Ağaçkakanlar Neden Beyin Sarsıntısı Geçirmiyor?

Herhangi bir boksör bile küçük ama gürültülü kuşları kıskanabilir. Ağaçkakanın gizli bir süper gücü var mı?

Ağaçkakanlar Neden Beyin Sarsıntısı Geçirmiyor?

Sadece bakmak bile başınızı ağrıtabilir: ağaçkakanlar bütün gün gagalarını ağaçlara vururlar ve görünüşe göre bundan herhangi bir zarar görmezler. Beyniniz sürekli sallama ve çarpma ile kolayca başa çıkabilir.

Ağaçkakan güçlü gagasıyla ağaçların gövdelerinde delikler açar. Bir yandan ağaçkakanın kendisi için bir ev veya yiyecek deposu görevi görürler. Ancak bu delikler, potansiyel dişileri etkilemek için de önemlidir. Daha sonra gagalarıyla ağaç kabuğuna güzel melodiler çalarak onları cezbeder. Ağaçkakan da kabuğunun altında yaşayan böcekler şeklinde yiyeceğine ulaşmak için gagasını kullanır.

Ağaçkakanın Boğa Boynu Vardır

Ağaçkakan, özel anatomisi nedeniyle tüm bu işleri sadece kafasıyla yapabilir. Kuşların normalde üç ön parmağı ve bir arka parmağı vardır. Ağaçkakanların ise öne bakan iki parmağı ve arkaya bakan iki parmağı vardır. Bu, onlara tırmanırken daha iyi bir tutuş sağlar.

Kuşların ayrıca güçlendirilmiş bir servikal omurgası ve çok güçlü boyun kasları vardır. Bu kasların kasılması daha sonra çekiçlemenin etkisini hafifletir.

Serçe Beyinler ve İnatçı Kafalar Alınmaz

Ancak kuşun beyni ve kafa yapısı da günlük strese mükemmel şekilde adepte olmuştur. Ağaçkakanların beyinleri sadece iki gram ağırlığındadır ve oldukça küçüktür. Düşük kütle nedeniyle, sarsıntılı çekiçleme sırasında beyin daha az kinetik enerji alır ve beyin hasarı riskini azaltır. Ayrıca ağaçkakanın beyni, kafatasının neredeyse tamamını doldurur ve bizim beynimizin aksine, çekiç vurunca eskisi kadar sağa sola savrulamaz. Büyük miktarda beyin sıvısında, çok fazla hareket özgürlüğü vardır ve kafatasının duvarına hızla çarpabilir.

Ayrıca gaga tam olarak doğru yerde, beynin biraz altında. Sonuç olarak, darbenin gücü doğrudan beyne etki etmez, kemikler tarafından emilir. Ağaçkakanın kafatasının kemikleri çok kalındır ve bir amortisör görevi görür: Yale Üniversitesi'nden ornitolog Richard Prum, çarpmanın enerjisi “tüm kafatası çevresinden kafatası tabanının katı kemik dokusuna ve sırtına iletilir” diye açıklıyor. Ağaçkakan da gagası ağaç kabuğuyla buluşmadan hemen önce gözlerini kapatır. Bu, darbenin gücünün gözleri yuvalarından dışarı itmesini engeller.

Exit mobile version