OHAL nedeniyle seçimler iptal mi? Bu yıl seçim yapılacak mı?

OHAL nedeniyle seçimler iptal mi? Bu yıl seçimler yapılacak mı? Cumhurbaşkanı Erdoğan depremden etkilenen 10 ilde 7 Mayıs’a kadar olağanüstü hal (OHAL) ilan edileceğini duyurdu. Bu, OHAL’in 18 Haziran’da, hatta 14 Mayıs’ta yapılması planlanan cumhurbaşkanlığı ve milletvekili seçimleri üzerindeki etkisi hakkında bir tartışmayı da ateşledi.

OHAL nedeniyle seçimler iptal mi?

Uzmanlara göre OHAL kararının seçimlerin üzerinde herhangi bir etkisinin olması beklenmiyor ve savaş çıkması dışında seçimlerin ertelenmesine dair bir hüküm yok.

Deprem, neredeyse orta ölçekli bir Avrupa ülkesi büyüklüğünde olan yaklaşık 15 milyonluk bir nüfusu etkiledi. OHAL, bu gibi kriz zamanlarında ihtiyaçları karşılamak için ilan edildi.

OHAL nedeniyle seçimler iptal mi? Bu yıl seçim yapılacak mı?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Devlet Bilgi Koordinasyon Merkezi’de Kahramanmaraş merkezli depremlere ilişkin açıklamalarda bulundu. Bu açıklamalarda, depremin yaşandığı 10 ilin, genel hayatı etkileyen afet bölgesi olarak ilan edildiği belirtildi. Erdoğan, Anayasa’nın verdiği yetkiye dayanarak, arama-kurtarma faaliyetlerinin ve sonrasındaki çalışmaların hızla yürütülebilmesi için 3 ay süreyle OHAL ilan ettiğini açıkladı.

Bu OHAL ilanı sonrasında vatandaşlar, OHAL durumunda seçim olur mu? OHAL’de seçim iptal olur mu gibi soruların yanıtını arıyorlar. Bazı hukukçulara göre, OHAL durumunda seçimin ertelenme durumu bulunmamaktadır ve seçimin ertelenmesi beklenmemektedir. Ancak resmi bir açıklama henüz yapılmadı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, OHAL ilan edilen 10 ilde süreçlerinin hızla tamamlanması gerektiğini belirterek, depremle mücadele ve afet sonrası çalışmaların hızlandırılması için gerekli önlemlerin alındığını vurguladı.

OHAL nedir, neden ilan edilir?

Olağanüstü Hal (OHAL), Cumhurbaşkanı tarafından yönetilen Bakanlar Kurulu tarafından belirli koşullar altında ilan edilen bir yasal düzenlemedir. OHAL’in amacı, ülkede meydana gelen afet, salgın hastalıklar, ağır ekonomik krizler, şiddet olayları veya diğer benzer tehlikeler sonucu hükümetin temel hak ve hürriyetleri ve demokratik düzeni koruma gereksiniminin doğması halinde ülkenin olağanüstü bir durumda yönetilmesini sağlamaktır.

OHAL uygulaması, vatandaşların vergi, mal ve çalışma yükümlülükleri, temel hak ve hürriyetlerin sınırlamaları, kamu hizmeti görevlilerine verilecek yetkiler, görevli değişiklikleri ve olağanüstü yönetim usulleri gibi konuları kapsamaktadır. OHAL uygulaması süresince, hükümet ve ilgili makamlar belirli tedbirler alabilecek ve kamu düzenini koruyabilecektir.

Exit mobile version