BMW, son Sanat Otomobili’ni boyamak için sanatçı Julie Mehretu’yu seçiyor

İlk BMW Sanat Otomobili, Amerikalı heykeltıraş Alexander Calder tarafından boyandı.

Julie Mehretu, BMW M Hybrid V8 bir sonraki Sanat Otomobili’ni boyamak için seçildi.

Son 50 yılda, Andy Warhol, Jeff Koons, Jenny Holzer ve Robert Rauschenberg gibi sanatçılar, lüks otomobil şirketi tarafından BMW’yi tuval olarak kullanmak üzere seçildi ve her biri ünlü BMW Sanat Otomobilleri‘nden birini kendi imza tarzlarıyla süsledi.

CNN Business muhabiri Peter Valdes-Dapena’nın haberine göre; soyut resim alanındaki çalışmalarıyla tanınan Etiyopya asıllı Amerikalı sanatçı Julie Mehretu, şirketin bir sonraki Sanat Otomobili’ni oluşturmak için seçildi. Sanat eseri, bir BMW M Hybrid V8 üzerine boyanacak ve Haziran 2024’te Le Mans 24 Saat yarışındaki pistte olacak.

İlk BMW Sanat Otomobili, Fransız yarış pilotu Hervé Poulain’in fikrini BMW’ye getirmesi üzerine 1975 yılında Amerikalı heykeltıraş Alexander Calder tarafından boyandı. Poulain, o yıl Le Mans’ta Calder tarafından boyanan BMW 3.0 CSL’yi kullandı. 1977’de Roy Lichtenstein, grafik çizgileri ve noktalarıyla ünlendiği BMW 320 Group 5’i kapladı; Warhol ise 1979’da dokulu, pastel fırça darbeleriyle bir BMW M1 boyadı.

İlk kez bir BMW Sanat Otomobili’ni süsleyen kadın, 1991 yılında Güney Afrikalı sanatçı Esther Mahlangu oldu. Mahlangu, bir 525i sedanı boyadı. 1996 yılında ise Holzer, BMW Le Mans yarış arabasını “Benden Ne İstiyorsan Ondan Beni Koru” gibi provokatif ifadelerle süsledi.

Esther Mahlangu'nun Sanat Arabası, Güney Ndebele halkının geleneksel sanat ve el sanatlarında kullanılan cesur renklere ve geometrik desenlere sahipti.
Esther Mahlangu’nun Sanat Otomobili, Güney Ndebele halkının geleneksel sanat ve el işçiliğinde kullanılan cesur renkleri ve geometrik desenleri içeriyordu.

Julie Mehretu’nun olağanüstü soyut sanatı

“Çocukluğumdan beri arabalara olan ilgim var, oyuncaklar olarak, nesneler olarak, olasılıklar olarak,” diyen Mehretu, burada Daytona Uluslararası Pisti’nde resimlenmiş olarak, bir açıklamada söyledi. “İşte bu alanlardan dolayı, BMW Sanat Otomobili’nde çalışmak için gerçekten heyecanlıyım, her şeyden daha çok.”

Mehretu, çalışmalarını “çağdaş deneyimin dinamik bir görsel anlatımı, toplumsal davranışların ve mekânların psikocoğrafyasının tasviri” olarak tanımlayan Marian Goodman Galerisi tarafından temsil edilmektedir.

Galeri, “Mehretu’nun resim, çizim ve baskı üzerine yaptığı çalışmalar, düşünce ve yansıtma sürecine katkıda bulunmanın ve bireyin ve toplumun çağdaş koşullarını ifade etmenin rolünü eşit derecede vurgulamaktadır” diye eklemiştir.

Mehretu, 1970 yılında Etiyopya’nın Addis Ababa şehrinde doğmuştur. Etiyopyalı bir baba ve Amerikalı bir anne tarafından yetiştirilmiştir. Ailesi, ülkede şiddetli bir iç savaşın yaşandığı dönemde, yedi yıl sonra ABD’ye taşınmıştır. 1997 yılında Rhode Island School of Design’dan Güzel Sanatlar Yüksek Lisansı derecesi almıştır. Şu anda New York’ta yaşamaktadır.

Çalışmaları geniş çapta övgü almış ve 2005 yılında MacArthur Bursu ve 2015 yılında Amerika Birleşik Devletleri Devlet Sanat Madalyası gibi saygın ödüller kazanmıştır. Bu projeye katılmak üzere, tanınmış galeri ve müze yöneticilerinden oluşan bir jüri tarafından oybirliğiyle seçilmiştir.

Madeleine Grynsztejn, Chicago Contemporary Sanat Müzesi Pritzker Direktörü ve jürinin bir üyesi olarak, Mehretu’yu BMW Sanat Otomobili için “mükemmel sanatçı” olarak nitelendirdi. Grynsztejn, “Julie yıllardır hızı resmediyor ve uzun süredir çok başarılı bir şekilde ölçekte çalışıyor” dedi. “Onun çalışmasını hızlı bir aracın şekli ve formuyla birleştirmek gerçekten mükemmeliyetin bir uyumudur.”

Mehretu, bu yılın Ocak ayında Daytona Beach, Florida’da 24 Saat Daytona yarışında BMW yarış takımıyla zaman geçirdi ve ilk kez bir yarış etkinliğine katıldı. Mehretu, Çarşamba akşamı New York City’deki Solomon R. Guggenheim Müzesi’nde düzenlenen bir etkinlikte, “Araçların 24 saat boyunca dönmesi, dayanıklılığı… bunun gerçekleşmesine katılan muazzam insan sayısı, işbirliğiyle yapılan çalışma… tüm bunlar çok heyecan vericiydi” dedi.

Daytona Uluslararası Yarış Pisti’nde resmedilen Mehretu yaptığı açıklamada,” hayatımın çoğunda arabaları oyuncaklar, nesneler, olasılıklar olarak sevdim ” dedi. “Bir sonraki BMW Art Car üzerinde her şeyden çok çalışacağım için o alandan gerçekten heyecanlıyım.”

BMW M Hybrid V8, takım için yaratılan bir pist yarış aracı olup, uluslararası dayanıklılık yarış devrelerinde yarışmak üzere tasarlanmış bir plug-in hibrit otomobildir. İtalyan yarış aracı üreticisi Dalara ile işbirliğiyle tasarlanmış ve mühendislikle geliştirilmiştir. Düşük ve geniş bir yapıya sahip olup, büyük bir arka kanadı ve geniş bir dikey direği vardır. Henüz tam olarak neyi arabaya boyayacağına karar vermemiş olsa da, Mehretu, Daytona’da yarışan arabaların hızını ve hareketini etkileyici bulduğunu ve inanılmaz hızlarda bulanık bir şekilde geçtiklerini söyledi. Özellikle M Hybrid V8’in Le Mans’ta saatte 200 milin üzerinde hıza ulaşması muhtemeldir.

“Bu, şu anki sosyal yapı gibi. Ayırt edilemez, istikrarsız, tam olarak kavrayamadığımız bir şey,” dedi, “ve bu bulanıklık ve belirsizlik, bu alanda keşfetmek istediğim bir şey.”

Exit mobile version