Kızılcık Şerbeti oyuncularından RTÜK’ün yasak kararına tepki

Kızılcık Şerbeti oyuncularından RTÜK'ün yasak kararına tepki

Kızılcık Şerbeti hakkındaki yasak kararı dizi oyuncularının da RTÜK’e tepkisine neden oldu. RTÜK tarafından “Toplumsal cinsiyet eşitliğine ters düşen, kadınlara yönelik baskıları teşvik eden ve kadını istismar eden programlar içeremez” ilkesinin ihlali gerekçesiyle durdurulan Kızılcık Şerbeti’nin yerine İslamofobi konulu belgesel yayınlandı.

Başrol oyuncularından Evrim Alasya, verilen karara tepki göstererek “Bir sürü insanı bir anda işsiz bıraktılar. Vebali büyük” dedi.

Show TV’nin resmi Twitter hesabından yapılan açıklamada, “Kızılcık Şerbeti” dizisinin yayını durdurulmuş ve yerine RTÜK tarafından kanalımıza yayınlanmak üzere gönderilen belgeseller yayına alınmıştır” denildi.

Yayınlanan İslamofobi konulu belgesel Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “Koronavirüs kadar tehlikeli olan, İslam düşmanlığı virüsüdür. Bu virüs özellikle Avrupa ülkelerinde hızla yayılıyor” sözleriyle başladı.

Kanalın açıklamasına göre, RTÜK cezaya karşı açılan iptal davasında yürütmeyi durdurma kararı verildi. Ancak, RTÜK yetkililerince şifahen durdurulma kararı verildiğinden, dizinin yerine belgesel yayınlandı.

Kızılcık Şerbeti oyuncularından RTÜK’e tepki

Evrim Alasya: Kadına şiddetten rahatsız olanlar, gerçek hayattaki kadına şiddetten de bu kadar rahatsız oluyorlar mı? Bir sürü insanı bir anda işsiz bıraktılar. Vebali büyük.

Müjde Uzman: “Önce son dk yasak, sonra tamam yayınlayın, sonra ne alakaysa ‘İslamofobi’ konulu, belgesel demeye dilimin varmadığı bir yayın? Propagandaya karşıyız deyip üstelik? Hem de zorla hem de ülke dingonun ahırıymış gibi kararsız kararlarla? Müdahale mi deseydim yoksa!”

Barış Kılıç: Kan kusup Kızılcık Şerbeti içmek. Tam da bunu anlatmak istemiştik.

Sıla Türkoğlu: “Her gün yüzlercesine maruz kalınan, defaatle sessizleştirilen bir halk yaşanırken; üstelik safi anlatılan, her karakterinde birilerinin hikayesini bulduğu, aksine dayatılan her düşünceyi bir arada yaşamaya, yaşarken varolmaya, anlatmaya çalışan ekibimiz ve bizimle bu yola gönül vermiş, zaman ayırmış olan izleyicilerimizin bu yaptırıma maruz bırakılmasını kabul etmiyoruz. Emek verilen her şey değerlidir. Sanat ve sanatçı cezalandırılamaz. Bu değersizleştirilmeyi hak etmiyoruz.”

Doğukan Güngör: Türk Televizyon tarihinde kara leke.

Ceren Karakoç: 14 Nisan 2023. Bugünü de unutmayacağız.

Füsun Demirel: 5 bölüm ücret alamayacak Kızılcık Şerbeti emekçilerinin yanındayız. Bunun vebali üzerinizde RTÜK.

Nurgül Yeşilçay: Kızılcık Şerbeti’ne dayatılan uygulanan her neyse utanç verici! Bu halk bunu unutmaz.

Pınar Deniz: O kadar insanı ekmeğinden ediyorsunuz. Yazık gerçekten. Kızılcık Şerbetine Dokunma.

Neler yaşanmıştı?

Show TV’de yayınlanan Kızılcık Şerbeti dizisi, kadına karşı şiddeti özendirici sahneler içermesi sebebiyle RTÜK tarafından cezalandırıldı. Dizinin 18. bölümünde Nursema karakterinin zorla evlendirildiği erkek tarafından camdan atılması, izleyicilerin tepkisine neden oldu. RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin, diziyle ilgili inceleme başlatıldığını açıklamıştı. RTÜK üyesi İlhan Taşcı, benzer şekilde kadına şiddet sahneleri barındıran TRT programlarının cezalandırılmadığını belirterek eleştiri getirmişti. RTÜK, Kızılcık Şerbeti dizisinde yer alan kadına şiddet sahneleri sebebiyle Show TV’ye 5’er kez yayın ve program durdurma cezası ile üst sınırdan idari para cezası vermişti.

Exit mobile version