Seçimlerin güvenliği yerli sisteme emanet

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın tarihini 14 Mayıs olarak işaret ettiği seçimlerin güvenliği üst düzey teknolojiye sahip yerli seçim bilişim sistemi (SEÇSİS) ile sağlanacak.

Seçimlerin güvenliği yerli sisteme emanet

İlk olarak 2007 seçimlerinde kullanılan SEÇSİS, güncellemelerle daha yüksek teknolojiye kavuştu. Oy kullanma ve oy sayımı dışında seçim sürecindeki tüm işlemler SEÇSİS ile gerçekleştiriliyor. YSK’nın kullanımına sunmak üzere Havelsan tarafından “Derinlemesine savunma” mimarisine göre tasarlanan SEÇSİS, internet ortamından izole edilmiş güvenli bir iç ağ ile çalışıyor.

Sistem ilk olarak seçim öncesi nüfustan aldığı bilgilerle 18 yaş üstü vatandaşları tespit ediyor. İçişleri Bakanlığı, Adalet Bakanlığı, Milli Savunma Bakanlığı, Aile Bakanlığı gibi kurumlarla iletişim kurularak tutuklu, asker, askeri öğrenci ve engellilerle ilgili bilgiler toplanarak seçmen kütükleri oluşturuluyor.

Sürekli güncellenen merkezi seçmen kütüğü ile işlemlerin yanında, oy kullanma ve sayım hariç tüm seçim süreçlerini elektronikleştirilmesi, seçim sürecinin daha şeffaf hızlı ve ekonomik tamamlanması, mükerrer oy kullanmasının engellenmesi, seçim sonuçlarının eşzamanlı siyasi partiler ile paylaşılması, seçim sonuçlarının vatandaşlar ile paylaşılmasında rol oynuyor. Akıllı sandık sonuç sistemi, girilen sonuçları yerleşim yeri bazlı analiz ediyor, kaydırma yapılarak hatalı girilmiş sonuç olursa kullanıcıyı uyarıyor.

Özgün güvenlik çözümleri

Derinlemesine savunma mimarisine göre tasarlanan sistem internet ortamından izole edilmiş güvenli bir iç ağ ile çalışıyor. Dış kurumlarla gerçekleştirilen veri entegrasyonları özgün güvenlik çözümlerinden oluşan entegrasyon katmanları üzerinde gerçekleştiriliyor. İnternet üzerinden verilen hizmetler için ise güvenlik çözümleri ile güçlendirilmiş arka planda sanal veri tabanı kullanılan bir sistem kurgulandı.
SEÇSİS siber güvenlik ekibi tarafından düzenli olarak gerçekleştirilen güvenlik analizleri ile olası güvenlik açıkları tespit edilerek gideriliyor. Sistemin sistem ve yazılım güvenliğine Havelsan yerinde destek veriyor. Geçen yıl Savunma Sanayii Başkanlığı(SSB) tarafından başlatılan ve HAVELSAN tarafından Yüksek Seçim Kurulu (YSK) için yapılan Veri Merkezi Projesi’nde Faz-1 aşaması tamamlanarak Faz-2’ye geçiş anlaşması imzalandı.

Exit mobile version