Sıfır Atık 5 yaşında

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan'ın himayesinde 5 yıl önce başlatılan Sıfır Atık'ta bugün 3. zirve yapılıyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’ın himayesinde 5 yıl önce başlatılan Sıfır Atık’ta bugün 3. zirve yapılıyor. Çevre, Şehircililk ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum zirve öncesi yaptığı konuşmada, “Türkiye Yüzyılı aynı zamanda sıfır atığın yüzyılı olacak. Sıfır atık 105 ülkenin katılımıyla dünya markası oldu.” ifadelerini kullandı.

Sıfır Atık Emine Erdoğan öncülüğünde başlamıştı

Emine Erdoğan’ın öncülüğünde Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nca 2017’de başlatılan Sıfır Atık Projesi, ülke ekonomisine her geçen gün katkı sağlıyor. 5 yıllık süreçte ekonomik olarak 62.2 milyar TL kazanç sağlayan Sıfır Atık Projesi’nin, 20 yılda ekonomiye 100 milyar TL katkı sunarak, 20 bin kişiye de yeni istihdam alanları açması hedefleniyor.

Yapılan çalışmalarla 2017 yılında yüzde 13 olan geri kazanım oranı yüzde 27.2’ye çıkarıldı. Hedef 2023 yılında bu oranı önce yüzde 35’e, 2035 yılında ise 60’a çıkarmak. Proje kapsamında bugün Haliç Kongre Merkezi’nde 3. Sıfır Atık Zirvesi ve Ödül Töreni düzenlenecek. Zirve, Emine Erdoğan’ın katılımıyla, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’un ev sahipliğinde yapılacak.

sıfır atık - emine erdoğan

SIFIR ARTIK PROJESİ HAKKINDA BİLGİ İÇİN TIKLAYINIZ

SIFIR ATIK PROJESİ NEDİR? 

Sıfır Atık”; israfın önlenmesini, kaynakların daha verimli kullanılmasını, atık oluşum sebeplerinin gözden geçirilerek atık oluşumunun engellenmesi veya minimize edilmesi, atığın oluşması durumunda ise kaynağında ayrı toplanması ve geri kazanımının sağlanmasını kapsayan atık yönetim felsefesi olarak tanımlanan bir hedeftir.

Sıfır atık hakkında

Atıkların geri dönüşüm ve geri kazanım süreci içinde değerlendirilmeden bertarafı hem maddesel hem de enerji olarak ciddi kaynak kayıpları yaşanmasına neden olmaktadır. Dünya üzerindeki nüfus ve yaşam standartları artarken tüketimde de kaçınılmaz şekilde bir artış yaşanmakta ve bu durum doğal kaynaklarımız üzerindeki baskıyı artırarak dünyanın dengesini bozmakta, sınırlı kaynaklarımız artan ihtiyaçlara yetişememektedir. Bu durum göz önüne alındığında, doğal kaynakların verimli kullanılmasının önemi daha da ortaya çıkmaktadır. Bu nedenledir ki son yıllarda tüm dünyada sıfır atık uygulama çalışmaları hem bireysel hem kurumsal hem de belediye genelinde yaygınlaşmaktadır.

Sıfır atık yaklaşımının esas alınması ile sağlanacak avantajlar;

❖ Verimliliğin artması,
❖ Temiz ortam kaynaklı olarak performansın artması,
❖ İsrafın önüne geçildiğinden maliyetlerin azaltılması,
❖ Çevresel risklerin azalmasının sağlanması,
❖ Çevre koruma bilincinin kurum bünyesinde gelişmesine katkı sağlandığından çalışanların “duyarlı tüketici” duygusuna sahip olmasının sağlanması,
❖ Ulusal ve uluslararası pazarlarda kurumun “Çevreci” sıfatına sahip olmasının sağlanması, bu sayede saygınlığının arttırılmasıdır.

Exit mobile version