Ünlü sanatçı İlham Gencer hayatını kaybetti

Ünlü caz sanatçısı İlham Gencer, Bodrum'da hayatını kaybetti.

Ünlü caz sanatçısı İlham Gencer 98 yaşında Bodrum’da hayatını kaybetti.

Ünlü caz sanatçısı İlham Gencer 98 yaşında Bodrum'da hayatını kaybetti.
Ünlü caz sanatçısı İlham Gencer 98 yaşında Bodrum’da hayatını kaybetti.

Uzun süre rahatsızlığı nedeniyle Muğla’nın Bodrum ilçesinde hastanede yatan ve geçtiğimiz aylarda taburcu olan 98 yaşındaki ünlü sanatçı İlham Gencer vefat etti.

Bodrum’daki evinde aniden rahatsızlanan Gencer‘in hastanede yapılan tüm müdahalelere rağmen kurtarılamadığı öğrenildi.

Haberi alan yakınları ve hayranları büyük üzüntü yaşadı.

İlham Gencer Kimdir?

Bozkurt İlham Gençer, 30 Ağustos 1922, İstanbul, Türk caz piyanisti ve şarkıcısıdır. Türkiye’nin ilk piyanist şarkıcılarından biri olarak biliniyor ve caz müziğinin ülkede popülerleşmesine önemli katkılarda bulundu. Gençer, Türkçe pop müziğin başlatıcısı olarak tanınıyor ve aktif olarak şarkıcı olarak performans sergilemeye devam ediyor. 100. yaş gününü 30 Ağustos 2022 günü Bodrum’da özel bir etkinlikle kutladı. Müzik endüstrisine tanıttığı Ajda Pekkan etkinlikte sahne aldı. Birçok ünlü, oğlu Bora Gençer’in düzenlediği akşama katıldı.

İlham Gençer, 30 Ağustos 1922’de İstanbul’da doğdu. Bir radyo röportajında beş yaşında annesinden ders alıp evlerinde konsol piyanosu çaldığında müzik çalmaya başladığını söyledi. Hiç örgün müzik eğitimi almadığını ve hala doğaçlama olarak notalar okumadığını, çalmadığını ve şarkı söylemediğini belirtti. İlk eseri “İlham Vals”i beş yaşında besteledi ve ilk konserini beş yaşındayken Saray Sineması’nda verdi. Gençer, 1938 yılında Atatürk’ün cenazesinde yaşanan kaos sırasında cenaze atlarının altına düştükten sonra Teşvikiye Sağlık Yurdu’nda 3,5 ay yaralandığını ve hastaneye kaldırıldığını belirtti.

İlham Gençer, 1943 yılında “Beyoğlu Erkek Lisesi”nden mezun olduktan sonra 1944 yılında Beyoğlu’nda profesyonel olarak müzik kariyerine devam etti. Zamanın ilk Türk caz grubu piyanoda İlham Gençer, trompette Badi Kemal, klarnette Mehmet Akter ve vokalde Türkan Pasiner’den oluşuyordu. 1949’da üç üyeden oluşan başka bir müzik grubu kurdu. 1949-1963 yılları arasında İstanbul Radyosu’nda programlara ev sahipliği yaptı. O yıllarda şarkılar çoğunlukla yabancı dillerde söylenirdi. Televizyonun henüz yaygın olmadığı o zamanlar radyo çok önemliydi ve müzik dünyasını şekillendiriyordu. Radyoda tanıttığı şarkıcılardan biri de o dönemde henüz ünlü olmayan Berkant’tı.

1950’lerin başında Amerikalı şarkıcı Eartha Kitt’e “Kâtibim” şarkısını öğretti. 1953’te Kitt, “Üsküdar’a Gider İken” olarak da bilinen bu isimsiz şarkıyı eğlenceli İngilizce sözlerle caz tarzında kaydetti. Şarkı dünya çapında bir hit oldu (Batı edebiyatında “Uska Dara-A Türk Masalı” olarak yazılmıştır).

Koç ve Sabancı ailelerinin de katıldığı bir müzayedede 1953 yılında ilk piyanosu olan “Steinway” konser kuyruklu piyanosunu otuz bin liraya satın aldı. Gencer’e göre, o zamanlar bu kadar paraya üç konak satın alınabilirdi.

#İlhami Gencer

Exit mobile version