Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin, partinin kurucu lideri Alparslan Türkeş’in ölüm yıldönümü için düzenlenen anma törenine katılmaması, kamuoyunda ve siyasi kulislerde geniş yankı buldu. Yaklaşık iki aydır sağlık sorunları nedeniyle kameralardan uzak kalan Bahçeli’nin, bugün mesaisine başlayacağı ve Türkeş’in anıt mezarında saat 13.00’te gerçekleşecek anma programında yer alacağı duyurulmuştu. Ancak beklenenin aksine, anma töreni saat 11.00’de MHP Başkanlık Divanı tarafından gerçekleştirildi ve Bahçeli törende yer almadı. Bu durum, Bahçeli’nin sağlık durumu ve parti içindeki dinamikler hakkında soru işaretleri yarattı.
Anma Töreninde Bahçeli Yok
Türkeş’in vefatının 28. yılında, Yenimahalle’deki anıt mezarında düzenlenen anma programına, Teşkilat İşlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Edip Semih Yalçın liderliğinde bir heyet katıldı. MHP Ankara İl Başkanı ve ilçe başkanlarının da hazır bulunduğu törende, Kur’an-ı Kerim tilaveti okundu ve Türkeş’in kabrine karanfiller bırakıldı. Bahçeli’nin törene katılmaması, daha önce MHP kaynaklarınca yapılan “katılacak” yönündeki açıklamalarla çelişince dikkatleri üzerine çekti. Parti, bu konuda henüz resmi bir açıklama yapmadı, ancak Bahçeli’nin gün içinde mesaisine genel merkezde devam ettiği bilgisi paylaşıldı.
Sağlık Sorunları Gündemde
Devlet Bahçeli, 4 Şubat 2025’te kalp kapakçığında dejenerasyon bulguları nedeniyle hastaneye yatmış ve kalp kapakçığı değiştirme operasyonu geçirmişti. MHP’den yapılan açıklamada, Bahçeli’nin sağlık durumunun iyi olduğu ve kısa sürede günlük yaşamına döneceği belirtilmişti. Ancak o tarihten bu yana kamuoyu önüne çıkmayan Bahçeli’nin, Türkeş gibi sembolik önemi yüksek bir ismin anma töreninde yer almaması, sağlık durumuna dair spekülasyonları artırdı. Parti içinden gelen “mesaiye başladı” bilgisi, bu tartışmaları tam anlamıyla dindirmedi.
Parti İçi ve Kamuoyu Tepkileri
Bahçeli’nin anma törenine katılmaması, MHP tabanında ve siyasi çevrelerde farklı yorumlara yol açtı. Türkeş’in MHP için taşıdığı manevi değer düşünüldüğünde, Bahçeli’nin yokluğu bazı partililer tarafından hayal kırıklığı olarak değerlendirildi. Öte yandan, Bahçeli’nin aynı gün Türkiye Alparslan Türkeş Siyaset Akademisi Vakfı’nın yeni hizmet binasının açılışına katılabileceği yönünde bilgiler de dolaşıyor. Bu çelişkili durum, Bahçeli’nin programındaki önceliklerin neye göre belirlendiği sorusunu gündeme getirdi. Gözler şimdi, 8 Nisan’daki MHP Grup Toplantısı’na çevrildi; Bahçeli’nin bu toplantıya katılıp katılmayacağı merak ediliyor.
Bahçeli’nin Türkeş anmasına katılmaması, sadece bir sağlık meselesi olmanın ötesinde, parti liderliğinin sembolik jestler üzerinden verdiği mesajlar açısından da tartışılıyor. MHP’nin kurucu liderine duyulan saygıyı temsil eden bu törende Bahçeli’nin yer almamasının, parti içindeki birlik ve motivasyon üzerinde nasıl bir etki yaratacağı önümüzdeki günlerde daha net anlaşılacak. Tüm bu gelişmeler, Bahçeli’nin liderlik tarzı ve sağlık durumunun MHP’nin geleceğini nasıl şekillendirebileceği üzerine yeni bir tartışma başlattı.