Oscar ödülleri 2023 Oscar kazananları ne zaman saat kaçta açıklanacak?

Oscar ödülleri 2023 Oscar kazananları ne zaman saat kaçta açıklanacak? Gece yarısı yayını başlayan Oscar’ın bu yılki ödülleri saat kaçta açıklanacak?

Oscar kazananları ne zaman saat kaçta açıklanacak?

2023 yılında düzenlenecek olan 95. Oscar Ödül Töreni, sinema dünyasının en prestijli etkinliklerinden biridir. Los Angeles’ta düzenlenecek olan tören, Amerikan Sinema Sanatları ve Bilimleri Akademisi tarafından düzenlenen Oscar Ödüllerinin sahiplerini bulacak. Peki, Oscar kazançları ne zaman, saat kaçta ve hangi kanalda açıklanacak?

Oscar’lar 2023: Kazançlar Ne Zaman ve Hangi Kanalda Açıklanacak? Oscar gecesi, Türkiye saatiyle 13 Mart Pazartesi sabahı 04.00’da başlayacak ve ABC ve dünya çapındaki yayın organlarında canlı olarak yayınlanacak. Ünlü talk show sunucusu Jimmy Kimmel’in ev sahipliğinde yapılacak olan tören, dünya çapındaki sinemaseverler tarafından yakından takip edilecektir.

Oscar ödülleri 2023 Oscar kazananları ne zaman saat kaçta açıklanacak?

Ayrıca, “Everything Everywhere All at Once” filmindeki performansı ile En İyi Kadın Oyuncu dalında aday gösterilen Malezya oyuncusu Michelle Yeoh, 1935 yılından bu yana aynı dalda aday gösterilen ilk Asya kökenli oyuncu olarak tarihe geçecektir.

Oscar töreninin yayıncısı TRT, geçen yıllarda olduğu gibi bu yıl da Türkiye yayıncısı olarak listelenmişti. Ancak TRT yayın akışlarında törenin yer almadığı görüldü. TRT’den resmi bir açıklama yapılmamış olsa da, kararın Kahramanmaraş merkezli 10 ili etkileyen depremler nedeniyle alındığı düşünülmektedir.

Oscar töreninde sunuculuk yapacak diğer isimler arasında Riz Ahmed, Emily Blunt, Jennifer Connelly, Samuel L. Jackson, Dwayne Johnson, Melissa McCarthy, Janelle Monáe, Deepika Padukone ve Zoe Saldaña gibi ünlü oyuncular bulunmaktadır.

Oscar adayları

Oscar adayları arasında “The Banshees of Inisherin,” “Elvis,” “Everything Everywhere All at Once,” “The Fabelmans,” “All Quiet on the Western Front,” “Tár” ve “Top Gun: Maverick” filmleri öne çıkmıştır. “Everything Everywhere All at Once” filmi, En İyi Film kategorisinin yanı sıra Kostüm, Orijinal Film Müziği, Orijinal Senaryo, Orijinal Şarkı, Kurgu ve Yönetmen kategorilerinde de Oscar’a aday gösterilmiştir.

Rihanna sahnede

Super Bowl’un devre arası şovunda sahne alan ve ikinci çocuğuna hamile olduğunu duyuran Rihanna, Oscar töreninde sahne alacak.

Sinema için yılın en büyük gecesi olan Oscar ödül töreninde, Hollywood Bulvarı’ndaki büyük halı, 1961 yılından bu yana kırmızı olarak kullanılsa da bu yıl şampanya rengi olacak.

Sık Sorulan Sorular

Oscar Ödülleri hakkında sık sık sorulan bazı sorular şunlar:

Neden “Oscar” deniliyor? Akademi Ödülleri’nin resmi adı Academy Award olsa da “Oscar” olarak biliniyor. Bunun sebebi, ödül heykelcinin tasarımını yapan MGM Tasarımcısı Cedric Gibbons’ın sekreteri Margaret Herrick’e benzetilmesi. Herrick, heykelciği gördükten sonra “Oscar” diye seslendiği için bu isim ödüle yapıştı.

