Yıldız Kenter’i ölümünün 3. yılında saygı ve özlemle anıyoruz

Türk tiyatro ve sinema sahnesinin usta ismi Yıldız Kenter üç yıl önce bugün hayata veda etti. Türk kültür sanat dünyasında unutulmaz izler bırakan usta oyuncu saygı ve özlemle anılıyor.

Yıldız Kenter'i ölümünün 3. yılında saygı ve özlemle anıyoruz

Yıldız Kenter üç yıl önce bugün yani 17 Kasım 2019 yılında hayata gözlerini yumdu ancak arkkasında yüzden fazla tiyatro oyunu, sinema filmi ve rol aldığı dizilerin yanı sıra büyük bir kültürel miras bıraktı. 

Türk entelektüel dünyasının önde gelen aydınlarından Yıldız Kenter sayısız öğrenci yetiştirdi, sanatını ve fikirlerini kuşaklara aktardı. 

11 Ekim 1928 İstanbul doğumlu Ayşe Yıldız Kenter Güngör ingiliz asıllı bir annenin ve diplomat Ahmet Naci Kenter'in çocuğu olarak dünya'ya geldi. Ankara Devlet Konservatuvarı Yüksek Bölümünü sınıf atlayarak bitiren Yıldız Kenter on bir yıl Ankara Devlet Tiyatrosunda çalıştı. “Rockefeller” bursu kazanarak, American Theatre Wing, Neighbourhood Play House ve Actor’s Studio’da oyunculuk ve oyunculuk öğretiminde yeni teknikler üzerine çalışmalar yaptı. Ankara Devlet Konservatuvarı'na eğitmen olarak atandı.

Kardeşi Müfşik Kenter ve eşi Şükran Güngör ile Kent Oyuncuları Tiyatro Topluluğunu kurdu. Sinema oyuncusu olarak üç kez “Altın Portakal” ödülüne layık görüldü. Sovyetler Birliği, Amerika Birleşik Devletleri, Birleşik Krallık, Almanya, Hollanda, Danimarka, Kanada, Yugoslavya ve Kıbrıs’ta İngilizce ve Türkçe oyunlar sergiledi. 1984'te Roma’daki İtalyan Kültür Birliğince “Adalaide Ristori” ödülüne layık görüldü. Profesör Yıldız Kenter, 37 yıl boyunca sahne eğitmenliği yaparak binlerce sanatçı yetiştirdi.

2019’da uzun zamandır mücadele ettiği akciğer rahatsızlığı sebebi ile İstanbul da hastaneye kaldırılan Yıldız Kenter, yaşa bağlı solunum yetmezliği sebebiyle 17 Kasım 2019 tarihinde 91 yaşında hayatını kaybetti. Cenazesi Kenter Tiyatrosu'nda yapılan törenin ardından Aşiyan Mezarlığı'na defnedildi.

 

Exit mobile version