Malatya’da depremin vurduğu kültür varlıkları için faaliyet sürdürülüyor

Malatya'da depremin vurduğu kültür varlıkları için faaliyet sürdürülüyor

Malatya’da 6 Şubat depremlerinden kaynaklanan kültürel etkilerin azaltılması için ölçümleri sürüyor.
6 Şubat’ta meydana gelen Kahramanmaraş merkezli 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremler 11 ilde büyük yıkıma ve binlerce can kaybına neden oldu, onlarca kültür varlığı ise yıkıldı ya da hasar aldı.
Malatya’nın sembol yapılarından Teze (Yeni) Cami ile Yeşilyurt ilçesi Lezzet Caddesi’ndeki tarihi Yeşilyurt konakları ve müzelerde depremlerde nasibini aldı. 13’ü tescilli yaklaşık 100 konağın bulunduğu bir çok film ile dizi çekimlerinin de yapıldığı Yeşilyurt’taki konaklar ve depremlerde etkisi diğer kültür etkisini azaltmak için ise sonuçlarını sürdürmeye devam ediyor.

“Öncelik sırasına göre çalışmalarını sürdürüyoruz”
Depremden etkilenen kültür varlıklarının muhafazası için görevlendirilen Elazığ Fırat Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Harput İç Kale Kazı Başkanı Prof. Özellikle Yeşilyurt ile Gündüzbey’deki toplu konutların daha önce sokak sağlıklaştırmaları yapılmış bir kısmı da restore edilmişti ancak depremlerde büyük hasar aldılar. Bununla ilgili olarak ilk parçalarımızla durum tablolarımız yaptıkları yolların kapalı olanların açma uzunluklarını gittik. İlgili kanun ve düzenleyiciler kapsamındaki işlemler yürütülüyor. Tabi burada koca bir şehirde yıkım söz konusu kişilerin sırasına göre valiliğin hazırladığı proje çevresine çalışıyoruz. dedi

“Kültür varlıkları tamamen yıkılsa bile aynısının yapılması lazım”
“Tescilli kültür varlıklarıyla da olarak ilgilida acil olanların yine ilgili kuruluşlarla işbirliği yaparak resmi izinlerini kalıntılarının yıkılmalarına karar verilmişti acil olmayanların ise sırasını beklememesi lazım. Özellikle bunların belgelenmesi mümkünse planların ve depremin yapılması lazım. Acil ise ön belgeler kaldırılıyor, normal işlemleri işliyor. çok önemli çünkü deprem geçirmiş olmasından dolayı kültürünün hafızasını ortadan kaldırırsak orası yeni bir yerleşim alanı olacak ve geçmişle bağı koparılmış olacaktır. Koca büyük bir felaketin üzerinde üç aylık bir süre geçti, bu sürede bu şeylerin hepsini bir anda kurtarması mümkün değil ama ilgili konutlarda işbirliği içinde yapıyor aşama aşama da bunları gerçekleştiriyor” diye konuştu.

Exit mobile version