Domateslerin Rengi Neden Yeşilden Kırmızıya Döner?

Çoğu meyve, yalnızca parlak renkli olduklarında yemeye hazır olduklarını gösterir. Fakat bu renk değişimi nasıl oluyor ve daha da önemlisi neden oluyor?

Yeşil domatesler olgunlaşmamış, sert ve tatsızdır. Tecrübelerimiz bize, sadece kırmızıya döndüklerinde gerçekten yenilebilir olduklarını söylüyor.

Meyveler Özel Yapraklardan Oluşur

Domatesler büyümeye başladıklarında aslında yeşildir. Tüm bitkilerde olduğu gibi, yeşil renk pigment klorofilden kaynaklanır. Bu boya bitkinin güneş ışığının enerjisini yakalamasını sağlar. Bitki bu şekilde elde ettiği enerji ile daha sonra karbondioksiti şeker ve oksijene çevirebilir. Domates meyveleri bir çiçeğin yumurtalığından, daha doğrusu karpellerinden gelişir. Bunlar aslen yaprak olduklarından, meyveler başlangıçta bunlar kadar yeşildir.

Klorofil, ancak olgunlaşma döneminin en sonunda bu yapraklardan gelişen meyve gövdesinden kaybolur. Domateste, olgun domatese parlak kırmızı rengini veren başka bir renklendirici madde olan likopen oluşur. Likopen, havuç, muz veya yumurta sarısının renginden de sorumlu olan karotenoidler grubundan bir pigmenttir.

Eten: Gaz Halindeki Bitki Hormonu

Bu renk değişiminin sinyali, bitki tarafından üretilen etendeki artıştır. Birçok bitki bu gazı meyvenin olgunlaşma sürecini yönlendiren bir hormon olarak kullanır. Bunlara domatesin yanı sıra elma, armut, muz, incir ve şeftali de dahildir. Eten sadece rengin değişmesine neden olmaz. Meyvenin hücre duvarları yumuşayarak tüm meyveyi daha yumuşak hale getirir. Ayrıca acı maddelerin içeriği azalır, caydırıcılığı az olan aromalar artar.

Bu hormon nedeniyle domatesler yeşil hasat edildikten sonra hala olgunlaşabilir ve kırmızıya dönebilir. Elmalar özellikle büyük miktarda eten saldığından, olgun elmalarla birlikte depolanırlarsa özellikle çabuk kırmızıya dönerler. Bu nedenle, aşırı olgunlaşmış, çürük bir elmanın koca bir kutu meyve ve sebzeyi bozabileceği bir efsane değildir.

Sinyal Rengi Olarak Kırmızı

Ama olgunlaştıkça renk değiştiren domatesin ne faydası var? Çok sayıda bitki, parlak renkli meyvelerin yardımıyla hayvanları cezbeder. Meyveler hayvanlar için besin görevi görür, ancak bitki tohumları genellikle sindirilmeden atılır – bitkiler bu şekilde yayılır. Ancak bu, yalnızca tohumlar tamamen geliştiğinde ve onlardan yeni bir bitkinin büyüyebilmesi için olgunlaştığında bitkiye fayda sağlar. Bu nedenle göze çarpmayan yeşil renk, olgunlaşmamış meyveleri gizli tutar. Ayrıca acı tadı onları çekici olmayan bir yiyecek haline getirir.

Ancak domates olgunlaştığında parlak kırmızı rengi bulunmasını kolaylaştırır, hemen olgun olduğunu anlar ve onu yer. Parlak kırmızı renk, hayvanlara ve insanlara işaret eder: olgun, sulu, lezzetli, yenilebilir.

Exit mobile version