Truva savaş kahramanının mozaiği ortaya çıktı

Truva savaş kahramanının mozaiği ortaya çıktı

Osmaniye’nin Kadirli ilçesinde bir inşaatın temel hafriyatında ortaya çıkan Roma devrine ilişkin bir villa kalıntısında ünlü Truva şavaşının kahramanı “Aeinas” mozağı bulundu. Homeros’un “İlyada ve Odysseia” destanında da ismi geçen Truva savaşı kahramanı “Aeinas”ın resmedildiği mozaiğin dünyada bir örneğinden daha olmadığı belirtildi.
2015 yılında Kadirli ilçesine bağlı Dere Mahallesi’nde bir inşaat firmasınca yapılacak olan site inşaatının temel hafriyatında Roma periyoduna ilişkin bir villa kalıntısı bulundu. Daha sonra Vilayet Kültür ve Turizm Müdürlüğünce yürütülen hafriyat çalışmalarında gün yüzüne mozaik çıkartıldı. Çıkan mozaiklerle Homeros’un “İlyada ve Odysseia” destanında da ismi geçen Truva savaşı Kahramanı “Aeinas”ın resmedildiği belirlendi. Bulunan mozaiğin ise dünyada başka bir örneği görülmediğiken, görsel kalitesi, betimlemeler ile Gaziantep’te bulunan ünlü Zeugma Belkıs mozaikli alana karşı çıktı. MS 1 ve 2’inci yüzyılda yapıldığı düşünülen mozaikli alan, periyodun bir villasının tabanını süslediğinin düşünüldüğü kaydedildi.

“Önemli bir isimdi”
Ortaya çıkan Aeinas mozaiği için “dünyada bir gibisi daha yok” diyen araştırmacı tarihçi muharrir Cezmi Yurtsever ” 2015 yılında Kadirli kent merkezi burada bir bina yerinde tarihi eser ve mozaiklerin bulunduğu haber alındı. Arkeologlar geldi ve hafriyatlar yaptılar. Bu hafriyatlarda binanın taban yerinde mozaikleri bulundu. Bir sahnede bir dövüş cet binmiş bir halde elinde mızrakla yanında da bir bayan var aslan avına gidiyor.O bayanın ismi yazılarda Dido olarak geçiyor.Kahramanın ismi ise Aeinas olarak geçiyor.Bu kahraman savaşçı Aeinas Truva savaşına katılan büyük bir kahramandı. dan sonra gelen değerli bir isimdi.Truva savaşı kahramanı Aeinas’ın bir aslanla savaşması sahnesi burada bulundu”dedi.

“Burası Flaviapolis kentiydi”
Açıklamasını sürdüren Yurtsever,” Yeri askerlerin vaktinde yapılmış antik Flaviapolis kentiydi. Buraya bu mozxaik MS 3. asırda yapıldı. Şayet hafriyatlar tamamlanıp buraya turizme kazandırılırsa Kadirli ve Osmaniye dünya turizmine ulaşılacaktır.Zira dünyanın en değerli Truva savaşı kahramanının mozaiği burada bulunuyor’ifadelerini kullandı.

Exit mobile version