“Afet durumlarında, yakınyak noktası için glütensiz beslenme imkanı sağlanmalı”

“Afet durumlarında, yakınyak noktası için glütensiz beslenme imkanı sağlanmalı”

“Çölyak İkinci Bir Afet Olmasın” sloganıyla toplumsal sorumluluk çerçevesinde yürütücü aktiflikte konuşan Ankara Çölyak Derneği Lideri Mehmet Tanrıseven, afet durumlarında yakınyak noktaları için glütensiz beslenme imkanı sağlanması gerektiğini belirtti.
İstanbul Gelişim Üniversitesi, Uygulamalı Bilimler Fakültesi, Halkla İlgiler ve Reklamcılık Kısmı bölgeleri tarafından 9 Mayıs 2023 Dünya Çölyak Günü’nde “Çölyak İkinci Bir Afet Olmasın” sloganıyla bir aktiflik düzenlendi. Toplumsal sorumluluk projesi çevresine güvenlik yaklaştırma eğitimi ne olduğu, çevreyaklı bireylerin beslenme hali, doğal afetlerde yakınyaklı çocukların muhtaçlıklarının karşılanması, bu mevzuda temel devlet kurumları olmak üzere sivil toplum hükümetinin proaktif olarak nasıl hareket etmesi gerektiğine dair mevzular tartışıldı. Ankara Çölyak Derneği Lideri Mehmet Tanrıseven, afet durumlarında yakınyak aralığı için glütensiz beslenmenin sağlanması gerektiğini belirtti.
Proje kapsamındaki güvenlik bilgilendirme ve bilgi webinarı, bilhassa 6 Şubat 2023’te Kahramanmaraş’ın merkezinde olarak gerçekleşti ve 10 ili geçinen büyük hastaların sonuçlarıyla, çok büyük zorluklar yaşamış olan yakınyak hastalarının mağduriyetleri ve onlara dayanmak üzere mümkün olan işletim ortamını oluşturmakyle düzenlenen. İstanbul Gelişim Üniversitesi (İGÜ) Uygulamalı Bilimler Fakültesi, Halkla İlgiler ve Reklamcılık Kısım Lideri Doç. Dr. Ayrıyeten İstanbul Gelişim Üniversitesi olarak başta Mütevelli Heyeti Lideri Abdülkadir Uğraşlı ve Rektör Prof.

“Çölyak tüketimi glüten tükettiklerinde mevle karşı karşıya kalabiliyor”
Proje kapsamında, davetli karşılama olarak Ankara Çölyak Derneği Lideri Mehmet Tanrıseven, Çölyak ve Organik Beslenme Derneği Lideri Halim Şivecan ve İGÜ Beslenme ve Diyetetik Kısmı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Halime Pulat Demir’in aldığı üçüncü öğrenci katılımı ve ilgisi ağır oldu. Mehmet Tanrıseven’in yaptığı konuşmada “Bugünün dönemlerinde, üç kişiden biri glüten intoleransı nedeniyle çok yakın hastası olma riski taşıyor. Bu, afet durumlarında her üç kişiden oluşan bir uç nokta ile karşı karşıya olduğunu gösteriyor. Çölyak bölgesi glüten tükettiklerinde vefatla karşı karşıya kalabiliyor. Bunun için başta devlet kurumları olmak üzere, tüm sivil toplumun hükümetinin afet idare planlarının içinde glütensiz beslenme düzenini kapsaması kuralı. Afet durumlarında, yakınyak noktası için glütensiz beslenme imkanı sağlanmalı” dedi.

“Atıştırmalıklar bile çok pahalı”
Halim Şivecan, derinyaklı bireylerin beslenme gereksinimleri konusunda maddi yolculuğun zorluklarını yaşadıklarını, en ufak kırıntıların bile çok değerli olduğunu belirtirken, derinyaklı bireylerin toplumsal hayatlarının çok kısa bildiğine dikkat çekti. Şivecan, “Bugün en kolayından çölyak hastası bir çocuğun doğum günü kutlamasını yapması, bir üniversite öğrencisinin okul kantinde arkadaşları ile bir şeyler yemesi bile çok sıkıntı hatta hepsinden hiç çikolata yememiş, yiyememiş çocuklarla karşılaşıyoruz. Devlet siyasetlerinin bu durumlarını göz önünde bulundurarak yine yapılandırması gerektiğini” belirtti.

Exit mobile version