9 ayda 1359 işçi hayatını kaybetti! İSİG işçi ölümleri raporunu yayınladı

Türkiye'de çok sık yaşanan iş kazaları binlerce ocak söndürmeye devam ediyor. İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi (İSİG) bu yılın ilk 9 ayına ilişkin işçi ölümleri raporunu yayımladı. Rapora göre Türkiye'de 1359 işçi ilk 9 ayda iş kazaları nedeniyle hayatını kaybetti.

Türkiye'de yaşanan işçi ölümlerine ilişkin 2022 yılının ilk dokuz ayını kapsayan İSİG raporu acı tabloyu gözler önüne serdi.  İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi'nin yayımladığı rapora göre 2022 yılının ilk 9 ayında 1359 işçi yaşanan iş kazaları nedeniyle hayatını kaybetti.

9 ayda 1359 işçi hayatını kaybetti! İSİG işçi ölümleri raporunu yayınladı

ACI TABLO ORTAYA ÇIKTI

İSİG, eylül ayına ilişkin İş Cinayetleri Raporu’nu bugün yayınladı. Buna göre; bu yılın ilk dokuz ayında bin 359 işçi, iş kazalarında yaşamını yitirdi. Bu veri, günde en az 5 işçinin alınmayan önlemler dolayısıyla öldüğü anlamına geliyor. 2022 Ocak’ta 120, şubatta 109, martta 121, nisanda 129, mayısta 176, haziranda 189, ağustosta 186, eylülde 157 işçi, iş kazalarında hayatını kaybetti.

MEVSİM DEĞİŞİKLİĞİ TARIM İŞÇİLERİ ÖLÜMLERİNİ DÜŞÜRDÜ

Raporda yer alan ifadeye göre yaz mevsiminin bitmesi tarım işçilerinde görülen yüksek ölüm oranlarını düşürdü. Raporda “Havaların ısınmasıyla (esas olarak tarım işkolundaki mobilizasyon ve üretim artışıyla) birlikte mayıs-haziran-temmuz-ağustos döneminde iş cinayetlerinde bir sıçrama meydana gelmişti. Eylül ayından itibaren havaların soğumaya başlamasıyla tarım işkolundaki ölümlerde azalma gerçekleşti.” ifadesi yer aldı.

EN ÇOK ÖLÜM İSTANBUL'DA

İSİG'in raporunda  “İşçi ölümlerinin şehirlere göre dağılımına baktığımızda İstanbul başı çekiyor. Geçen yıllar onu takip eden İzmir, Kocaeli, Bursa ve Antalya gibi şehirler dışında Anadolu sanayi şehirlerindeki ölümler, buradaki işçileştirme ve güvencesiz çalışma koşullarını açığa çıkarıyor. Gaziantep, Şanlıurfa, Muğla, Aydın, Denizli, Ankara, Konya, Mersin, Samsun, Kayseri, Manisa vb. şehirlere dönük çalışmalara yoğunlaşmak gerekiyor.” değerlendirmesi dikkat çekiyor.

ÇOCUK İŞÇİ ORANI YÜKSELİYOR

Çocuk işçi ölümlerine bakıldığında raporda şu ifadelere yer verildi “Çocuk ve genç işçilere dönük bir mücadele başlığının hızla belirlenmesi lazım. Çocuk işçilik, 4 ila 8 yaş arasında başlıyor. Bu yaşta, mevsimlik tarım işçisi, çoban ya da sokakta mendil satan çocuk ölümlerine rastlıyoruz. Ancak mevsimlik tarım işçisi çocuklarda ve sokakta çalışan çocuklarda 8 yaşından itibaren bir artış var. 10-12 yaşlarda, tekstil ve metalde çalışan çocukları görüyoruz. 13-14 yaşlarından itibaren tarım, inşaat, sanayi ve hizmetlerde çalışan sayıları milyonlara ulaşan çocuk işçi var. 18-27 yaş arasında ise (sanayi, inşaat, hizmetler işkolunda) büyük şehirlere yığılmış, geleceksiz ve güvencesiz yeni bir işçi sınıfı karşımızda.”

Exit mobile version