CHP Genel Başkanı Özgür Özel, İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun gözaltına alınmasıyla başlayan krizde, partisine yönelik bir “kayyum girişimi” olduğunu öne sürdü. “Partiye el koyma çabasının önünü kestik” diyerek, tüzük yetkisine dayanarak 6 Nisan’da olağanüstü kurultay kararı aldığını açıkladı.
Özel’den Kurultay Hamlesi
Özel, bugün yaptığı açıklamada, “Cumhuriyet Halk Partisi’ne kayyum atayarak Pazar günkü seçimlere engel olmaya çalışanların hazırlıklarını gördük. Tüzüğümüzün bana verdiği yetkiyle 6 Nisan’da olağanüstü kurultay kararı aldık” dedi. CHP’nin 23 Mart’ta yapmayı planladığı ön seçimlerin, İmamoğlu’nun gözaltı süreci ve parti üzerindeki baskılar nedeniyle riske girdiğini savunan Özel, bu adımla kayyum planlarını boşa çıkardıklarını belirtti. “Tüm Türkiye’ye ilan ederiz ki, bu girişim başarısız olmuştur” diye ekledi.
“Delegeler İradelerini Tazeleyecek”
Kurultayın anlamını vurgulayan Özel, “6 Nisan’da, her birinin namusuna kefil olduğum CHP delegeleri, sandık başında iradelerini tazeleyecek. İhtirastan gözü dönenler, bir kişiyi cumhurbaşkanı adayı yapmamak için Atatürk’ün partisine kayyum atamaya kalkışanlara karşı duracak” dedi. Bu sözler, parti içinde İmamoğlu’na yönelik tepkiler ve tasfiye iddialarıyla çalkalanan CHP’nin birliğini koruma çabasını yansıtıyor. Özel, kurultayda yeniden genel başkanlığa aday olacağını da duyurdu: “5 Kasım 2023’te delegelerin verdiği yetkiyle CHP’nin iradesini tazelemeye talibim.”


Kayyum İddiası ve Arka Plan
İmamoğlu’nun 19 Mart’ta “yolsuzluk” ve “terör” suçlamalarıyla gözaltına alınması, CHP’yi sokağa döktü. Özel’in “81 il, 973 ilçede miting” çağrısı ve Saraçhane’deki eylemler, parti tabanını harekete geçirirken, hükümet kanadı süreci yargısal bir mesele olarak görüyor. Ancak Levent Gültekin’in “İmamoğlu’nu satıyorlar” iddiası ve Beşiktaş Belediye Başkanı Rıza Akpolat’ın “Bu işlerin arkasında İmamoğlu var” çıkışı, parti içinde bir iç savaşın fitilini ateşledi. Özel’in kayyum uyarısı, bu kaosun CHP’ye yönelik bir müdahale planına dönüştüğü şüphesini taşıyor.
Siyasi ve Ekonomik Yankılar
Kurultay kararı, CHP’nin Pazar günkü ön seçim sürecini güvence altına alma hamlesi olarak yorumlanıyor. Ancak İmamoğlu’nun durumu belirsizliğini korurken, doların 42 TL’ye yaklaşması ve Borsa İstanbul’un 1,2 trilyon TL kayıp yaşaması, siyasi krizin ekonomik etkilerini artırıyor. MHP lideri Devlet Bahçeli’nin “Yargıya saygı duy, partinde otur” çıkışı ise Özel’in sokak stratejisine karşı hükümet cephesinin tutumunu netleştiriyor. 6 Nisan’daki kurultay, CHP’nin hem liderlik hem de birlik sınavı olacak.