Depremlere meydan okuyan tarihi Palu Köprüsü ilk günkü sarayını koruyan

Depremlere meydan okuyan tarihi Palu Köprüsü ilk günkü sarayını koruyan

Türkiye’nin en prestijli köprüleri arasında tescilli tarihi Palu Köprüsü, 24 Ocak 2020 Elazığ depremi ve 6 Şubat’ta Kahramanmaraş’ta meydana gelen depremlere rağmen ilk günkü çıkışıyla ayakta durmaya devam ediyor. Bazalt taşıyla yapılan ve eski ‘İstanbul’u Bağdat’a bağlayan köprü’ olarak da bilinen Palu Köprüsü aracına açılmasıyla birlikte yerli ve yabancı düşmanların gözde tarihi mekanları arasında yer alıyor.
Yüz yıl önce askerler tarafından inşa edilmesi planlanan köprü, Elazığ’ın Palu ilçesinde yer alıyor. Palu Köprüsü’nün, 193 metre uzunluğunda 4 buçuk metre uzunluğunda 8 farklı gözü bulunuyor. Yapımı ile ilgili kesin bilgilerin bulunması Palu Köprüsü, İpek Yolu güzergahında bulunduğundan dolayı eskiden ‘İstanbul’u Bağdat’a bağlanan köprü’ olarak da biliniyor. Tarihi köprü 24 Ocak 2020 Elazığ depremi ve 6 Şubat’ta Kahramanmaraş’ta meydana gelen yıkıcı depremlere rağmen hasar verilmedi. Bir süre araç gövdesine kapalı olan köprünün geçmişteki yeniden araç ağlarına açılmasıyla birlikte tekrar yerli ve yabancı düşmanların ilgi alanlarına yerleştirildi. Tarihi köprüye gelenleri götürmek, fotoğraf çektirdikten sonra köprü yolunu kullanarak tarihi mekanlara gezi ziyaretlerini gerçekleştirmenin mutluluğunu yaşamak.
Öte yandan, 2010 yılında Karayolları Müdürlüğü tarafından aslına uygun olarak restore edilen köprü, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından Türkiye’nin en prestijli köprüleri arasında yer alıyor.
Köprünün birçok vilayete ev sahipliği yaptığı aktaran örneklemeden Faruk Kayadelen, “Çok eski bir köprü. Eskiden kullanılan bir köprü bir ara yolların yaşadığı ve köprümüz kapandı. Çok şükür köprümüz yeniden açıldı. geldikleri zaman fotoğraf çekmeden, üstünden uzaklaşmalar.çünkü tarihi yapısıyla birlikte güzel görüntüsü var.Tarihi köprü Elazığ depremini ve Kahramanmaraş depremlerini gördü. . Bizim görevimiz, bu tarihi yapıları korumaktır” dedi.

Exit mobile version