Çeyrek asırlık usta tespih çeşitlerini ve faydalarını anlattı

Çeyrek asırlık usta tespih çeşitlerini ve faydalarını anlattı

MARDİN (İHA) – Mardin’de tespih ustası Vasfi Bulut, çeyrek asırdır başta kehribar olmak üzere değerli sınav çeşitleri çeşit tespih işliyor. Bulut, fiyatı 50 liradan 100 bin liraya kadar olan kehribar tespihinin ise kullanıcısına şifa büyülerini söyledi.
Mardin’de yaşayan 55 yaşındaki Vasfi Bulut, 25 yıldır başta kehribar olmak üzere değerli taş el emeği göz nuru ile işleyerek, fiyatı 50 liradan 100 bin liraya kadar olan tespihler yürütür. En değerli kehribar malzemesinin Bal Denizitık taraflarından gelen nesli tükenmekte olan canını dile getiren Bulut, doğal ruhlardan kehribar tespihinin sarılığının düşmanı olduğunu kaydetti. Kehribarın bir tutkusu olduğunu söyleyen Bulut, “Her kehribar da kehribar değildir. Önemli olan Baltık Denizi taraflarından gelen nesli tükenmekte olan bir yapıdır. O kehribardır, diğerleri insan yapımıdır, yani dökülmüş bir malzemedir” dedi.
1940’lı yıllarda Almanya’da dökülmüş iki grup kehribar olduğunu aktaran Bulut, “Birisi katalin, biri Osmanlı sıkma kehribar dedikleri malzemedir. Ama kökenine bakılınca dökülmüş bir malzemedir. Fenol denen bir malzeme katılıyor. Malzemeye koku ve renk veriyor. Eski oyun zarlarından yapılan tespihler var. 1940 yılında dökülenler var. Önemli olan Baltık Denizi tarafından gelen kehribarlardır. Reçine doğal olduğu için çok olması, her zaman daha iyi” şeklinde konuştu.
Kehribarın pek çok çocuğunun şifa kaynağı olduğunu ileri süren Bulut, “Sarılık düşmanlarından biri. Kehribarı kullanan taramalarda milyonda bir Hepatit B ve C görülür. Yabancı turistten çok yerli turistin kullanımı dikkat çekiyor. Oltu taşı da doğal bir taştır, en az kehribar kadar oturma. O da stres iyi gelir” diye konuştu.
Mercanın asla ölmeyen bir madde olduğunu söyleyen Bulut, “Deniz altından seçilen canlı mercanlar var. Mercanlar asla ölmez, taş biçimli ama ölmemiş, avucunuza bakmak isteyenler bir atardamar gibi atar. Ama sentetikleri pek bir fayda sağlamaz. İlk özelliği dezenfektandır ve kuka elde mikrop barındırmaz. Mikrobu insanın vücudundan dışarı çıkıp dışarı atar” ifadelerini kullandı.

Exit mobile version