Tarih ve anlatımın buluştuğu mezarlık

Tarih ve anlatımın buluştuğu mezarlık

Elazığ’ın Baskil ilçesindeki mezarlık, tarih ve hayalin eşsiz bir buluşmasına ev sahipliği yapıyor. Nadir birliktelik örneği olan bu mezarlık, geçmişin haritalarını taşıyan Selçuklu ve Osmanlı dönemine ait sembolleri bir arada sunuyor.

Elazığ’ın Baskil ilçesine bağlı Şeyh Hasan köyünde bulunan mezarlık tarih ve tahmininin benzersiz bir buluşmasına ev sahipliği yapıyor. Yapılan yapılar ve incelemeler sonucunda ortaya çıkan mezarlık, geçmişin kalıntılarını taşıyan Selçuklu ve Osmanlı dönemine ait sembolleri bir arada barındırıyor. Bu nadir birliktelik örneği, tarih ve tahminin birleşimini ortaya koymanın önüne seriyor. Mezarlık alanında yer alan saç örgülü mezar taşı, Osmanlıcadan Türkçe’ye çevrilmişen ve büyük ilgi gören Davut yıldızı ve Süleyman mühürlü mezar mezar, önemli yapılar arasında yer alıyor. Bin yıllık Selçuklu mezarları ile geçmişin mistik ve simgesel anlamlarını yansıtarak mezarlığa ayrı bir değer katan bu semboller aynı zamanda tarihe ışık tutar. Bu benzersiz mezarlık düzenlemesi koruma ve turizme kazandırılması için çalışmaların sürdürülmesi harcanan köy sakinlerinden Muzaffer Şimşek, restorasyon ve düzenleme çalışmalarıyla birlikte, mezarlığın turizme kazandırılarak götürüle daha rahat ve etkileyici bir deneyim sunacağını kaydetti.

Anadolu’da örneke nadir rastlanan mezarlık ile ilgili bilgi veren Muzaffer Şimşek, “Burada tarihi mezarlığımız var. Yaklaşık bin yıllık mezarlarımız söz konusudur. Buranın turizme kazandırılması ve sürdürülmesisa bölge için çok daha iyi sonuçlar çıkacağını tahmin ediyoruz. Pek kimse bilmez ama Alaattin Keykubat’ın kızının mezarının bile olduğu daha önce tespit edildi. Ancak 1986 yılında Karakaya Barajı’nın kurulmasıyla burada baraj sahasının altındaki bölümlerin olduğu için pek kimsenin gördüğü bir bölge değildi. Burada toplu Selçuklu dönemi olmak üzere Osmanlı dönemi mezarları da var. Üzerinde Davut Yıldızı ile Süleyman Mührü olan mezarlarımız da var. Definecilerin en kısa sürede sit alanı gördükten sonra kırılmadığı bir bölge ama öncesinde çok büyük tahribatlar vardı” dedi.

Exit mobile version