La Nina nedir?

Prof. Dr. Şen, "La Nina nedir" sorusunu gündeme getirdi. Önemli bir hava olayı olarak Dünya'da kullanılan La Nina nedir, nasıl etkiler merak ediliyor. Peki nedir bu La Nina?

La Nina nedir?

Türkiye yeni bir sonbahar ve kış aylarını yaşamak üzere. Meteoroloji yetkilileri tarafından yapılan hava tahminleri dikkat çekerken, Hava tahmin uzmanı Prof. Dr. Orhan Şen tarafından La Nina vurgusu yapıldı. 

Önümüzde bekleyen kışın yoğun geçeceğini “La Nina'lı bir yıl olacak” sözleriyle dikkat çeken Şen, “La Nina nedir” sorusunu gündeme getirdi. Peki nedir La Nina?

İlk olarak Prof. Dr. Şen tarafından sosyal medya hesabında paylaşım ile gündeme gelen ve Türkiye'de beklenilen La Nina olayı için merak edilen bilgileri haberimizin ayrıntılarından öğrenebilirsiniz.

LA NİNA NEDİR?

La Nina Güney Salınımları, küresel bir okyanus-atmosfer olayıdır. La Nina, Doğu Büyük Okyanus yüzey sularının sıcaklığındaki büyük salınımlar ve bunların yol açtığı atmosferik olaylar için kullanımda olan genel ad olarak Dünya genelinde kullanılmaktadır.

La Nina kısa tanımı ise; “La Niña, Pasifik Okyanusu'nda meydana gelen bir hava durumu modelidir. Bu düzende, kuvvetli rüzgarlar okyanusun yüzeyinde Güney Amerika'dan Endonezya'ya ılık su üfler. Sıcak su batıya doğru hareket ederken, derinlerden gelen soğuk su Güney Amerika kıyılarına yakın yüzeye çıkar.”

La Nina'nın güney yarımküredeki etkileri çok büyüktür. Bu etkiler ilk olarak 1923'te Sir Gilbert Thomas Walker tarafından tanımlanmıştır.

La NiNa, Pasifik okyanusunun ekvatoryal bölgesinde, Endonezya tarafında alışılmadık derecede sıcak olan okyanus yüzey sıcaklıkları ile karakterize edilir. Başka bir bakış açısıyla, El Niño ile karşılaştırıldığında Ekvatoryal Pasifik bölgesinin Orta Amerika tarafında alışılmadık ölçüdeki soğuk okyanus suyu sıcaklıkları ile karakterize demektir.

La Niña, El Niño gibi, Pasifik Okyanusu'nda birkaç yılda bir meydana gelebilecek bir hava durumu modelidir. Normal bir yılda, ekvator boyunca rüzgarlar ılık suyu batıya doğru iter. Okyanusun yüzeyindeki ılık su Güney Amerika'dan Endonezya'ya esiyor. Ilık su batıya doğru hareket ederken, derinlerden gelen soğuk su yüzeye çıkar. Bu soğuk su, Güney Amerika kıyılarında sona erer.

Bir La Niña yılının kışında, bu rüzgarlar normalden çok daha kuvvetlidir. Bu, ekvator yakınındaki Pasifik Okyanusu'ndaki suyu normalde olduğundan birkaç derece daha soğuk yapar. Okyanus sıcaklığındaki bu küçük değişiklik bile tüm dünyadaki hava durumunu etkileyebilir.

La Nina ne zaman olur?

Yağmur bulutları normalde ılık okyanus suyu üzerinde oluşur. La Niña, tüm bu ılık suyu Batı Pasifik'e üfler. Bu, Endonezya ve Avustralya gibi yerlerin normalden çok daha fazla yağmur yağabileceği anlamına geliyor. Ancak Doğu Pasifik'teki soğuk su, orada daha az yağmur bulutunun oluşmasına neden olur. Bu nedenle, güneybatı Amerika Birleşik Devletleri gibi yerler normalden çok daha kuru olabilir.

Exit mobile version