Turizm sezonunun açılışıyla Sümela’ya ziyaretçi akını

Turizm sezonunun açılışıyla Sümela'ya ziyaretçi akını

Türkiye’nin en önemli inanç turizmi merkezlerinden biri olan Trabzon’un Maçka ilçesi Altındere Vadisi’ndeki tarihi Sümela Manastırı’nda yaklaşık 7 yıl önce başlayan restorasyon ve kaya kılıflarının tamamının ardından yeni yüzüyle ziyaretçilerini ağırlıyor. Özellikle 1 Mayıs’tan itibaren Sümela Manastırı’nı ziyaret edenlerin belirgin bir dizisi yaşanırken, havaların güzel gitmesi bu sayıyı katlayarak artırdı. Sümela Manastırı’nı şimdikia kadar ziyaret edenlerin sayısı 60 bini bulurken, gelen genişletme yapılan restorasyon çalışmalarını beğendi.
TÜRSAB Doğu Karadeniz Bölge Temsil Kurulu Başkanı Volkan Kantarcı, Sümela’nın bundan sonra bir daha ziyarete uğrayacağını söyledi. Kantarcı “Sümela’da uzun süren, gerek kaya düşmesi, restorasyonla ilgili uygulama yapıldı. Bazı dönemler bizim de bir önceki açılışa karşı tepkiler koymuştuk. Netice sonunda ziyarete açıldı bundan sonra kırılan diye bir şey kesinlikle olmayacak. Güvenlik önlemleri da taş kaya benzeri durumlarla ilgili gereklilikleri alınmış durumda, can güvenliğiyle ilgili çalıştırma tamamlandı” dedi.
Ziyaretçilerden Feyyza Baltürk, restorasyon çalışmalarını beğendiklerini ifade ederek “Daha önce gelmiştim ancak restorasyon çalışması olduğu için ziyaret edememiştim. Şu an fotoğraflardan daha güzel olduğunu gösteriyor. Güzel bir restorasyon olmuş orijinal kayıtları gibi görünüyor. Çok sevdiğim kaldı. Trabzon denince zaten akla ilk gelen Sümela Manastırı oluyor bun değiştirecek şekilde restore edildiğini düşünüyorum. Gayet iyi emeği geçenlere teşekkür ediyoruz” diye konuştu.
Ziyaretçilerden Temel Fidan ise “Burasının restorasyonu olmadan önceki halini çok iyi öğrenin. Bazı kayıplar olduğu gibi çok büyük kazanımları da var. Böyle bir eserin restore edilmesi halkımıza kazandırılması çok büyük önem arz ediyor. Emeği geçenlere teşekkür ediyoruz gerçekten çok güzel restore edilmiş” derken, geldiğinden Yasin Karahan, “İzmir’den Sümela Manastırını görmeye gelin. Daha önce gelmiştik ancak bu şekilde olmamış şimdi restore edilmiş gayet güzel. Doğallığını koruyarak restorasyon yapmışlar. Tarihimizi korumaları bizi gururlandırıyor. Turizm sezonu açılışıydı ama biz bu anda doğayla iç içe olmak için geldiğimiz” şeklinde konuştu.

Exit mobile version