“Azerbaycan Bağımsızlık Günü Sergisi” KKTC’de açılıyor

“Azerbaycan Bağımsızlık Günü Sergisi” KKTC'de açılıyor

Kıbrıs Modern Sanat Müzesi’nin Azerbaycan’ın bağımsız 105’inci yılı onuruna ağırlık, 54 sanatçının sistemlerinden oluşan “Azerbaycan Bağımsızlık Günü Sergisi”, 26 Mayıs Cuma Günü Cumhurbaşkanı Ersin Tatar tarafından Yakın Doğu Üniversitesi Hastanesi Sergi Salonu’nda yola çıkıyor.
Yakın Doğu Üniversitesi ve Türk dünyasının kültür sanatını tek çatı altında buluşturan Kıbrıs Modern Sanat Müzesi’nin Azerbaycan’ın bağımsızlığını kazanmasının 105’inci yıl dönümü onuruna yönelik “Azerbaycan Bağımsızlık Günü Sergisi”, 54 oyuncunun bileşenlerini bir araya getirecek. 26 Mayıs Cuma Günü Cumhurbaşkanı Ersin Tatar tarafından Yakın Doğu Üniversitesi Hastanesi Sergi Salonu’nda açılacak olan özel sergi, 2 Haziran’a kadar ücretsiz olarak ziyarete açık olacak.
50 binin üzerindeki sanat eseriyle sadece Kıbrıs’ın değil bölgenin en büyük çağdaş sanat müzesi olan Kıbrıs Modern Sanat Müzesi, 14 Türk topluluğuna mensup sanatçıların ürünlerinden oluşan zengin koleksiyonlarıyla Türk dünyası kültürü de aynı çatı altında buluşturuyor. Kıbrıs Modern Sanat Müzesi’nin koleksiyonunda Azerbaycanlı sanatçıların imzasını taşıyan eserler önemli birliğe çeşitli sahip.

Müslüman doğunun ilk bağımsız cumhuriyeti
28 Mayıs 1918’de, 105 yıl önce, Müslüman doğunun ilk demokratik cumhuriyeti olarak kurulan Azerbaycan Cumhuriyeti’nin bağımsızlığı Mehmet Emin Resulzade başkanlığındaki Azerbaycan Milli Şurası tarafından ilan edildi. Azerbaycan’ın bağımsızlığını ilk öğrendiği ülke ise Osmanlı Devleti oldu. 1920’de Sovyet Rusya’nın işgali ile sonlanan ilk çevre boyunca Azerbaycan; kısa sürede ekonomi, eğitim, din ve vicdan özgürlüğü alanında reformlar yaparak tüm yurttaşlara eşit haklar tanıdı. Azerbaycan Cumhuriyeti, 18 Ekim 1991’de yeniden bağımsızlığını ilan ederek ikinci kez özgürlüğe kavuştu.
Yakın Doğu Üniversitesi ve Kıbrıs Modern Sanat Müzesi’nin Azerbaycan’ın bağımsızlığını kazanmasının 105’inci yıl dönümü onuruna kalıcı “Azerbaycan Bağımsızlık Günü Sergisi” ile Türk dünyasının en önemli parçalarından Azerbaycan’ın bağımsızlığı Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde de kutlanmış olacak.
Azerbaycan’ın Türk dünyasının en önemli parçalarından biri olduğunu vurgulayan Yakın Doğu oluşumunu Mütevelli Heyeti Başkanı Prof. kutlamayı gönülden tebrik ediyoruz” ifadesini kullandı.
Yakın Doğu Üniversitesi Hristiyanlığında, Kıbrıs Modern Sanat Müzesi projesi ile Türk dünyasının ortak kültürü, tarihi ve sanatını tek çatı altında buluşturarak Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne uzanan bir kültür yükünü inşa ettiklerini söyleyen Prof. Dr. İrfan Suat Günsel, “14 Türk topluluğuna mensup sanatçıların eserlerden oluşan 50 bin parçalık zengin koleksiyonumuzda Azerbaycanlı sanatçıların imzasını taşıyan eserler çok özel bir yerde bulunuyor” dedi.
Azerbaycan’ın bağımsızlığının 105’inci yılı onuresine düzenledikleri ve 54 Azerbaycan sanatçısının bileşenlerinden oluşan “Azerbaycan Bağımsızlık Günü Sergisi” ile kardeş Azerbaycan’ın eski düşmanı coşkusunu paylaşacaklarını söyleyen Prof.

Exit mobile version