Tokat’ın birinci mescidi olduğu tartışılıyor, rivayetleri saymakla bitmiyor

Tokat'ın birinci mescidi olduğu tartışılıyor, rivayetleri saymakla bitmiyor

Tokat’ta bulunan Ahi Paşa camii Tokat’ın birinci mescidi olduğu iddia ediliyor, rivayetleri ise saymakla bitmiyor.
Tokat’ta Sulusokak da bulunan Ahi Paşa cami rivayetleriyle isminden kelam ettiriyor. İmali hakkında halk çevresi birçok rivayeti bulunan cami, Ahi Paşa tarafından Hicri 765 yılında imali tamamlanarak ibadete açıldı. 7 asırdır ayakta duran cami, halk ortasında Tokat’ın birinci mescidi olduğu tez ediliyor. Camiyi yaptıran Ahi Paşanın mezarının bulunduğu yerler hakkında birçok rivayet bulunmaktadır. Bir takım rivayetlere göre Ahi paşanın mezarını yaptırdığı caminin dışında bulunuyor. Minaresiyle dikkat çekici cami halk arasında Tahta minareli cami olarak bilinir.

“Ahi Paşa caminin hicri 765’te konuşman kayıtlarımız da var”
Tokat’ın birinci mescidi olduğunu söyleyen cami imamı Sadi Gök, “Ahi Paşa caminin hicri 765’te kalman kayıtlarımız da var. kayıtlara göre Tokat’a birinci yapılan camii Garipler camii olarak görülüyor. .Birkaç gün sonra onları toplatır.Ahi Paşa bir mühlet sonra ciğerlerin geri alınmasını ister.Burada bulunan ciğerlerin göre tazeliğini korumasından dolayı camiyi buraya gelmiş yertir.Bu camiyi birinci imaline Ahi Paşa hazretleri bizatihi kerpiçle sahibi olmuştur.O periyotlarda kale de tekfur olduğu söylenir. Tekfur buradaki inşaatı fark edince yapan kişiyi yanına çağırır. 2 asker Ahi paşayı almaya gelir. Ahi Paşa; ‘Ben buraya yerleşeceğim, şayet komutanınızın yanına gelirsem gözlerini çıkartırım’ der. Bunun üzerine birlikler geri döner. Kumandan 2 parmağın gözünün önüne geldiğinde Ahi Paşa’yı rahat bırakır. Ahi Paşa’ya ilişkin bu mabet 700 küsur yıldır ayakta durmaktadır” diye konuştu.

“Bu sokak 13 cami bulunuyor, içlerinde en eski camini Ahi paşa camiidir”
Cami hakkında bir çok rivayet olduğunu söyleyen Gök, “Camimizin bir ekip ek yerleri var, şu anda içinde en son kesim birinci gün ki sahibini koruyor. Bayanlar bölümü ve dış kapı bölümü yapılmıştır. Mimari olarak pek fazla bir bilgim yok lakin buranın farklı bir mimari yapısı olduğunu söyleyenler var. burayı başka mescitlerden ayıran özellikler; Tokat’a yapılan birinci cami olması ve bu sokaklar 13 cami bulunması, içlerinde en eski caminin bu cami olması başka mescitlerden şampiyonlar oluyor. Caminin minaresini aslına uygun olarak tamir ettirdik. Bu camii halk ortasında tahta minareli cami olarak bilinmekte. Ahi paşanın kabri konusunda da bir ekip rivayetler var. Bir rivayete yanda bulunan mezarlıkta yattığı söyleniyor. Öbür bir rivayette ise İshak-ı Zencani tekkesinin yanında yattığı söyleniyor. Üçüncü bir rivayete ise Turhal da mezarının olduğu söyleniyor” dedi.

Exit mobile version