Deniz Kabuğundan Neden Deniz Sesi Gelir

Deniz kabuları, bir plaj tatilinden tipik bir hatıradırlar: midye ve deniz salyangozlarının büyük, kıvrımlı kabukları güneş, deniz ve kum anılarını geri getirir. Ancak bu deniz canlılarının kabukları denizi sadece görsel olarak değil, akustik olarak da evimize getiriyor.

Deneyimli sahilciler, en iyi “seslerin” deniz kabukları değil, deniz salyangozlarının büyük kabukları ile duyulduğunu söylüuor. Bu gürültü etkisinin ortaya çıkması için yalnızca yeterince büyük bir oyuğa sahip olmaları yeterlidir. Tersine, boş bir bardak veya deniz kabuğunu kulağımıza götürürsek bu sesi çıkarabilir. Ancak deniz kabuğu, salyangoz veya bardak fark etmez: Tam olarak ne duyuyoruz?

Atan Nabzımızın Sesimi Yoksa Sadece Hava Mı?

Uzun bir süre bunun kendi kanınızın sesi olduğuna inanılıyordu. Kasenin, kafamızdaki damarlardaki yumuşak titreşimli sesi güçlendirdiği söylendi. Bunun doğru olamayacağı bir mikrofonla kolayca test edilebilir: Masanın üzerinde duran bir salyangoz kabuğunun açıklığına tutarsak, tipik gürültüyü de duyabiliriz. Ve bu, kulağımızda salyangoz kabuğu bile olmamasına ve dolayısıyla yakınlarda hiçbir kan damarımızın olmamasına rağmen deniz sesini duymamızı sağlar.

Ama bu kan değilse, o zaman nedir? Deniz kabuğunun içinde dolaşan ve oradaki gürültüyü yaratan – ağaçlardaki rüzgarın gürültüsüne benzer – hava olabilir mi? Birleşik Krallık, Milton Keynes'deki Açık Üniversite'den David Sharp'ın açıkladığı gibi, bu teori bir deneyle geçersiz kılınabilir: Salyangoz kabuğunu veya kavanozu sessiz, ses geçirmez bir odada kulağınıza tutarsanız, hiçbir şey duymazsınız. Sharp, “Karakteristik” Schschschsch ” sesi burada neredeyse hiç duyulmuyor” diyor. Ancak bunun nedeni hava akışı olsaydı, sesi yine de duymanız gerekirdi çünkü ses yalıtımlı bir odada bile hava sirküle eder.

Kabuk Bir Rezonans Odası Görevi Görür

Ama gürültü nereden geliyor? Sharp, “Yanıt: çevremizden,” diyor. Çünkü günlük hayatta neredeyse her zaman gürültü ile çevriliyiz. Salyangoz kabuğunu kulağınıza tutarsanız, bir rezonans odası gibi davranır. Ortamdan içeri sızan ses dalgaları, mahfazanın duvarları tarafından ileri geri fırlatılarak içerideki havanın yankılanmasını sağlar. Bu, ortam gürültüsünün belirli frekanslarını yükseltir ve diğerlerini azaltır. Araştırmacı, “Yükseltilmiş frekanslar, bize sahildeki deniz dalgalarını hatırlatan karakteristik gürültüyü oluşturmak için birleşiyor” diye açıklıyor.

Ancak her kasenin sesi aynı değildir: Sharp, gürültünün ne kadar yüksek veya düşük olduğu şekline ve boyutuna bağlıdır, diyor. Boşluğun boyutuna bağlı olarak, hava bazen belirli ses frekanslarında az ya da çok titreşir. Daha büyük salyangoz kabukları, daha küçük olanlardan biraz daha düşük frekansları yükseltir. Bu yüzden sesleri daha derin geliyor.

Exit mobile version