Ailesinde tiroit ve diyabet öyküsü olanlar dikkat

Ailesinde tiroit ve diyabet öyküsü olanlar dikkat

Çocuklarda ve ergenlerde görülen endokrin rahatsızlıklara dikkat çeken Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Prof. ve tiroit dereceleri açısından değerlendirmeler ihmal edilmemelidir” dedi.
VM Medical Park Samsun Hastanesi Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Hulusi Atmaca, çocuk ve ergenlerde görülen endokrin hastalıkları hakkında bilgilendirmelerde bulundu. Atmaca, “Diyabet, obezite, tiroit-paratiroit hastalıkları, yükü, kemik erimesi, hipofiz-adrenal bez hastalıkları, polikistik over sendromu-hirsutizm ve hormonal taşıyıcılar gibi endokrin hastalıkları gibi endokrin hastalıkları sık görülen ölümlerdir. Her üç erişkinden evinde var en az bir endokrin hastalığı” diye konuştu.

“Aşırı kilo neden olabilir”
Endokrin hastalığına neden olan faktörlere değinen Prof. Bu yaş grubu tip 1 diyabetin çıkışı daha sık olduğu beraber son yıllarda aşırı kilonun (obezite) yetişkinleri ve daha erken yaşta ortaya çıkmasıyla ilkokul çağından itibaren insülin direnci, gizli şeker hastalığı ve tip 2 diyabet riskinde bir patlama yaşanmaktadır. Öte yandan diyabet teknolojisinde elde edilen gelişmeler sayesinde tip 1 diyabet parmak ucu kan şekeri ölçüm yükünde belirgin azalmaya neden olan sürekli cilt altı şeker ölçümü yapan glukoz sensörleri ve kan şekerini kontrolde tutan otomatik insülin deposu ayarlayan insülin pompaları yükü tip 1 diyabetli çocuk sahibi hem kan şekeri kontrolü hem yaşam kalitesi açısından büyük kolaylıklar sağladık” şeklinde konuştu.

Genetik faktörler göz ardı edilmemeli
Bu yaştaki çocuklarında tiroit biriktirmek yetişkinlere göre daha az gördüklerini gördükçe Prof. Dr. Vücut enerji santrali gibi işlev gören tiroit bezinin aşırı (hipertiroidi) veya vasatın altında (hipotiroidi) çalışması çocuklarda gövdeyi kapsayan, boy uzamasında, zihinsel kumandan denetimindeki etkisi çok daha belirgindir. Yine bu yaştaki tiroit nodüllerinin kanser riski daha yüksektir. Ailesinde tiroit hastalığı ve diyabet öyküsü olan, büyüme ve gelişme sorunu yaşayan, okul başarısında beklenen performans gösteremeyen ve hızlı kilo alımı olan çocukların diyabet, insülin direnci ve tiroit hastalıkları açısından tetkik edilmemesi ihmal edilmemelidir” kullanılmıştır.

Exit mobile version