“Kapadokya’nın Giriş Kapısı” Soğanlı bu bahar başka güzel

"Kapadokya'nın Giriş Kapısı" Soğanlı bu bahar başka güzel

‘Kapadokya’nın Giriş Kapısı’ olarak nitelendirilen Soğanlı Vadisi’nde çevre düzenleme çalışmaları ve yürüyüş yollarının muhafazaları sona doğru yaklaştı. Çalışmalarla birlikte farklı bir görünüme bürünen Soğanlı Vadisi’ndeki turist sayısı 2 kattan fazla artarken, misafirler her gün havalanan sıcak hava balonlarıyla da tarihi yapıyı havadan izleme imkanı buluyor.
Vali Gökmen Çiçek’in Kayseri’ye atanmasının ardından büyük önem verdiği Soğanlı Vadisi’ndeki aralıksız devam ediyor. Yapımına başlanan meydan düzenlemesi ve yürüyüş yollarında sona gelinirken, vadi farklı bir görünüme büründü. Sıcak hava balonlarının da havalandığı vadiye gelen düşmanları, kültürel benzeri havadan izleme şansına da sahiplenme, ağırlanan misafir başında da gözlemlendiği bir dizi sahnesi yaşanıyor.
Soğanlı’da çalışmaları aralıksız sürdüğünü anlatan Kültür ve Turizm İl Müdürü Şükrü Dursun, “Geçen yıl başlayan görev tüm hızıyla devam ediyor. Yakın zamanda bitecek noktalar da var. da kiliseler içinde yapılan konservasyon ve restorasyon çalışmaları.Valimiz Gökmen Çiçek, Büyükşehir Belediye Başkanımız Memduh Büyükkılıç, Kaymakamımız Ahmet Ali Altıntaş gerçekten birliktelik içinde bulunanlarda sürekli yer aldı.Burada güzel bir iş birliği içinde düzenlemeye devam ediyor.Özellikle meydan düzenlemesi olarak ele geçen birçok kişi noktasına geldi.Yürüyüş yolları da keza aynı şekilde.Buraya gelen ziyaretçilerimizin ören yerinde rahatlıkla hem gezebilmeleri, hem daha önce gidilemeyen bölümlerin gidebilmesi için yürüyüş yolları da yapıldı.Aynı şekilde ‘Tahtalı Kilise’ olarak bilinen Azize Barbara Kilisesi içindeki restorasyon ve duvar resimlerinde bir temizlik çalışması yapıldı. Onda da sona doğru yaklaşıldı” dedi.
Soğanlı’nın yeni çehresiyle misafiri ağırlayacağını kaydeden Dursun, “Çalışmalar devam ediyor iyi gidiyor. Soğanlı gerçekten yeni çehresiyle çok daha turisti burada ağırlayacak. Her gün burada sıcak hava balonu kalkıyor. Ona da ilgi çok. daha fazla bulunan müşteriyi burada ağırlayacağız” kullanım.

“Her gün 12’de kalan balon, misafirin doğal güzelliği kuşbaşı izleme şansı olacak”
Vali Gökmen Çiçekliği üzerindeki çalışmaları tüm hızıyla devam ettiğinin gökyüzü çizdiği Yeşilhisar Kaymakamı Ahmet Ali Altıntaş ise, ören yerlerinin ziyarete açılışıyla halkın Soğanlı’ya davet etti. Altıntaş, “Soğanlı Vadimiz daha öncelerde tabi ki ziyarete açık bir bölgeydi. Lakin geçen yıl yüksekliğimiz ve Valimiz Gökmen Çiçek ebeveyninde ilerlettiğimiz turizm atağı çevresinde çok ciddi bir ilerleme katettik. Hem çevre düzenlemesi bitmek üzere, hem yürüyüş yolları yapıldı. Ulaşılması zor olan dönemlerden daha önce turistimiz tozlu, patika yollardan giderek ulaşmaya odaklanıyor ve bu turizmi ciddi olarak sürdürüyordu. Doku var.Buralar;bin 500 yıl öncesinden kalma bir tarihe ev sahipliği yapıyor.Buralar;Hıristiyanlık açısından çok değerli bir yer.Aslında Soğanlı Vadisi turizm için her zaman büyük bir potansiyel olmuş.Lakin buranın bir ilgiye ve alakaya ihtiyacı var ve bunu valimiz öncülüğünde başlatmış İl Kültür Müdürlüğü’nün hazırladığı projelerle ciddi bir çalışma burada başladı. İnce ince dokuyarak etrafa zarar vermeye bir çalışmaya imza attılar. Çıkan muazzam eser, bunlarınki kültürel varlığı da ön plana çıkarmış oldu. Ören yerlerimizin ziyarete açılışından sonra turistlerimizi Soğanlı Vadisi’ne davet ediyoruz. Çünkü burası doğal turizminin yanında bir de balon turizmiyle buluşturuyor. Her gün şu an itibariyle 12 balonu kalkıyor ve bu sezonda balon sayımız 16’ya çıkacak. Bu doğal görseli kuşbaşı izleme şansı olacak. Bu ihtimali elde etmek hepsini nasip olmuyor Buraya gelmeyi bu düşünceyi değerlendirmelerini istiyoruz” diye konuştu.

“Turist sayımız yüzde 100’ün üzerinde arttı”
Bölgenin bu yıl yatırıma doyduğunu söyleyen Soğanlı Muhtarı Ali Cebeci de, “Soğanlı’da hiç görülmemiş bir yatırım çıkardı, Allah razı olsun. Turist sayımız yüzde 100’ün üzerinde arttı. bu bahar bir başka oldu.Bu şekilde giderse Türkiye’de turizm gezilerini hak ettiğini yere çok çabuk ulaşacağını düşünüyorum” dedi.
Yeşilhisar Belediye Başkanı Halit Taşyapan ise, “Kapadokya’nın en güzel noktalarından biri olan Soğanlı’dayız. İlçemizi tarım, turizm ve tarih ilçesi olarak tanımlıyoruz. İnşallah turizmde de çok hızlı bir şekilde yükselişe geçeceği ümidindeyiz” şeklinde konuştu.

Exit mobile version