İlhan Soylu: Bedensel imece’yi finansal imece’ye dönüştürdük

Türkiye'nin Markaları'nda İmece Tasarruf Finansman A.Ş Yönetim Kurulu Başkanı İlhan Soylu bizlerle birlikteydi. İlhan Soylu, İMECE Şirketinin kuruluş hikayesini, imece sisteminin faydalarını ve kolaylıklarını sonhavadis.com'a anlattı.

İmece Tasarruf Finansman A.Ş.’nin Yönetim Kurulu Başkanı İlhan Soylu, şirketin konut ve araba gibi varlıkların edinilmesinde faizsiz, enflasyonun üzerinde bir koruma modeli sunan finansal dayanışma sistemi oluşturmak için “imece” kültürel kavramını nasıl kullandığını açıklıyor. veya arabalar. Imece modeli, peşinatlara veya geleneksel bankacılık kredilerinde görülen yüksek faizli ücretlere ihtiyaç duymadan uzun vadeli taksitli ödemelere izin verir. Soylu, sektörün Türkiye’de enflasyona yeni bir çözüm getirebileceğine inanıyor. İmece sistemi sadece üç yılda binlerce kişinin ev, araba ve iş yeri sahibi olmasını sağladı.

İmece sistemi nedir?

İmece sistemi, insanların bir dayanışma kültürü yaratmak için tarihsel olarak fiziksel şekilde bir araya geldikleri geleneksel kültürel “imece” kavramını kullanır. Şirket şimdi bu konsepti, insanların birikimlerini ortak bir havuzda birleştirerek bir ev, araba veya benzeri bir varlık edinebilecekleri bir finansal dayanışma sistemine dönüştürdü. İmece bunu faizsiz ve enflasyon üstü koruma ile sunabilmektedir.

İşte İmece Tasarruf Finansman A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı İlhan Soylu’nun ‘yeni finansal yöntem’ olarak nitelediği ‘imece’ usulüyle ev ya da otomobil sahibi olmanın püf noktaları.

Finansal dayanışmanın yeni adı: İmece

Sistemin kalbinde borçlanmak değil biriktirmek olduğunu belirten İlhan Soylu şu ifadeleri kullandı:

Borçlanmaya değil biriktirmeye dayalı bir sistem bizimkinin adı. Bu sistem halkımız güvenip sahiplendikçe büyüyecek ve gelişecek. Adı üzerinde dayanışma sistemi.

İmece yüzyıllardır bu topraklarda var olan bir kültür. İnsanımız fiziksel veya bedensel imkanlarını bir araya getirerek yüzyıllardır bu coğrafyada bir dayanışma kültürü inşa etmiş.

İlhan Soylu: Bedensel imece'yi finansal imece'ye dönüştürdük

Bizlerin İmece Tasarruf Finasman şirketi olarak yaptığımız şey bu fiziksel ve bedensel dayanışmayı bir anlamda günümüzün modern ihtiyaçlarına göre finansal dayanışma sistemine dönüştürmektir.

Şu an için biz ve benzer şirketler basitçe vatandaşların ev, araç ve iş yeri edinmesini faizsiz finansman yöntemiyle sağlıyoruz. Gelecekte biz bu alanda farklı ürün ve hizmetler için açılımlar bekliyoruz. Yeni açılımlar olduğunda faizsiz finansman sistemi çok daha farklı kitlelerle ve kesimlerle buluşabilir.

İlhan Soylu: Uzun süre beklemek yok ödünçleşme var

Bizim sistemimde küçük tasarruf sahipleri birikimlerini ortak bir havuzda bir araya getirerek biriktiriyor. Borçlanmaya değil biriktirmeye ve tasarruf etmeye dayalı bir sistem.

Taraflar bir araya gelip birlikte tasarruf ettiklerinde bu süreçte elde ettikleri birikimleri sırayla birbirlerine ödünç veriyor. Her biri uzun süre beklemek yerine ortak şekilde oluşturulan finansal imeceleşme, ödünçleşmeyle çok daha hızlı ve etkin şekilde ev, araç ya da işyerini temin edebilirler.

