmazın bir başkası tarafından kullanılmasını istemiyor ise kullanım devrine izin verilmeyeceğini sözleşmeye ekletmelidir.

Kira Sözleşmesi En Az Kaç Ay Olmalıdır?

Kanunda kira sözleşmesinin süresiyle ilgili bir kısıtlama bulunmuyor. Ancak konut kira sözleşmesi genellikle yıllık yapılıyor. İş yerlerinde ise dekorasyon gibi değişiklikler yapıldığından dolayı uzun süreli sözleşmeler tercih ediliyor.

Kira Sözleşmesi İçin Noterde Gerekli Belgeler ?

Kira sözleşmesinin noterde yapılmasa da geçerli oluyor. Ancak pek çok kişi kendini garantiye almak için sözleşmeyi noterde yapmayı tercih ediyor. Bu sayede ispat yükümlülüğü ortadan kalkıyor. Eğer noterde kira sözleşmesi yapmak istiyorsan öncesinde yazılı bir sözleşme hazırlaman gerekiyor. Kiralayan ve kiracının notere birlikte gidiyor. Noterde kira sözleşmesi için gerekli belgeler ise nüfus cüzdanı ile sınırlı. (Allianz Sigorta)

KİRA KONTRATI NASIL YAPILIR ?

ÖRNEK KİRA SÖZLEŞMESİ İÇİN TIKLAYINIZ

 Kiracı Sözleşmeyi Devredebilir mi?

Hukukumuzda Kiracının Kira Sözleşmesini başkasına devretme hakkı vardır. Ancak bunun için Kiracı’nın Mal Sahibinden yazılı onay alması gerekmektedir. Devir gerçekleştikten sonra yeni kiracı eski kiracının tüm haklarını ve borçlarını da devralmış olacaktır.

Ancak İşyeri kiralarında Kiracı hakları uyarınca Mal Sahibi’nin yazılı rızasını alınmasa da Kira Sözleşmesi devredilebilecektir. Bu durumda eski kiracı, (yeni kiracının kira ödememesi yahut taşınmaza zarar vermesi gibi durumlarda) mal sahibine karşı iki yıl daha sorumlu olmaya devam edecektir.

Her ne kadar işyeri kiralarında Mal Sahibi kira sözleşmesinin devrine rıza göstermek zorunda olsa da belirli durumlarda Mal sahibi bu duruma itiraz edebilir.

Kiracı Taşınmazı Başkasına (Alt Kira) Kiraya Verebilir mi?

Kiracı kira sözleşmesini başkasına devretmek yerine kiralamış olduğu gayrimenkulün bir kısmını veya tamamını başkasına (alt kiracı) kiraya verebilir. Bu durumda kendisi mal sahibine kira ödemeye devam edecek olup alt kiracıdan da kira alacaktır. Bunun için Kiracı’nın yapması gereken, mal sahibinin yazılı iznini almaktır. Bu durumda alt kiracı ile kiracı arasında bir kira sözleşmesi, kiracı ile mal sahibi arasında ise başka bir kira sözleşmesi vardır.

Yukarıda da izah edildiği üzere iki kira ilişkisi temelde birbirini etkilememektedir. Asıl kiracı, alt kiracıdan; Mal sahibi ise asıl kiracıdan kira bedelini almaya devam eder. Her ne kadar herkes kendi kira sözleşmesi ile sorumlu olsa da; mal sahibi ile ana kiracı arasındaki sözleşme sona erdiğinde alt kiracının kira sözleşmesi de kendiliğinden sona ermektedir. Bu durumda alt kiracı da taşınmazı tahliye etmek zorunda kalacaktır.

Exit mobile version