260 bin aracın satışı incelendi, Stokçulara ceza yağdı

Ticaret Bakanlığı sıfır araç stokçularını takibe aldı ve fırsatçıların cezasını tek tek kesmaye başladı.

Bakanlık, online satış platformlarındaki araçları mercek altına aldı. Ticaret Bakanlığı yetkililerinden edinilen bilgilere göre, online satış platformlarında bulunan ilanlarda girilen kilometre verileri ve araç göstergesindeki kilometreler kıyaslandı.

Sıfır olduğu belirlenen araçları satışa çıkaran bayilere müfettiş yönlendirldi. Bakanlık yetkililerinin verdiği bilgilere göre, sıfır olduğu belirlenen her bir araç için bedelinin % 10’u ile % 15’i arasında ceza verildi. Örneğin 1 milyon liralık bir araç için 150 bin liraya kadar ceza verildi.

Fırsatçılara nefes aldırmayan Ticaret Bakanlığı, incelemelerine aralıksız devam ediyor. Hatırlanacağı üzere Ticaret Bakanlığı, bayi-galeri fırsatçılığını bozmak için sıfır araçlarda 6 bin kilometre ve 6 ay sınırı getirmişti. Ancak bazı uyanık bayi ve galeriler bunun da arkasından dolanmanın yolunu bulmuştu. Öyle ki Sahibinden.com’da kilometre bilgisi olarak 6 bin ve üzeri yazan fakat gösterge panelinde 100 kilometreyi geçmeyen yüzlerce araç mevcuttu.

260 bin aracın satışı incelendi, Stokçulara ceza yağdıİlan sayısı düştü

Bayi fiyatlarından daha yüksek bir rakamla satışa çıkarılan ikinci el sıfır araçlar için geçtiğimiz günlerde bakanlık inceleme başlattığını duyurmuştu. Bakanlık yetkilileri, inceleme açıklamasının ardından online satış platformlarında bu tür ilan sayısında ciddi düşüş görüldüğünü söyledi. Fırsatçılar araçların satışını online platformlardan da kaldırmaya başladı.

Öte yandan Hazine ve Maliye Bakanlığı da, otomotiv sektöründe kayıt dışılık, stokçuluk ve haksız fiyat artışlarını önlemek amacıyla inceleme başlattı. Bakanlıktan yapılan açıklamada, vergi müfettişlerince İstanbul, Ankara, İzmir başta olmak üzere toplamda 39 ilde, 13 distribütör, 256 bayi ve 260 bin araç satışına yönelik çalışmalar yapıldı.

Bakanlık açıklamasında şu ifadelere yer verildi: “13 distribütör ve 256 bayinin satış işlemlerine ilişkin bilgi ve belge talep süreçleri tamamlanmıştır. Yapılan bu çalışma kapsamında ayrıca bayilerden araç satın alan 25 bin alıcıya bilgi isteme yazıları gönderilerek, özellikle alıcıların bayilere elden para verip vermedikleri hususu araştırmaya konu edilmiştir. 39 ilde bulunan distribütörler, araç bayileri ve alıcılardan alınan bilgiler ışığında, otomotiv sektöründe arz ve talep dengesini bozanlar ve haksız fiyat artışına neden olanlar ile ilgili olarak bakanlığımız tarafından gerekli bütün iş ve işlemler hızlı bir şekilde yerine getirilerek otomotiv sektöründeki dengesizlikler ortadan kaldırılacak ve vatandaşlarımızın mağduriyetine yol açanlara gerekli yaptırımlar gecikmeksizin uygulanacaktır.”

Exit mobile version