Dede Korkut hikayelerindeki karakterler kimlerdir?

Batu Alıcı, Kim Milyoner Olmak İster yarışmasında 3 yılın ardından ilk 1 milyonluk soruyu gören yarışmacı oldu. Peki, Dede Korkut hikayelerindeki karakterler kimlerdir? Tüm detaylar haberimizde.

Dede Korkut hikayelerindeki karakterler kimlerdir?

Dede Korkut hikayelerindeki karakterler kimlerdir? Kenan İmirzalıoğlu’nun sunduğu Kim Milyoner Olmak İster’de “Hangisi Dede Korkut Hikayelerindeki karakterlerden biri değildir?” sorusu soruldu.

Milyonları ekran başına toplayan Kim Milyoner Olmak İster programında sorulan soru merak konusu oldu.

Dede Korkut hikayelerindeki karakterler kimlerdir?

15. yüzyılda kaleme alınan ve anonim olan Dede Korkut hikayeleri 12 bölümden oluşur. Bu eserde 7 farklı karakter karşımıza çıkar. Bu karakterler, Bamsı Beyrek, Banu Çiçek, Başat, Bayındır Han, Burla Hatun, Deli Dumrul ve Uruz Er'dir.

Bamsı Beyrek

Bamsı Beyrek, Dede Korkut hikâyelerinde, Türk, Azerbaycan ve bazı Altay efsaneleri ile masallarında bahsedilen Türk kahraman. Bey Böyrek, Bay Bura, Bey Birye, Beğ Beyreg, Bey Beyrek, Bay Börek, Bağ Böğrek gibi adlarla da bilinmektedir. Atının adı Dengiboz veya Bengibozdur.

Bayındır Han

Bayındır Han – Türk söylencelerinde adı geçen efsanevi kağan. Bayundur Han olarak da bilinir. Korkut Ata öykülerinde Han’lar Han’ı olarak tanımlanır. Bayındır Han hükmettiği halka her sene büyük şölen düzenler, yiyecek ve içecek yağma ettirir.

Banu Çiçek

Banu Çiçek, Dede Korkut hikâyelerinde geçen Bağnu diye anılan mitolojik karakterdir. Kam püre'nin oğlu Bamsı Beyrek'in beşik kertmesidir. Oğuz boylarında kadınların eşit haklara sahip olduğunun en önemli, en belirgin simgesidir. Banı Çiçek diye de geçer.

Exit mobile version