Adım adım beyin tümörü ve tedavisi

Adım adım beyin tümörü ve tedavisi

Özel Ümit Batıkent Hastanesi Beyin Cerrahisi Nöroşirürji Uzmanı Op. Dr. Gültekin Baş, beyin tümörlerinin tedavisine ilişkin bilgi verdi.
Ortaya çıkan baş ağrıları, kusma, uyku hali, yürümede Karakter, konuşmada zorlama Beyin tümöründe en önemli yapılardan olduğunu ifade eden Baş, “Bunun beraberinde kişilik bozukluğu; çok sinirli biri sakin, çok biri sakin sinirli, küfreden birine dönüşmesidir. Bazı kelimelerin telaffuz edememe, dilin dönmemesi de görme olasılıkları, vücutta bir kenarda konuşan zayıflık gibi şaşılık da beyin tümörüne işaret edebilir, bu standart tümörün bezine ve tümörün yerleşkesine göre sahip olduğu kişi diye.
Baş ağrılarında öncelikle bir nöroloji hekimine başvurması öneri dile getiren Beyin Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Baş, her baş ağrısının tümörü ile yaşanmaması gerektiğini de söyledi.

Her yaş özelliklerini görebilir
Beyin tümörünün diğer kanser türleri gibi erken evrede farklı belirtilerin bulunmadığını dile getiren Baş, “Beyin tümörlerinde tipik tümörün yerleştiği kısım ve büyümeyene bağlı olarak seyrediyor’ diye konuştu. Beyin tümöründe; aile öyküsü olanların genetik bir yatkınlık sunar aktaran Baş, “Her yaş gruplarında farklı türlerde beyin tümörleri görülebilir, doğal vücutta başka bir yerindeki bir kanserin beyninin beyne gelişimini -metastaz gerçekleşmesi- da mümkündür” dedi.

Patolojik tanı
Beyin tümöründe tanımak için ilaçlı (kontrastlı) beyin MR’ının çekildiğini anlatan Baş, “Beyin dokusundaki ilgili etkiyi daha ayrıntılı kısaltmak için ilaçlı MR çekilerek; Tümörün anatomik yapılarıyla, beyin dokusu ile ilişkisine bakarız, bunun dışında kafatasının içinden bir tümör ise tomografi daha değerli olabilir.” kullanım kullandı. Beyin tümörlerinin diğer tümör tiplerinden daha tehlikeli olmayan dikkat çekici Op. Baş, “Tümörün yerleşkesi, köken aldığı doku, patolojik vaka (yani kaçıncı evre olduğu), tümör hastalarının ne kadar çıkarabildiğini tedavi etmeyi belirleyebilir.” şeklinde konuştu.
Bazı iyi korunabilecekleri depolamaz MR görüntüsünde belli sınırları aşmamış etkileşimleri ameliyatsız takip edilebileceğini ifade eden Op. Dr. Gültekin Baş, olanları aktardı:
“Patolojik tanı hekimleri için en önemli organ, hücrelerde problemler oluşturan MR görüntüsü olarak bize kötü olumsuzluk olasılığını düşündüren tümörlerden patolojik örnek almamız gerekir. Beynin derin anatomik bölgeleri ise yine açık cerrahi ile birlikte olmak üzere nöronavigasyon dediğimiz stereotaktik kısıtlamayı kullanarak ilgili bölgeyi sürdürdüğümüzü yapıyoruz.” dedi.

Tümörün yeri ve kökeni aldığı doku önemli
Beyin zarlarından beyin tümörleri ile ilgili Op. Dr. Baş, şöyle konuştu:
“Beynin zarlarından gözlemlerinden tümörler en fazla 3.evre olabilir, bu durum hastaları için beyin bilgisayarlarından örnekler tümörlere göre daha iyi bir durum olsa da kafa tabanı dediğimiz istisnaki tümörler; Şah damarlara, toplardamarlara, görme sinirlerine, verilere, hakikate ya da gözene giden sinirlere yakın kısımlardaki tümörlerin bir kısmında güçlü durumda kalabiliyoruz. Bu kalan tümör dokusuna ilerleyen zamanlarda tümörün evrenine göre radyoterapi ya da üretilebilmekte tümör tekrar büyüyebilmektedir. Her müşterilerinin kendi payına düşen bir risk taşıdığı, bu cerrahilerin oldukça büyük riskleri olabildiğini ifade eden Beyin Cerrahı Op. Dr. Bu nedenle tüm yerleşkesi, köken aldığı doku, patolojik olarak evreni önemlidir.” diye konuştu.

Yüksek ses ve ışıktan uzak durulmalı
Op. Dr. Baş, beyin tümörü cerrahisi sonrası süre ile ilgili ise şu bilgileri paylaştı: “Cerrahi işlemden sonra hasta yoğun bakımdan alınır, yuvalanma durumunu gerçekleştirme. Hasta hamilelere göre beyin tomografisi çekilerek cerrahi bölge herhangi bir sorun var mı ona bakılır. Daha sonra hasta servise alınır, antibiyotik, gerekliyse nöbet ilacı ve ağrı kesici verilir. Ameliyattan sonra alınan patolojik faydaya göre hasta onkoloji doktorlarına yönlendirerek, gerekli tedaviler varsa orada devam edilir.”
Ameliyat sonrasında aşırı sıcaklık, flaş gibi yüksek frekanslı ev amplitüdlü ışık hüzmelerinden uzak durmalarını öneren Baş, “Bu tür durumlar; Hastanelerde gözetim altına alma riskini arttırabilir, özellikle ilk aylarda sakin bir şekilde dinlenmesini tavsiye ederim.” dedi.

Exit mobile version