Yunanistan tarihi binayı dönüştürerek Türk mirasını bozuyor

Yunanistan'daki Müslüman Türkler için manevi bir merkez olarak hizmet veren Osmanlı döneminden kalma bir bina, Türkiye'nin komşusu ülkeyle olan tarihi bağlarını silmeye çalışırken müzik okuluna dönüştürüldü.

Yunanistan tarihi binayı dönüştürerek Türk mirasını bozuyor

Murat Reis Camii, Yunanistan'ın Rodos adasında yüzyıllarca ayakta kalabilmiş ender Osmanlı yapılarından biridir . Ancak Müslümanlar için bir inanç merkezi olarak hizmet veren cami, Yunanistan tarafından kötüye kullanılan Osmanlı mirası binalarının büyüyen listesine katıldı. Balkanlar'daki Osmanlı mirasını inceleyen Dr. Neval Konuk, buranın şu anda müzik okulu olarak hizmet verdiğini söyledi.

Dönüşüm, komşusu Türkiye ile gerilim tırmanırken Yunanistan'ın Müslüman Türk mirasını yok etme çabalarının sonuncusu.

Yerel halk arasında “külliye” olarak bilinen cami (bir cami, tekke ve şehit düşen Osmanlı askerlerinin mezarlığından oluşan bir külliye), Yunanistan'ın Osmanlı geçmişine yönelik gizli politikasına kurban gitti. Rodos'ta politika, tarihi binaların onları işleten vakıflardan satın alınması ve uzmanlara göre çoğunlukla orijinal kimliğinin silinmesine hizmet eden sözde “restorasyonu” şeklinde kendini gösteriyor. Çoğu durumda, binanın orijinal kullanımı terk edilir ve tamamen farklı bir şeye dönüştürülür.

Yunanistan'ın bağımsızlığını kazanmasının ardından birçok Osmanlı binası askeri hapishanelere, sinemalara, taşra müdürlüklerine, pansiyonlara ve depolara dönüştürüldü. Üstelik onlarca cami ibadete kapatılırken, diğerleri kiliseye çevrildi. Bu zamandan beri terk edilen birçok bina harabeye döndü.

1458 yılında Fatih Sultan Mehmed tarafından Atina'da yaptırılan Fethiye Camii, günümüzde teşhir salonu olarak kullanılmaktadır. Kentin Tzisdaraki Camii de seramik müzesi olarak yeniden tasarlandı. Bu arada ülkenin ikinci büyük şehri Selanik'te şehrin en eski camisi olan Hamza Bey Camii'nin müzeye dönüştürülmesi amacıyla restorasyon çalışmaları nedeniyle kapatıldı. 1467 yılında inşa edilen ikonik bina daha önce sinema salonuna dönüştürülmüş. Kentin neredeyse bir o kadar eski olan Alaca İmaret Camii de müzeye dönüştürülmüş.

Selanik'te 1904'te inşa edilen Yeni Cami, şehrin modern Yunanistan'a dahil edilmesinden sonra minaresi yıkıldığı için uzun süredir ibadete kapalı. Yapı günümüzde belediyenin sergi salonu olarak hizmet vermektedir. Aynı zamanda Selanik'teki en önemli Osmanlı anıtlarından biri olan Beyaz Kule, “Bizans eseri” ve şehrin simgesi olarak tanıtılıyor.

Konuk Pazartesi günü AA muhabirine yaptığı açıklamada, Murat Reis Camii'nin aslen 1522'de adanın Osmanlı kuvvetleri tarafından fethi sırasında şehit düşen “şehitler” veya Osmanlı askerleri için bir mezarlık olduğunu ve daha sonra Fatih Murat Paşa'nın mezarlarının da yer alacağı şekilde genişletildiğini söyledi. Kıbrıs ve İran'ın eski bir şahı. Külliye, zamanla Müslümanların dini düğün törenlerine ve diğer dini toplantılara ev sahipliği yaptıkları bir merkez haline geldi” dedi. Konuk, caminin gönüllü bekçisi Şaban Kargınlıoğlu'nun 2018'de vefatının ardından tarihi eserler mahalli yönetim kurulu tarafından el konulduğunu ve zamanla okula dönüştürüldüğünü söyledi. Bu, kültürel mirasa büyük bir zarar vermek ve bir toplumun dinine büyük bir saygısızlıktır” dedi.

Yunanistan'ın da Osmanlı döneminden kalma binaları resmi yapı kayıtlarına kaydetmeme uygulamasına başvurduğunu söyledi. “Onların sicillerinde ne anakarada ne de adalarda herhangi bir Osmanlı-Türk yapısı bulamazsınız. 'Müslüman mirası' diye tescil ettiriyorlar. Ya 'Müslüman çeşmesi' ya da 'Müslüman kütüphanesi'dir. Dolayısıyla Osmanlı mirasına sahip olduğunu rahatlıkla inkar edebilir” dedi.

Konuk, caminin mezarlığının da zarar gördüğünü ve bazılarının geçtiğimiz yıllarda çalındığını sözlerine ekledi. “Taş tamir etmediler. Ayrıca mahalleli mezarlığa hayvan yemi bırakıyor, buraya kedi köpek çiziyor. Sokaktaki kedi ve köpeklerin dışkılarını Müslümanlar için kutsal olan mezarlara bırakıyorlar ki bu da insanların inancına hakarettir.”.

Exit mobile version