Mardin’de yok olmaya yüz sanatı tutan ayakta durmaya çalışıyor

Mardin'de yok olmaya yüz sanatı tutan ayakta durmaya çalışıyor

Mardin’de yok olmaya yüz tutan bakırcılık sanatını ayakta kalmaya çalışan 65 yaşındaki Hasan Özkan, teknolojiye direnmeye çalışıyor.
Teknolojiye ve fabrikalara karşı direnen şehirdeki sayılı bakır ustalarından Hasan Özkan 55 yıllık mesleğini devam ettiriyor. 65 yıllık ömrün neredeyse tamamı bakır işleme sanatına adayan Hasan Özkan, yerli ve yabancı düşmanların dikkatini çeken eserler bakır üzerinde kalemle tek tek çizerek çivi yardımı ile bakıra işliyor.
Baba mesleğini 55 yıldır yaptığını söyleyen Özkan, “Baba mesleğimiz bakırcılık sonra bir süre cam sanatı ile uğraştım. Küçükmden beri bu mesleği yapıyorum. Babam 97 yaşında, şu an ben devam ettiriyorum. Öğrettiğimiz çok kişi oldu yapma ama devam ettiren yok.Bizim çabamız sabır işi.Babam hem sanatı öğretti hem de yardım etmeyi yedi bir insandı.Fabrikalar yürütmen beri makine ile iş geçerekler, sadece el işi meraklıları onları ötesine geçerek buradan yer alıyor. mührümü basıyorum.Özel parçaları işliyorum emeğimin karşılığı olarak çıkıyor” dedi.
En son yaptığını gösteren Özkan, “Çizimini elde etmek kalemle tek tek çizmekdi ben de kabartmasını yaptım. Bunu kolay kolay kimse gerçekleştirdi.

Exit mobile version