Çanakkale’de 108 yıllık 28’inci Alay Şehitliği bulundu

Çanakkale'de 108 yıllık 28'inci Alay Şehitliği bulundu

Çanakkale Savaşları’nın yaşanan Tarihi Gelibolu Yarımadası’nda, Tarihi Alan Başkanlığı’nca şehitlikleri ihya çalışması kapsamında 108 yıl önce Conkbayırı muharebelerinde düşmana geçit vermen 28’inci Alay Şehitliği bulundu.
Çanakkale Savaşları’nda düşmana geçit vererek tarih yazan kahraman Mehmetçiklerin gerçek mezarları, son yıllarda Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı tarafından ölçülmeye başlandı, ihya edilmeye başlandı. İhya çalışması çevre Conkbayırı mevkii 28’inci Alay Mıntıka bölgesinde 108 yıl önce kara savaşları sırasında Conkbayırı muharebelerinde düşmana geçidi dağıtan 28’inci Alay Şehitliği bulundu. Bölgede düzenli bir şekilde taşınan taş yükleri, şahideler, kafa ve kemik parçaları burada şehitlik muhafaza edilmek üzere diri örtünün temizlenmesine başlandı. Jeoradar ile alan kullanımları, şehitlik bölgesi netleştirildikten sonra ihya edilecek.
Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir, 28. Alay Şehitliğinin bulunduğu bölgeyi incelemelerde bulundu. Kaşdemir, “Çanakkale Tarihi Alan’dayız. Çanakkale kara muharebelerinin en yoğun yaşandığı, en sıcak çarpışmaların yaşandığı ve Mehmetçiğin Çanakkale’yi ‘geçilmez’ yaptığı topraklardayız. Çanakkale Tarihi Alan’da bir şehitlik daha ortaya çıkması. 28’inci Alay’ın özellikle 10. Ağustos muharebelerinde, taarruz sırasında çok büyük savaşların yaşandığında büyük kayıplar verdiği ama buraları düşman eline geçmediği topraklarda 28’inci Alay’ın kahraman Mehmetçiklerinin, şehitlerimizin metfun olduğu bir şehitlik ortaya çıkarma.Çanakkale Tarihi Alan zaten her karışı şehitlik olan bir vatan bölgesi.Çanakkale Tarihi Alan’da her hapishane mutlaka bir şehide, şehitliğe rastlayabiliriz. , bu topraklar için biriktiren askerlerimizin bir şehitlikte, uğrunda canlarını feda ettikleri ay yıldızlı, al bayrağımızın altında ebedi istirahatlerini ele geçirecekleri bu topraklarda onların isimlerini tarihteki mal hükümdarı. bütün gelenleri Çanakkale’yi geçilmez yapan o büyük kahramanların isimlerini bir kez daha hatırlamış olacaklar. Çanakkale’yi geçilmez yapan o büyük ruh, o yüksek ruh, Çanakkale ruhu işte bu topraklarda ortaya çıktı. Bu topraklar Çanakkale ruhunun doğduğu topraklardır. Bu topraklar Cumhuriyetimizin önsözünün yazıldığı, Kurtuluş Savaşı’nın da başlangıcı olan topraklardır” dedi.

Exit mobile version