Hangi filmler aday olabiliyor? Yılın en iyi filmleri arasında yer alan ve Los Angeles’taki özel bir sinema salonunda gösterime giren tüm filmler Oscar adayı olabiliyor. Ancak film, ödül sezonunun bitiş tarihinden önce gösterime girmeli. Ayrıca belirli bir süre Los Angeles’ta gösterimde kalmalı. Kısa filmler ve belgeseller için farklı kurallar bulunuyor.

Kimler Akademi Üyesi olabiliyor? Akademi üyeleri, sinema sektöründe en az iki yıldır çalışan kişiler arasından seçiliyor. Yönetmen, senarist, oyuncu, yapımcı, kurgucu, ses tasarımcısı, ışıkçı gibi meslek gruplarından üyeler olabiliyor. Üye olmak için aday gösterilmek ve seçimde yeterli oyu almak gerekiyor.

Kaç kişilik bir jüri oyluyor? Oscar Ödülleri’nde oylamaya yaklaşık 9.000 üye katılıyor. Ancak aday listesini belirleme ve ilk tur oylamalarda daha az sayıda üye oy kullanıyor. Oscar gecesinde ise tüm üyeler oylamaya katılıyor ve oylar gizli tutuluyor.

Oscar’ı kimler kazandı? 2020 Oscar Ödülleri’nde En İyi Film Ödülü’nü Güney Kore yapımı “Parazit” filmi kazandı. En İyi Yönetmen Ödülü’nü ise “Parazit” filminin yönetmeni Bong Joon-ho aldı. En İyi Erkek Oyuncu Joaquin Phoenix, En İyi Kadın Oyuncu Renée Zellweger, En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu Brad Pitt ve En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu Laura Dern oldu.

Oscar Ödülleri Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Oscar ödülleri, sinema dünyasının en prestijli ödülleridir. Her yıl en iyi film, yönetmen, aktör, aktris, senaryo ve diğer birçok kategoride adaylar belirlenir ve kazananlar büyük bir törenle açıklanır. Ancak Oscar ödülü veriliş süreci, adayların belirlenmesi ve kazananların seçilmesi pek bilinmeyen bir süreçtir. Bu yazıda Oscar ödüllerinin nasıl oylamalar yapıldığı, kaç kategorinin olduğu ve daha fazlası hakkında bilinmesi gerekenleri anlatacağım.

Adayların Belirlenmesi

Oscar ödüllerinde adaylar, meslektaşlarından oluşan meslek birlikleri tarafından belirlenir. Bu meslek birlikleri, oyuncular, yönetmenler, senaristler, yapımcılar gibi sinema sektöründeki farklı meslek gruplarına aittir. Her birlik kendi alanındaki adayları belirler ve daha sonra bu aday listeleri tek bir listede birleştirilir.

Oy Verme ve Kazananların Belirlenmesi

Oscar ödülleri için oy verme ve kazananları belirleme süreci oldukça karmaşıktır. Öncelikle her meslek birliğinin üyeleri kendi alanlarındaki adaylar arasında bir eleme yapar. Daha sonra geriye kalan bütün adaylar, birliklerin ortak üyelerinden oluşan geniş kurul tarafından değerlendirilir ve kazananlar belirlenir. Adaylar yönetmenlik, senaryo, aktörlük gibi büyük kategorilerin yanı sıra kostüm tasarımı, film müziği, görüntü yönetimi gibi küçük kategorilerde de değerlendirilir.

Oscar ödülleri, oldukça kapsamlı bir değerlendirme süreci sonunda belirlenen ödüllerdir. Her yıl merakla beklenen Oscar töreni, dünya çapında milyonlarca sinema severi ekran başına toplar. Oscar ödülleri, kazananların kariyerlerinde büyük bir ivme kazanmasını sağladığı gibi sinema sektörüne de yön verir. Oscar’ı kazanan bir film, her zaman izlenmeye değer bir filmdir.

Exit mobile version