Türkiye Mısır’a büyükelçi atayacak mı? İşte herkesin merak ettiği o soru

"Mısır'a büyükelçi atanacak mı?" Türkiye için son günlerde cevabı en çok merak edilen soruların başında geliyor.

Türkiye Mısır'a büyükelçi atayacak mı? İşte herkesin merak ettiği o soru

“Mısır'a büyükelçi atanacak mı?” Türkiye için son günlerde cevabı en çok merak edilen soruların başında geliyor. İşte herkesin merak ettiği o sorunun en net yanıtı.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, “Mısır'a büyükelçi atanacak mı?” sorusuna yanıt “Bakan yardımcıları arasındaki siyasi istişarelerin yakında tekrar düzenlenebileceğini ve Mısır'a önümüzdeki aylarda büyükelçi ataması olabileceğini söyledi. Şam ile normalleşme sürecinin nasıl yürütüleceğine ilişkin soruya da yanıt veren Çavuşoğlu, “Amacımız Anayasa görüşmeleri dahil siyasi süreci canlandırmak” sözleriyle yanıt verdi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, gazetecilerin sıcak gündem sorularını yanıtladı. Türkiye-Mısır arasındaki normalleşme sürecine ilişkin “Mısır'a büyükelçi atanacak mı?” sorusunu yanıtlayan Çavuşoğlu, “Bakan yardımcıları arasındaki siyasi istişareler tekrar düzenlenebilir, önümüzdeki aylarda büyükelçi atanabilir” dedi.

Şam ile normalleşme sürecinin nasıl yürütüleceğine ilişkin soruyu da yanıtlayan Bakan Çavuşoğlu, “Amacımız Anayasa görüşmeleri dahil siyasi süreci canlandırmak” ifadelerini kullandı.

NATO sürecinde son durum

Finlandiya ve İsveç'in NATO üyeliğine ilişkin süreci değerlendiren Çavuşoğlu, şu ifadeleri kullandı:

Her ne kadar NATO Genel Sekreteri Stoltenberg İstanbul'daki görüşmemizin ardından, İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliğine ilişkin “zamanı geldi” ifadesini kullandıysa ve bazı olumlu adımlar atıldıysa da, son üçlü görüşmede çalışmalara devam edilmesi kararı alındı. Bu şu demek: Muhtıradaki yükümlülüklerin bazılarını yerine getirdiler, bir kısmını da yerine getirmediler. Yani, henüz bazı somut adımları atmadılar. İadeler ve yasal düzenlemelerle ilgili somut beklentileri karşılamadılar. Meclisimizin ve vatandaşımızın ikna olması gerekiyor. Cumhurbaşkanımız da İsveç Başbakanına bu hususları iletti. Özetle süreç olumlu ilerliyor ama hala atılması gereken adımlar var.

İsveç mi yoksa Finlandiya mı?

“Daha önce de söyledik, Finlandiya ile ilgili sıkıntılar o kadar büyük değil. Daha çok İsveç'te sıkıntılarımız var. Ancak iki ülke ve NATO bize eşit şekilde muamele edin diyorlar. Esasen daha fazla adım atması gereken ülke İsveç.”

Suriye için Mısır örneği

“Amacımız Suriye'deki iç savaşı sonlandırmak. Muhaliflerle süreci yürütüyoruz. Astana görüşmelerine rejimle birlikte muhalifler de katılıyor. Amacımız anayasa görüşmeleri dahil siyasi süreci canlandırmak. Angajmanın bir ayağı da bu. Anayasa Komitesi tarafından bir ilerlemenin sağlanması lazım. Ama orada bir ilerleme yok”

Exit mobile version