2 bin 43 yıllık ‘tokalaşma’ sütunu yeniden ayağa kaldırıldı

2 bin 43 yıllık 'tokalaşma' sütunu yeniden ayağa kaldırıldı

6 Şubat depreminde yıkılan 2 bin 43 yıllık Karakuş Tümülüsü’ndeki tokalaşma sütunu, restore edilerek kaldırıldı.
Kommagene Kralı 2. Mitradates’in annesi İsias, kız kardeşi Antiochis ve Antiochis’in kızı Aka’nın mezarlarının bulunduğu Karakuş Tümülüsü’nün bulunduğu Kral Mitradades ve kız kardeşi Leodike’nin tokalaşma sahnesinin tasvir edildiği sütun 6 Şubat depreminde yıkıldı. Sütunda bulunan 8 adet taş (tambur) yıkılırken, üzerinde tokalaşma sahnesi 3 parçaya ayrıldı.
Kültür ve Turizm Bakanlığı gözetiminde, Hacı Bayram Veli Üniversitesi Güzel Sanatlar Bölüm Başkanı Prof. Taşlar vinç kullanarak güvenli bir şekilde yerinden kaldırılarak, teknik ekip ve taş ustaları tarafından onarıldı. Tokalaşma sahnesinin kırılan kabartma parçaları onarılarak yeniden yapıştırıldı. Kaidede eksik olan bir parça tamamlandı.
Yapılan inceleme ile ilgili bilgi veren Hacı Bayram Veli Üniversitesi Güzel Sanatlar Bölüm Başkanı Prof. Dr. Yaşar Selçuk Şener, “Önce tespit çalışmalarını gerçekleştirdik. Yani yıkılan sütundaki bozulmalar, bozulmaları tespit ettik. Onun üzerine yapacakları organize ettikleri ve başlamaya başladık.
İlkönce sütunların çalışılabilir olması için yerlerinden ayrı ayrı dizdik. Onların üzerinde kırılan sesleri tamamlamalarını yaptık. Restorasyonları tamamladıktan sonra da yerine yerleştirmeye başladı. Bu süreçte özellikle sütunun yıkılmasına sebep olan eksik bir parça vardı. Yine yöredeki taşlardan bir araya getirdiğimiz ve o taşı işleyerek kaidenin eksik olan bölümüne yerleştirdik. Sonra kaideyi sağlamlaştırdık ondan sonrada sütunlarda ve kabartmada kırılan bitirme tamirlerine başladı. Restorasyon tamamlandı. Onun üzerine de parçaları tekrar yerine koyduk” dedi.
Adıyaman Müze Müdürü Mehmet Alkan, sütunun yeniden çamaşırin ziyaretine açıldığını kaydederek, “6 Şubat 2023 tarihinde meydana gelen depremde Karakuş Tümülüsü’nün Kuzey Batısında bulunan 2. Mitradades ve kız kardeşi Leodike’nin tokalaşma sahnesi yıkıldı. 6 Mayıs sonunda başlanan restorasyon ve konservasyon çalışmalarının sonucu olarak tekrarlanan sütun bir adım kaldırılarak çalıştırılarak hizmete sunuldu” mesajı kullanıldı.
Turistler ise, tokalaşma sütununun yeniden yükselmesini ve ziyarete açılmasından memnuniyet dile getirdi.

Exit mobile version