Almanya’da “Ameliyat yapamayız” dediler, Trabzon’da sağlığa kavuştu

Almanya'da "Ameliyat yapamayız" dediler, Trabzon'da sağlığa kavuştu

Yüksek yaşam riski nedeniyle Türkiye’nin yanı sıra Almanya’daki doktorlardan “Ameliyat yapamayız” yanıtını alan Gülsen Karabey, Trabzon’da 7 saat süren başarılı ameliyatın ardından tekrar sağlığına kavuştu.
Trabzon’da yaşayan Gülsen Karabey, 15 yılda üç kez açık kalp ameliyatı olarak tıp literatüründeki en düşük hastalara girdi. 15 yıl önce halsizlik ve çarpıntı nedeniyle organları ve operasyon kararı alınan Karabey’in ilk olarak aort kapağı değiştirildi. 1 yıl sonra tekrar şikayetleri başlayan Karabey, bu kez aort damarındaki yırtılma nedeniyle ameliyat oldu. 14 yıl sonra aynı şikayetleri tekrarlayan Karabey’in mitral kapaklarında ileri derecede başarısızlık olduğu tespit edildi. Yüksek risk nedeniyle Türkiye’nin yanı sıra Almanya’daki doktorlardan da ‘Ameliyat yapamayız’ cevabını alan Karabey, Medical Park Karadeniz Hastanesi’nde Kalp Damar Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Tuncay Erden, Uzm. Aylin Özdemir ve Uzm. Dr. Nuran Kul tarafından yapılan 7 çalıştırma başarılı ameliyatın ardından tekrar sağlığa kavuştu.

“Doktorlarım çok güzel ilgilendiler”
Yüksek rütbeli olmasına rağmen üçüncü kez açık kalp ameliyatı yapılan Karabey, doktorlarına güvendiği için tekrar kalp ameliyatı olduğunu belirtti. Daha önceki beyin kanaması ameliyatını, guatr ameliyatı olduğunu ve düşmesi sonucu kaburgalarının kırıldığını dile getiren Karabey, “15 yıl önce yorgunluk ve çarpma ile başladı. Halsizlik patlaması. Sürekli doktorlara yürüdüm. Biz seni ameliyat yapamayız, çok tehlike var gibi şeylerle karşılaştım. İstanbul’a gönderdiler. Orada ilk ameliyatımı yaşadım. Oradan geldikten bir sene sonra tekrar şikayetlerim başladı. Yine doktorlara gidip geldi. Tekrar aynı şeylerle karşılaştım. Burada ameliyat edilemezsin, tekrar İstanbul’a gitmen gerekiyor dediler. İstanbul’a gidiş durumum yoktu. Sonra Medical Park Hastanesi’ne geldim. Burada tedavi oldum. Doktorlarım çok güzeller ilgilendiler. Çok riskli var ama operasyonunu kaydettiler. onlara güvendim. Allah razı olsun. Çok şükür iyiyim. Daha önce de beyin kanaması geçirmiştik. Guatr ameliyatı oldum. Düştüm kaburgalarım kırıldı, ciğerim patladı. Allah razı olsun burada herkes benimle ilgilendi” dedi.

“Literatürde bu tür hastalar çok nadirdir”
Üçüncü kez açık kalp ameliyatı olan Gülsen Karabey’in tıp literatüründe çok nadir olduğunu vurgulayan Op. Tuncay Erden, “Hastamız nefes darlığı, erken yorulma şikayeti ile geldi. Hastamızın özel bir durumu var. Yaklaşık 15 yıl önce İstanbul’da açık kalp ameliyatı ile aort kapağı değiştirilmişti. Bir süre sonra aort damarında yırtılma olduğu için 13 yıl önce ameliyat yaptık. Operasyon da iyi geçmişti. O dönemde hastamızı taburcu oturduk. Normal kontrollerine sahipti ancak 3 ay önce 14 yıl sonra başka bir kapağın ileri derecede bozulduğunu, fabrikaların fayda sağlamadığını, düz yatamadığını, birkaç adım bile atsa nefes nefese gittiğini söylüyordu. Kardiyolog arkadaşlarının yaptığı ultrasonda mitral kapakta ileri derecede yetersizlik olduğunu söylediler. Riskli de olsa ancak ameliyat ile sağlığına kavuşabileceğini bize ilettiler. Bunun üzerine biz hastamız ile konuştuk. Hastamız birkaç ay barındırıyor ama bu arada daha da kötüleşmesi üzerine ameliyata geldi. 3. defa kalp ameliyatını yaptık. Mitral emanetçi. Diğerinde bir sıkıntı yoktu. Ameliyatımız biraz uzun sürdü. Çünkü yapışıklıklar çok fazlaydı. Çok dikkatli bir şekilde çalıştırmamız gerekiyordu. Ameliyat yaklaşık 7 saat sürdü. Bunun yarı yarıya yapışıklıkları yırtmadan açılıp geçti. Allah’a şükür gayet iyi. Taburcu sloganı. Literatürde bu tür hastalar çok nadirdir. İkinci kez kalp ameliyatları biraz yaygın ama üçüncü kez yapılan ameliyatlar çok nadir olur. Tabii ki de başarı da ona göre düşük oluyor. Ekipçe mutluyuz. Hastamızı şifaya kavuşturduğumuz için bütün yorgunluğumuz geçti” şeklinde konuştu.

“Almanya’daki doktorlar bile bu ameliyatı yapamayız demişler”
Hastanın üçüncü kez ameliyat olmaya karar vermesinin kendi cesaretlerini kaydettirdiği Op. Erden, “İkinci ameliyat da yüksek riskli olmalı. Aort yırtığı son derece tehlikelidir. İlk ameliyatta bile risk çok yüksek. Daha önce üçüncü kez ameliyat etmek. Ne istediğimizi bilemeyiz. Ama içinde gelen ne varsa defteri ilettik. Net olarak öğrenmeleri için bize de o cesaret verdi. Tecrübemiz ile bu işi istediğimizi ulaştırdık. Hastamıza ameliyat olması gerektiğini söylediğimizde hastamız başka merkezlere de özellikle bir akrabası Almanya’daki kalp cerrahlarına da raporlarını tercüme ettirerek yollamış. Yüksek binaların olduğu için oradaki doktor arkadaşlar biz ameliyat yapamayız demişler” ifadesini kullandı.

Exit mobile version