Hasır blezik örenler yaşlanıp meslek odası zorunlu kalınca kursun önemi daha da arttı

Hasır blezik örenler yaşlanıp meslek odası zorunlu kalınca kursun önemi daha da arttı

Trabzon’la özdeşleşen Trabzon hasırı ve kazaziye sanatına son yıllarda ilgi artarken, özellikle Trabzon hasırı yapanların çoğu yaşlanıp mesleğini bırakca bu kurslara ilgi arttı.
Özellikle kadınların ilgi odağı olan kazaziye kursu, aile bütçesi için gelir kapısının kaldırılması, Trabzon’da üretilen takı eşyaları Türkiye’nin farklı illerinde satışa sunuluyor.
Türkiye’nin farklı yerlerinde yapılan Kazaziye zaman sanatı içinde başta vefat olmak üzere usta sayılarında belirgin bir azalma gözlenirken, Trabzon’da ise kazaziye geleneği her daim sürdü. Şehrin farklı noktalarında kazaziye sanatı işyerlerinin yanı sıra evlerde de devam ederken Halk Eğitim Merkezi’ni kullanırken Alacahan’daki Kazaziye ve hasır örücülüğü kursu kadınların adeta gelir kapısı oldu.
Kazaziye ve hasır öğretmenliği görevini yürüten Nahide Demirtaş, Trabzon hasırı örenlerin sayısını giderek azaltaraknı kaydederek “Trabzon hasır bileziği ve kazaziye Trabzon’un en eski el sanatlarından. Trabzon hasırı Trabzonlu kadınların misafirliğindeki en önemli gelir kaynağı. Kadınlarımızın evlerinde üretime katkı sağlayanlar. Trabzon hasırında tercihe göre 22-14 ayar teli uygulanır. Hasır örmeye önce bakır telle başlayıp ilerledikten sonra gümüş örülür gümüşte de istenen seviyeye ulaşılınca kuyumcu size altın verir ve o şekilde örersiniz. Kazaziyede de yine aynı şekilde bakır telle başlanıyor bütün süreçler öğrenilenten sonra gümüş tele geçiliyor. Şu anda 25 kadar kursuyerimiz var. Trabzon için çok önemli bir sanat olduğu için her zaman rağbet gören bir sanattır. Bu yılki kursumuz daha çok hasır örmeye yöneliktir. Trabzon’da hasır ören insan sayısı giderek azalıyor. Bu işi yapanlar yaşlanıyor, yaşamak zorunda kalıyor. O nedenle hasır örgü kursuna bu yıl biraz daha talep var. Genç yaşlı hiç fark etmiyor. 18 yaş 70 yaşına kadar kurslarımız var. Kursiyerlerimiz hem aile ekonomisine katkı sağlayanlar hem de sosyalleşiyorlar” dedi.
Kursiyerlerden Şevkiye Beşiroğlu, bu tür kurslara herkesin katılması gerektiğini belirterek “Keşke bu kursa daha önce gelseydim çok zevkli çok motive edici bir sanat. Bizim gibi olanlara kursa katılmalarını tavsiye ederim” diye konuştu.
Kursiyerlerden Gülseven Asan da “Geçen kitaplarından beri buradayım. On bir yıldır kazaziye yetiştirmem kazaziyeyi bırakıp hasıra başladım. Gümüşten sonra altın örmeye geçtim. başlangıçta çok zor ancak çok zevkli bir meslek. Bu kadar zor bir iş yapabilmek gurur verici. Aile bütçesine katkıları temelde var. Örerken kafanızı rahatlatıyor” ifadesini kullandı.

Exit mobile version