121 yıllık hastane binası restore ediliyor

121 yıllık hastane binası restore ediliyor

Samsun Büyükşehir Belediyesi’nin “Aile ve Yaşam Merkezi” projesi kapsamında eski Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi’nin 121 yıllık binasının teşvik çalışmaları başladı.
Tarihi bina ve bulunduğu alan yapılan çalışma ile kent için yeni bir yaşam alanı oluşturacak. Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir, “Bu alana her yaş varlıklarının, tüm aile bireylerinin bir arada olacağı bir merkez inşaat esası. Hepsini kendine çekecek birimler burada yer alacak. Türkiye’de bu konsepte inşa edilmiş bir merkez yok” dedi.
İlkadım ilçesindeki 121 yıllık eski Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi bina ve bulunduğu alan Samsun Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılacak Aile ve Yaşam Merkezi ile bölge yeni birleştirme yaşıyor. 2007 yılında meydana gelen yangın sonrasında atıl vaziyette duran bina için Sağlık Bakanlığı ile Samsun Büyükşehir Belediyesi arasında protokol imzalandı. İhale operasyonları tamamlanan projede tarihi bina restorasyonuna başlanıyor. Toplam 11 bin 537 metrekare kapalı alan bulunacak yerleşkeye artı merkezler, çocuk ve gençlik merkezleri, spor kompleksi, toplantı ve sergi salonları, müzik ve sanat atölyeleri, bilim sınıfları, bilgisayar ve eğitim dersleri, kütüphane, misafirhane ve gezinti alanları yapılacak. Proje yeşile ve tarihe uyumlu konseptiyle de dikkati çekecek.

“121 yıllık bina restore edilecek”
Proje ile ilgili bilgi veren Fen İşleri Dairesi Başkanı Nurettin Özbey, “Samsun’un en değerli tarihi yerlerinden biri burada. Atıl durumda olan bu alanda çok önemli bir projeyi hayata geçiriyoruz. İki etaplı bir proje hazırladık. Proje kapsamında ilk etapta 121 yıllık tarihi binayı restore ederek hem geçmişimize sahip çıkıyoruz hem de hastanenin etrafındaki peyzaj düzenlemeleri ile üçüncüyü yeniden ihya ediyoruz. Restorasyon çalışmaları başladı. Yapı Dönemi Osmanlı neoklasik bir mimariye sahip. Tamamen kendi mimarisine sahip bir şekilde restorasyonunu yapıyoruz. Samsun’da kadınlarının, çocuklarının, gençlerinin yararlanacağı yaşam alanı olacak şekilde bir Aile Yaşam Merkezi haline getiriyoruz” diye konuştu.

“Her yaş güdün insanı kendine çekecek bir proje”
Yeşili ve tarihi dokuyu koruma projelerine önem verdiklerini söyleyen Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir ise “Eski Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi’nin olduğu alanda başlayan projemiz kapsamında tarihi binanın restorasyonu hızla başladı. Restore etmek istediğimiz ve koruyacağımız binamız sosyal ve kültürel amaçlı etkinliklerde kullanılacak. Bu alanda her yaştan tüm aile bireylerinin bir arada olacağı bir merkez inşaası. Hepsini kendine çekecek birimler burada yer alacak. Türkiye’de bu konsepte inşa edilmiş bir merkez yok. İlkadım bölgesi bütün mahallelere hitap edecek bir proje. Kafesi, bahçesi, kursuyla her detayı yer alıyor. Okul eğitim öncesi hizmetleri olacaktır. Kadınlarımızın evinde dokunacak kurslar yer alacak” şeklinde konuştu.

hastanenin tarihi
1902’de faaliyete işletmeye altı yıl sonra Canik Gureba, 1924’te ise Samsun Millet Hastanesi alan adı tarihi yerleşke, 1954’te Sağlık Bakanlığı’na devredilerek ‘Samsun Devlet Hastanesi’ olarak görev yapıyor. 1970’te hastanenin taşınmasıyla yerleşke, kısa bir süre kullanılmamasının ardından Karadeniz Bölgesi Ruh ve Sinir Hastanesi adıyla yeniden hizmet vermeye başladı. 1980’de Samsun Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Hastanesi olarak hizmet veren, 2007 yılında ise çıkan yangında büyük hasar gören tescilli tarihi bina, hastanenin yeni hizmet binasına taşınmasıyla atıl halde kaldı.

Exit mobile version