Şebnem Akman Balta: “Tarihi ve kültürel bakışımıza sahip çıkmalıyız”

Şebnem Akman Balta: "Tarihi ve kültürel bakışımıza sahip çıkmalıyız"

Aynı zamanda bir turizmci olan Türkiye Genç İş İnsanları Derneği Başkan Yardımcısı Şebnem Akman Balta, 6 Şubat depreminden etkilenen kültürel miras alanları için acil eylem planı hazırlanması gerektiğini ifade etti. Akman Balta, zarar gören vitrinleri yeniden orijinaline uygun halde inşa edilmesini dile getirdi.
Turizm acentesi Medulux Health&Travel’ın sahibi, Türkiye Genç İş İnsanları Derneği Başkan Yardımcısı Şebnem Akman Balta, 6 Şubat’ta meydana gelen 7.8 ve 7.5 büyüklüğündeki Kahramanmaraş merkezlerindeki depremlerin çevresinde yer alan kültürel miras alanlarının ve tarihi eserlerine zarar vermenin dikkate alınması üzerine ilgili acilen harekete geçilmesi mecbur olduğunu söyledi. Akman Balta, 11 ilde büyük yıkım bileşeni depremler ve sonrasında yaşanan sel felaketi sırasında zarar gören kültürel vitrini yeniden orijinaline uygun halde inşa edilmesinin büyük önem taşıdığını ifade etti. Şebnem Akman Balta, “Depremden veya sel felaketinden etkilenen bölge veya şehirlerde başlıca fiziksel kültürel miras alanlarını gruplandırma ve yeniden orijinaline uygun halde inşaya yönelik acil eylem planına geçmeliyiz. Zarar gören miras ögeleri envanterleri çıkarılmalıdır. Tarihi tüm değerli eşyaların güvenli taşınması sağlanmalı” kullanımları.
“Kardeş şehir inşa edilebilir”
Şebnem Akman Balta, felaketten etkilenen Adana, Hatay ve Gaziantep’in Türkiye’de en çok ağırlayan iller arasında yer aldığına dikkat edilmesi söz konusu şehirlere destek verilmesinin gerektiğinin kuzeyi çizdi. Bunun için “kardeş şehir” inşa edebileceğini dile getiren Akman Balta, “Body sistemi dediğimiz uygulamayla bu şehirlerin kardeş şehirlerini oluşturmalı, destek sağlamalıyız. ‘Önce güvenlik, önce insan’ vizyonuyla Japonya gibi felaketlere hazır olarak tüm dünyayı göstermeliyiz” dedi.
“Güvenli ülke politikası”
Önce insanı, sonraki kültürel mülkü koruyan bir planlama düzenlemesine ihtiyaç duyduğunu duyduğunu anlatan Şebnem Akman Balta, depolamalarını şöyle sürdürdü: “Turizm sektörü için konuyu incelersek, turizm Latincede ‘tornus’ kelimesinden türemiştir ve insanlardaki bir eksen çevresinde dönme hareketini ifade eder. Fransızca, İngilizce ve Almanca dillerinde ‘tour’ olarak şekillenmiş günümüze ulaşmıştır. Turizm; İnsanların kalması, yeni yerler için yer değiştirmeleri, okulların geleneksel kültürlerini deneyimlemek gibi hatıralarısel ihtiyaçlarını giderdikleri geçici seyahat ve konaklamalarıdır. Aynı zamanda ‘bacasız sanayi’ olarak cihaze döviz girdisi sağlayan en büyük kaynaktır. Bu kaynağın etkisi de gün geçtikçe artıyor. Önce insanımızı sonra da kültürel algımızı koruyabilen önlemler almış bir planlamaya sahip olmalıyız. Misafire götürmek için gelen bir misafir kitlesi oluşturmalıyız. ‘Güvenli ülke’ politikaları öncelikli bir risk analizi planlamalıyız.”
63 milyon turistin gelmesi öngörülüyor
2023 yılında Türkiye’ye 63 milyon turistin gelmesinin beklendiğini söyleyen Şebnem Akman Balta, “Bahsettiğim konular üzerine uzun uzun icra edilmeli. Çünkü 2023 stratejilerini incelediğimizde; 63 milyon turistin gelmesi ve 75 milyarın bir gelir elde edilmesi bekleniyor. Turist başına yaklaşık 1400 dolar harcamaya ulaşılması öngörülüyor. Sağlık turizmi açısından da incelersek kişi başı 1700 dolar ile 5 bin dolar arası harcama bekleniyor” diye konuştu.

Exit mobile version