Kişiler bu sistemde ödedikleri tasarruf miktarı, havuza kattıkları peşinat ya da artan taksit tutarlarına bağlı olarak 100 birim zamanda sahip olabilecekleri ev ya da araca 40 birim zamanda sahip olabilirler.

Biz özellikle vatandaşların temel kaygılarını gidermeye çalıştık. Özellikle yüksek enflasyon ortamlarında tasarruflarının enflasyona maruz kalmasından rahatsızlar. Bu konuda da haklılar. Sahip olmak istedikleri varlıkların da enflasyonist ortamda artan fiyatları bir başka kaygı noktası.

Bankacılık sisteminde teminat bulamayan kredi kullanamayan çok geniş bir kitle var. Finansmana maalesef erişemiyorlar. Öte yandan ancak bizim sunduğumuz türde bir tasarruf modeliyle bir araç sahibi olabilirler. Bu model teminatını kendi içinde doğuran bir model.

Konut korumalı tasarruf finansmanı

Biz bunun üzerinde çok ciddi bir Ar-Ge çalışması yaptık. Adeta konut-korumalı bir tasarruf finansman sistemi geliştirdik. Bu sektörde çok yenilikçi ve açıkçası devrimsel bir model oldu.

Şunu gördük bir tarafta çok sayıda konut projesi var. Müteahhitler sürekli yeni projeler geliştirerek bunları satmak istiyor. Dalgalı piyasalarda artan maliyetler, istikrarsızlıklar müteahhitlerin konut pazarlamasını zorlaştırıyor. Öte taraftan aynı ekonomik ortamda başka bir kitle de ev almak istiyor. Biz bu iki beklentiyi adil bir şekilde buluşturuyoruz.

İmece sistemi sunduğu avantajlar, 1000 ortaklı yapısıyla toplumda bir güven yaratmayı başardı. Bugün kendi havuz büyüklüğünü 4 milyar TL’yi aşan bir noktaya getirdi. Bugün 1 milyar 900 bin TL’yi bulan bir tahsisat yaparak binlerce insanı ev, araç ve iş yeri sahibi yaptığımızı görüyoruz.

Faaliyet lisansımızla sektörde ilerliyoruz

Endişenin hakim olduğu bir süreç de yaşandı toplumda. Bir sürü şirket vardı. Ancak devlet bu gelişmelere seyirci kalmadı ve 2021 Nisan ayında 6361 sayılı yasa Meclis’te kabul edildi.

Bu yasa doğruldusunda BDDK sektördeki 35 firmayı inceledi. Ardından sadece 6 firmaya faaliyet izni verdi. Bu 6 firmadan biri de biz olduk.

İlhan Soylu kimdir?

Gelin bu sorunun yanıtını İlhan Soylu’nun kendi ağzından dinleyelim:

1969 yılında Malatya’a doğdum. Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’nde Uluslara İlişkiler bölümünü bitirdim.

Daha sonra İstanbul’da fotoğraf sanatına duyduğum merak nedeniyle arkadaşlarımla fotoğraf, görsel ve işitsel hizmetler sunan bir ajans kurduk.

Bu işimizi zamanla geliştirdik ve tam hizmet ajansına dönüştürdüm. Uzun yıllar reklamcılık ve iletişim sektöründe hizmet verdim. Bu süreçte Marmara Üniversitesi’nde Reklamcılık-Tanıtım yüksek lisansı da yaptım.

Biz 9 işadamı bir araya gelerek Türkiye’de böylesi bir finansal sisteme ihtiyaç duyulduğunu, var olan örnekleri daha da geliştirerek, insanımızın ihtiyaç duyduğu yenilikçi, alternatif bir finansman modeli geliştirebileceğimiz öngördük. Bu niyetle yola çıktık ve bugünlere geldik.

Exit mobile version