Yarı değerli taşlar Diyarbakır’da kadınların elinde şekilleniyor

Yarı değerli taşlar Diyarbakır'da kadınların elinde şekilleniyor

Diyarbakır’ın yarıda değerli ve süs eşyası işletmeciliği kadınlarına katma değer heykeli sunuyor. İl Milli Eğitim Müdürü Murat Küçükali’nin talimatı ile çapında proje ile kadın eli değen taşlar takı ve süs eşyalarına dönüştürülüyor.
Yer altı kaynaklarla zengin olan Türkiye’de yarı değerli taşlara ilgi artmaya devam ediyor. Ülke geneli en yarı çok değerli taşa sahip olan Diyarbakır’da Ergani ilçesinde yeşil kalsedon, Çermik ve Ergani ilçelerinde agat, yine Ergani ve Çüngüş ilçelerinde opal gibi yarı değerli süs eşyası çıkarılıp, Olgunlaşma Enstitüsü’nde bu taşlar şekillendiriliyor. 2022-2023 eğitim ve öğretim yılında faaliyete geçen Olgunlaşma Enstitüsü’ndeki taş atölyesinde 4 usta öğretici, taşların takıya dönüştürülmesi için kuyumculuk atölyesinde ise 10 usta öğretici görev yapıyor. Atölyede işlenen değerli ve yarı değerli taşlar, daha sonra kuyumculuk atölyesinde tasarlanıp takı ve aksesuarlara dönüştürülerek kullanıma sunuluyor.
Konu ile ilgili açıklama yapan Diyarbakır İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Şirine Eronat, taş atölyesinde şekil verilen oyma kuyumculuk atölyesinde de değerlendirip kullanım sunduklarını ifade etti. Eronat, “Diyarbakır Olgunlaşma Enstitüleri geleneksel kültürümüzü araştıran, geliştiren ve gelecek nesillere aktaracak olan kurumlardır. Bizim Olgunlaşma Enstitüsü’nde bulunan taş atölyesi, 2022 yılında Milli Eğitim Bakanlığımız ve İl Müdürümüz Murat Küçükali’nin destek ve katkılarıyla oluşturulmuş bir atölyedir. Taş atölyesinde şekillenen taşlar, kuyumculuk atölyesinde son hali bulmaktadır. Önce taşlar atölyede kesilip şekil verildikten sonra kuyumculuk atölyesinde aksesuara dönüştürülüyor. Takı tarihinin her alanındaki insanları çekmiştir. Bu konuda faaliyetlerimizi gerçekleştirmekteyiz. Diyarbakır’da taş atölyesinin kuyumculuk atölyesiyle birleştirilmesinin bir ilk olduğunu söyleyebiliriz. Hedef taşların değerlenmesi ve hedeflerimizden biri olan istihdamdır” dedi.

“Tarihi taşlar değerlendiriliyor”
Türkiye’nin belirli noktalarından da değerli taşları getirip işlemeye devam eden Eronat, “İlk etapta Türkiye’nin değişiklik noktalarından ayrıntılı taş türlerini ortaya koydu. Daha sonra Diyarbakır il sınırları içindeki ilçelerde ve diğer köylerde yapılan sonuçlar sonucunda elde ettiğimiz tarihi taşlar buraya getirilip değerlendiriliyor. Bu tarihi taşlar kuyumculuk atölyemizde 10 usta öğretmenimiz, taş atölyemizde de 4 usta öğretmenimize iş imkanı sağlayan” diye konuştu.

Exit mobile version