İstanbul Aydın Üniversitesi Uluslararası Tiyatro Olimpiyatlarına gidiyor

İstanbul Aydın Üniversitesi Uluslararası Tiyatro Olimpiyatlarına gidiyor

İstanbul Aydın Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Drama ve Oyunculuk Bölümü, Budapeşte Tiyatro ve Film Sanatları Üniversitesi’nin davetiyle Macaristan’da düzenlenecek olan “Uluslararası 10. Tiyatro Olimpiyatlarına” gidiyor. On farklı devlet üniversitesinin yer alacağı bu organizasyona Türkiye’den yalnızca İstanbul Aydın Üniversitesi daveti yapıldı.
Macaristan’ın ünlü yazarı Imre Madch’in 200. doğum yıldönümü kutlamasıyla, Budapeşte Tiyatro ve Film Sanatları Üniversitesi tarafından ‘İnsanın Trajedisi’ adlı oyun alanı Madch Projesi düzenleniyor. Yönetmenliğini Attila Vidnynszky’nin üstlendiği “The Tragedy of Man” adlı oyun hem uluslararası hem de Macar tiyatro öğrencilerinin dönüşüyle ​​23 Haziran 2023’te Budapeşte Thlia Theatre’da prömiyer yapacak.
Oyunun yazarı Imre Madac’ın 200. Yaş gününe istinaden ‘The Tragedy of Man’adlı oyun tamamen yeni bir konseptle sahnelenecek. Tiyatro Olimpiyatlarının yüksek uluslararası standartlarını yükseltmek, Tiyatro ve Film Sanatları Üniversitesi tiyatro bölümü olan birçok üniversiteyi Madch Projesine davet etti. Fransa kümeleri, İngiltere, Polonya, Yunanistan, Gürcistan, Kanada ve diğer ülkelerdeki üniversitelerin bölgeleri ile birlikte Türkiye’den İstanbul Aydın Üniversitesi Drama ve Oyunculuk Bölümü’nün davet edildiği bu organizasyonda tiyatro sahne sanatları dünyaları uluslararası organizasyonda yer almak için Budapeşte’de bir araya getirmek gelecek.
Drama ve Oyunculuk Bölüm Başkanı Prof. Mehmet Birkiye’nin yöneticiliğini üstlendiği oyun dramaturgisini Prof. Dr. M. Melih Korukçu, koreografisini Prof. Tuğçe Tuna, oyun müziklerini Öğr. Gör. Atilla Gündoğdu, ışık tasarımını Cem Yılmazer, dekor ve kostüm tasarımını Şirin Dağtekin Yenen, maske tasarımını Ayten Öğütçü, oyun asistanlığını ise Öğr. Gör. Gülşah Fırıncıoğlu yapmaktadır. Tiyatro ve Film Sanatları Üniversitesi’nde haziran başında yapılacak iki günlük Madch konferansının bir parçası olarak, yönetmenin ortasında her birinin sahnelerinin kendi versiyonlarını sunabilecek. Bu konferansta eğitim üyesi Prof. Dr. M. Melih Korukçu oyun ile ilgili sunumunu gerçekleştirecek.
“The Tragedy of Man” adlı oyunun ana konsepti, her sahnenin farklı bir haritasından gelen tiyatro sahaları tarafından ana dil oynanışlarında yer alması. Konferansın ardından iki hafta boyunca öğrencilerle yoğun bir şekilde çalışacak olan Macar hükümdarı Attila Vidnynszky, haziran ayı sonuna kadar üniversitelerin getirdiği sahneleri bir bütün haline getirmek için oyunun prömiyeri 23 Haziran 2023’te yapılacak. Bu proje hem ev sahibi hem de ortak üniversitelerden gelen sergileri ve uluslararası profesyonel çevirileri denemeye başlamaları için eşsiz bir fırsat hedefliyor.

Exit mobile version