Tilavet secdesi nasıl yapılır? Tilavet secdesi ne demektir?

Tilavet secdesi nasıl yapılır? Tilavet Secdesi, Kuran’da belirtilen on dört secde ayetinin okunması veya dinlenmesi sonucu yapılan bir secdedir. İşte daha fazla detay.

Tilavet secdesi nasıl yapılır?

Tilavet secdesi yapmak için öncelikle ‘Allahu Ekber’ diyerek secde yapılır ve üç kere “Sübhane Rabbiye’l-alâ” denilir. Bu işlemler tamamlandıktan sonra tekrar ‘Allahu Ekber’ denilerek secdeden kalkılır. Tilavet secdesi namaz sırasında veya namaz dışında yapılabilir. Tilavet secdesi yapılırken, taharet, kıbleye dönmek, niyet etmek, avret yerlerinin örtülmesi gibi namazda aranan şartlar tilavet secdesinde de aranır. Tilavet secdesinde iftitah tekbiri de sünnettir. Tilavet secdesini gerektiren âyetleri işiten kişi hemen secde yapmaya fırsat bulamazsa”Semi’nâ ve eta’nâ ğufrâneke Rabbena ve ileyke’l-masîr” demesi gerekir ve daha sonra secde yapabilir.

Tilavet secdesine demektir?

Tilavet secdesi, Kur’an-ı Kerim’de belirtilen on dört secde ayetinin okunması veya dinlenmesi durumunda yapılan secdedir. Tilavet secdesi, namaz dışında veya namaz içinde yapılabilir. Tilavet secdesi yapacak kişi, “Allahu ekber” diyerek secde yapar ve üç defa “Sübhane Rabbiye’l-alâ” diyerek secdeden kalkar. Tilavet secdesinde, namazın aradığı şartlar da aranmalıdır, ancak tilavet secdesinde iftitah tekbiri sünnettir. Eğer tilavet secdesini gerektiren ayeti anında yapma imkanı bulunmazsa, “Semi’nâ ve eta’nâ ğufrâneke Rabbena ve ileyke’l-masîr” demesi müstehap kabul edilir ve daha sonra yapılabilir.

Tilavet secdesi nasıl yapılır? Tilavet secdesi ne demektir?

Tilavet secdesi, Kuran’da belirtilen on dört secde ayetinin okunması veya dinlenmesi durumunda yapılan bir secdedir. Tilavet secdesi yapmak için kişinin öncelikle Allahu Ekber diyerek secde pozisyonuna geçmesi gerekir. Secde pozisyonunda, üç kere Sübhane Rabbiye’l-alâ dedikten sonra tekrar Allahu Ekber diyerek kalkması gerekmektedir. Tilavet secdesi yapılırken, taharet, kıbleye dönmek, niyet etmek, avret yerlerinin örtülü olması gibi namazda aranan şartlar da tilavet secdesinde aranmalıdır.

Secde ayetleri:

Kur’ân-ı Kerimde geçen secde ayetleri, 14 tanedir:

A’râf suresinin 206;

Ra’d suresinin 15,

Nahl suresinin 49,

İsra suresinin 107,

Meryem suresinin 58,

Hac suresinin 18,

Sâd suresinin 24,

Furkan suresinin 60

Neml suresinin 25,

Secde suresinin 15,

Fussılet suresinin 37,

Necm suresinin 62,

İnşikâk suresinin 21,

Alak suresinin 19’uncu ayetidir.

Exit mobile version